Για αποκατάσταση μεσαίας τάξης και ανάπτυξη οι προτάσεις Νικόλα για οικονομία




Τις προτάσεις του για την οικονομία με στόχο της αποκατάσταση της μεσαίας τάξης και την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, παρουσίασε την Τετάρτη σε δημοσιογραφική διάσκεψη για την οικονομία ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Νικόλας Παπαδόπουλος.

Ξεκινώντας με την παραδοχή ότι τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται σήμερα σε καλύτερη κατάσταση απ’ ότι μετά το κούρεμα του 2013, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ωστόσο ότι η μυθοπλασία του «success story» έρχεται σε αντίθεση τόσο με τους δείκτες και τα στοιχεία, όσο και με την πραγματικότητα, παραθέτοντας στοιχεία για σημαντική μείωση του ΑΕΠ της χώρας σε σχέση με τα επίπεδα προ κρίσης, για υψηλά επίπεδα ανεργίας και για το ποσοστό που βρίσκεται υπό τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, την μειωμένη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας αλλά και τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα.

Άσκησε παράλληλα κριτική στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τους χειρισμούς του τον Μάρτιο του 2013, ενώ σημείωσε ότι ουδέποτε έγιναν οποιεσδήποτε έρευνες από τις αρμόδιες αρχές του κράτους για τις ευθύνες της διοίκησης της Λαϊκής Τράπεζας, τις ευθύνες όσων έδωσαν παράνομα ELA €9 δις και τις ευθύνες εκείνων που ενέχονται στην πώληση των καταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Παράλληλα κάκισε το γεγονός ότι η παρούσα Κυβέρνηση δεν προώθησε τη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης των ΜΕΔ μετά το Μνημόνιο και απλώς εφάρμοζε τις επιταγές της τρόικα, ενώ της απέδωσε ευθύνες ότι δεν έχει σχέδιο για έξοδο από την κρίση, αποκατάσταση αδικιών και ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στο ολοκληρωμένο σχέδιο που ο ίδιος προτείνει είπε ότι επιδίωξη του είναι η βελτίωση των δημοσίων οικονομικών και των οικονομικών των πολιτών χωρίς ωστόσο επιστροφή στις πολιτικές των αλόγιστων δαπανών της κυβέρνησης Χριστόφια που οδήγησαν στη χρεοκοπία, όπως προτείνει ο κ. Μαλάς. Βασική και καθοριστική προτεραιότητα, του ανέφερε είναι η αποκατάσταση της μεσαίας τάξης, που ιστορικά και διαχρονικά δημιουργεί πραγματική ανάπτυξη.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι θα υπάρξει επαναξιολόγηση και αναθεώρηση όλων των μέτρων εξυγίανσης που η κυπριακή κοινωνία αναγκάστηκε να επωμιστεί λόγω του μνημονίου, στις πρώτες 100 μέρες διακυβέρνησής του. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί, όπως είπε, στην επαναφορά απαραίτητων κοινωνικών προγραμμάτων όπως είναι η φοιτητική χορηγία, το επίδομα μάνας, το επίδομα τέκνου και τα στεγαστικά προγράμματα.

Επιδιώκεται μεταξύ άλλων μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος με στόχο το διπλασιασμό των χαμηλότερων συντάξεων μέσα σε μια 10-ετία, δημιουργία ειδικού Ταμείου, με σκοπό την αποζημίωση των Κύπριων «κουρεμένων» καταθετών, κατόχων αξιογράφων και των Ταμείων Προνοίας και Συντάξεων κατά 75% για την χρηματοδότηση του οποίου θα αξιοποιείται σε ετήσια βάση το 10% του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Επίσης δημιουργία Δημόσιου Φορέα Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, στο πρότυπο άλλων χωρών, ώστε να καταστεί δυνατή η αναδιάρθρωση δανείων, το «κούρεμα» δανείων, η απαλλαγή εγγυητών, η προστασία της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης και η αναχαίτιση των μαζικών εκποιήσεων. Στη χρηματοδότηση του Φορέα, θα συμμετέχουν το Κράτος, ο τραπεζικός τομέας και ιδιώτες επενδυτές.

Όσον αφορά την ανάπτυξη εισηγείται αύξηση του ποσοστού δαπανών για έρευνα και καινοτομία, από το Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σταδιακά στο 3% του ΑΕΠ έως το τέλος της πενταετίας και μια σειρά κινήτρων κυρίως φορολογικών και θεσμικών για δραστηριοποίηση επιχειρήσεων στον τομέα έρευνας και καινοτομίας. Παράλληλα προτείνει κίνητρα για αύξηση της απασχόλησης. Εισηγείται επίσης ενθάρρυνση των επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας και των συνδεδεμένων υπηρεσιών και άμεση σύναψη εμπορικής συμφωνίας με την Αίγυπτο για την αξιοποίηση και εξαγωγή των κοιτασμάτων στο πεδίο «Αφροδίτη» μέσω των τερματικών υγροποίησης της Αιγύπτου.

Εισηγείται επίσης μείωση της γραφειοκρατίας και των καθυστερήσεων στη δημόσια υπηρεσία με τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας και την προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με πρόσβαση σε υπηρεσίες 24 ώρες το 24ωρο, ρύθμιση του ωραρίου των καταστημάτων και μια σειρά φορολογικών μεταρρυθμίσεων και εκπτώσεων προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση για την έλλειψη ρευστότητας στις κυπριακές επιχειρήσεις, ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να δανειστούν επειδή έχουν ήδη έναν πολύ υψηλό ποσοστό δανεισμού. Όπως είπε έχει αποτύχει η απόφαση της μείωσης των ΜΕΔ «στον αυτόματο πιλότο» με την μαζική εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της οικονομίας και δεν υπάρχει πρόταση από κυβερνητικής πλευράς. Πρότεινε τον φορέα διαχείρισης ΜΕΔ για συγκράτηση των αναμενόμενων μαζικών εκποιήσεων και την πτώση της αξίας των ακινήτων, ενώ όπως είπε, οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να υπογράψουν μια δήλωση πολιτικής για τη διαχείριση των δανείων και θα αναγκαστούν να κουρέψουν δάνεια, να διαγράψουν δάνεια, να απαλλάξουν εγγυητές κ.α.

Είπε επίσης ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι δεν αφορά την Κυβέρνησή του το ζήτημα των ΜΕΔ αλλά αφορά τις τράπεζες και την Κεντρική Τράπεζα (ΚΤΚ), ενώ έκανε λόγο για αντίφαση αφού ενώ ο ΥΠΟΙΚ έλεγε αρχικά ότι δεν χρειάζεται φορέας διαχείρισης ΜΕΔ, η Διοικήτρια της ΚΤΚ είπε ότι αυτό πρέπει να γίνει και στη συνέχεια ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι ο φορέας είναι μέσα στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης. Αυτό από μόνο του, είπε, δείχνει ότι υπάρχει σύγχυση αμηχανία και έλλειψη προγραμματισμού.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε επίσης ότι κάποιες από τις προτάσεις του ενέχουν κόστος ωστόσο δεν θεωρεί ότι αυτό το κόστος είναι αποτρεπτικό και θεωρεί ότι αν επενδύσουν στη βελτίωση των συνθηκών των πολιτών θα υπάρξει όφελος και θα ενισχυθεί η ανάπτυξη. Είπε επίσης ότι οι περισσότερες από αυτές είναι δημοσιονομικά ουδέτερες. Αναφορικά με την αύξηση των χαμηλών συντάξεων είπε ότι υπολογίζεται κόστος γύρω στα 30 εκατ. ευρώ, ενώ, όπως είπε ο διπλασιασμός θα γίνει σε βάθος δεκαετίας. Πρόθεση επίσης είπε, είναι να αντικατασταθεί αυτή η στήριξη από το κράτος με ένα δεύτερο πυλώνα συμπλήρωσης των συντάξεων που είναι τα ταμεία προνοίας και να εξεταστεί και η υποχρεωτική συνεισφορά.

Ερωτηθείς για το κούρεμα, ανέφερε ότι αυτό ήταν αχρείαστο και είπε ότι η συμπεριφορά της ΕΕ ήταν άδικη απέναντι στην Κύπρο σε σχέση με άλλες χώρες και αυτό που τότε ζητούσε η Κύπρος ήταν το 1/10 του τί είχε δοθεί στις ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο είπε, για πολιτικούς λόγους -όπως οι εκλογές στη Γερμανία- έκριναν ότι ήταν υπερβολικό το ποσό. Επέκρινε επίσης την απόφαση να χαρίσουν τα κυπριακά τραπεζικά καταστήματα και τις μισές καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών στην Τράπεζα Πειραιώς για να την ανακεφαλαιοποιήσουν. Είπε επίσης ότι πρέπει να γίνουν έρευνες για το ποιοι ευθύνονται επειδή «κάποιοι έβγαλαν δισεκατομμύρια κέρδη στην πλάτη των Κύπριων καταθετών».

Ερωτηθείς για τη δική του συνεισφορά στη ψήφιση νομοσχεδίων της Κυβέρνησης για την οικονομία, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι και το ΑΚΕΛ ψήφισε μνημονικά νομοσχέδια, σχεδόν όλα, επί διακυβέρνησης Χριστόφια, αλλά και το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις στη συνέχεια, ενώ δεν ψήφισε το πλαίσιο αφερεγγυότητας, το οποίο ανέφερε ήταν η προστασία των δανειζόμενων. Κι εμείς είπε, βρεθήκαμε σε αυτή τη δυσάρεστη θέση. Η διαφορά, είπε, είναι ότι «εμείς προειδοποιούσαμε ότι θα έρθουν αυτές οι δυσάρεστες αποφάσεις» το 2010 και το 2011.

Ερωτηθείς για τον κίνδυνο να επιβληθεί ενιαίος φορολογικός συντελεστής από την ΕΕ, κάτι που θα πλήξει την οικονομία της Κύπρου ανέφερε ότι ο ίδιος προσπάθησε και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προωθήσει τις θέσεις της Κύπρου, ωστόσο όπως είπε ενώ έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα τόσο σημαντικό και κρίσιμο ζήτημα διαπιστώνεται η πολιτική της άδειας καρέκλας από πλευράς Κυβέρνησης, αφού λαμβάνονται αποφάσεις σε επίπεδο ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και αλλού για αυτές τις εισηγήσεις, κάτι που θα οδηγήσει την κυπριακή οικονομία, αν προωθηθούν τέτοιες εισηγήσεις, σε πάρα πολύ επικίνδυνες ατραπούς.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 06/12/2017 15:34

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: