H ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές: Ο Ντάουνερ και το μεθύσι με τον Τζόρτζ




Περισσότερο φως στην έρευνα για τη ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, η οποία όπως φαίνεται θα συνεχίσει να απασχολεί την αμερικανική και παγκόσμια κοινή γνώμη και το 2018, ρίχνει η εφημερίδα “Τάιμς της Νέας Υόρκης”.

Σε ένα εκτενές δημοσίευμα με τίτλο, “Πώς ξεκίνησε η έρευνα της Ρωσίας: Ένας βοηθός της προεκλογικής εκστρατείας, ποτά και συζήτηση γύρω από πολιτική λάσπη”, η αμερικανική εφημερίδα αποκαλύπτει ότι η έρευνα του FBI ξεκίνησε όταν οι αυστραλιανές υπηρεσίες ενημέρωσαν τις αντίστοιχες αμερικανικές για τις πληροφορίες που είχε λάβει ο πρέσβης της χώρας τους, Αλεξάντερ Ντάουνερ, από το νεαρό Ελληνοαμερικανικό σύμβουλος του τότε υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ, Γιώργο Παπαδόπουλο, γύρω από τη ρωσική εμπλοκή.

“Στη διάρκεια μιας νύχτας βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ σε ένα πολυτελές μπαρ του Λονδίνου τον Μάιο του 2016, ο Γιώργος Παπαδόπουλος, νεαρός σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής στην εκστρατεία του Τραμπ, έκανε μια εκπληκτική αποκάλυψη στον κορυφαίο διπλωμάτη της Αυστραλίας στη Βρετανία: η Ρωσία διέθετε πολιτική λάσπη για την Χίλαρι Κλίντον”, γράφει η “Νιου Γιορκ Τάιμς».

Η θεωρία αυτή μεταβάλλει το αρχικό σενάριο που ήθελε την αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία να έχει ενημερωθεί για την ανάμειξη της Ρωσίας από την έρευνα του Βρετανού πρώην κατασκόπου Κρίστοφερ Στιλ. Ωστόσο, οι αποκαλύψεις της εφημερίδας δεν ρίχνουν φως σε δύο ζητήματα: Το ακριβές περιεχόμενο των αποκαλύψεων του Γιώργου Παπαδόπουλο στον Αλεξάντερ Ντάουνερ -πρώην ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο και πρώην υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας – αλλά και γιατί η Καμπέρα ενημέρωσε την Ουάσιγκτον δύο μήνες αργότερα και όχι αμέσως, το Μάιο του 2016.

Η συνάντηση του Γιώργου Παπαδόπουλου με τον Ντάουνερ διευθετήθηκε με τη μεσολάβηση Ισραηλινού διπλωμάτη, ο οποίος σύστησε το νεαρό Ελληνοαμερικανό σύμβουλο του Τραμπ σε Αυστραλιανό διπλωμάτη, ο οποίος τον έφερε σε επαφή με τον πρέσβη της Αυστραλίας.

“Οι πληροφορίες που έδωσε ο κ. Παπαδόπουλος στους Αυστραλούς απαντούν σε ένα από τα μυστήρια του παρελθόντος έτους: Τι ανησύχησε τόσο τους Αμερικανούς αξιωματούχους για να προκαλέσουν το F.B.I. να ανοίξει έρευνα αντικατασκοπείας για την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές”, σημειώνει η εφημερίδα.

Το δημοσίευμα της “Νιου Γιορκ Τάιμς” εστιάζεται στο ότι ο 29χρονος Γιώργος Παπαδόπουλος -που έχει ομολογήσει ενοχή σε κατηγορία για ψευδή κατάθεση στο FBI και συνεργάζεται στην έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Μιούλερ -ίσως τελικά δεν ήταν ο ασήμαντος σύμβουλος, αλλά διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο, αφού συμμετείχε στην συγγραφή ομιλιών και διευθέτησε τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σισι.

“Ενώ μερικοί από τους συμβούλους του κ. Τραμπ τον έκκριναν ως έναν ασήμαντο εθελοντή της εκστρατείας ή ως «παιδί για τους καφέδες”, οι συνεντεύξεις και τα νέα έγγραφα δείχνουν ότι ασκούσε επιρροή σε όλη την προεκλογική εκστρατεία. Δύο μήνες πριν από τις εκλογές, για παράδειγμα, βοήθησε να οργανωθεί μια συνάντηση στη Νέα Υόρκη μεταξύ του κ. Τραμπ και του Προέδρου Αμπντελφατάχ Αλ Σίσι της Αιγύπτου”, αναφέρει η Νιου Γιορκ Τάιμς.

Αν ο κ. Παπαδόπουλος ήταν “η απίθανη σύμπτωση που πυροδότησε την πυρκαγιά η οποία έχει κατακάψει το πρώτο έτος της διακυβέρνησης Τραμπ” -γράφει η αμερικανική εφημερίδα – «το έπος του (Παπαδόπουλου) είναι επίσης μια ιστορία της εκστρατείας του Τραμπ σε μικρογραφία. Ήταν αδίστακτος, καυχησιάρης και υποτιμημένος, αλλά παρ` όλα αυτά ξεπέρασε τις προσδοκίες. Και, όπως και η ίδια η προεκλογική εκστρατεία, αποδείχθηκε ότι ήταν ένας στόχος ρωσικής επιχείρησης για εξασφάλιση επιρροής”.

Η εφημερίδα αναφέρεται και στις προσδοκίες του Παπαδόπουλου, να του δοθεί η υπευθυνότητα στα ενεργειακά, στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας υπό τον Μάικ Φλιν, οι οποίες ωστόσο δεν ευοδώθηκαν.

ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτη – ΗΠΑ/Νέα Υόρκη 31/12/2017 19:54

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: