Γεγονότα που σημάδεψαν τον πολιτισμό το 2017: Πρώτο το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος




Τι σημάδεψε τον ελληνικό πολιτισμό το 2017; Το ΑΠΕ-ΜΠΕ εστιάζει σε σημαντικούς σταθμούς που έκανε φέτος ο πολιτισμός στην Ελλάδα και οι οποίοι βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, άλλοτε με θετικό και άλλοτε με αρνητικό πρόσημο. Αποχαιρετώντας το 2017 δεν ξεχνάμε και τους μεγάλους της Τέχνης που έφυγαν από τη ζωή αυτή τη χρονιά. 

Γεγονότα που συζητήθηκαν 

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) 
Η παράδοση του στο ελληνικό Δημόσιο, και ως εκ τούτου στην ελληνική κοινωνία, άνοιξε  μια μεγάλη είσοδο πολιτισμού στην πόλη. Οι κτιριακές του εγκαταστάσεις είναι σχεδιασμένες για μεγάλα θεάματα από τον διεθνή αρχιτέκτονα  Ρέντζο Πιάνο -ο οποίος θα σχεδιάσει και το Μουσείο για τους «Δεσμώτες» του Φαλήρου. Η  Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) εγκαινίασε το νέο της κτίριο με μια λαμπερή πρεμιέρα της «Ηλέκτρας» με την Αγνή Μπάλτσα ενώ η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος έκανε την μεγαλύτερη μετάβαση στην ιστορία των 185 χρόνων της. Στο μεταξύ, λίγο πριν εκπνεύσει ο χρόνος, το ιστορικό θέατρο της οδού Ακαδημίας «Ολύμπια», που επί έξι δεκαετίες στέγαζε την ΕΛΣ, μισθώθηκε για δέκα χρόνια από τον δήμο Αθηναίων και θα στεγάζει στο εξής τα Μουσικά Σύνολά του.

Documenta 14  
Το μεγάλο διεθνές εικαστικό γεγονός  για πρώτη φορά στην ιστορία του διεξήχθη και εκτός έδρας του (Κάσελ). Ήρθε στην Αθήνα ανοίγοντας  όλες τις αίθουσες του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), διείσδυσε στην πόλη και ξεσήκωσε πάθη που ίσως δεν αφορούσαν το ευρύ κοινό όσο τους ανθρώπους της τέχνης και τα ΜΜΕ. Αγαπήθηκε, μισήθηκε, δίχασε, προβλημάτισε, μετατράπηκε σχεδόν σε ?ημοψήφισμα: υπέρ ή κατά. Στην Αθήνα, πάντως, η documenta 14 δέχθηκε περισσότερες από 339.000 επισκέψεις, καθιστώντας την ως την έκθεση σύγχρονης τέχνης με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην ιστορία της Ελλάδας.

Ελληνικό 
Η προστασία των αρχαιοτήτων στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, όπου σχεδιάζεται η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου. Η συζήτηση κορυφώθηκε όταν το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, μετά από δυο διαδοχικές διακοπές, γνωμοδότησε μεταξύ άλλων υπέρ της κήρυξης αρχαιολογικού χώρου, περίπου 300 στρεμμάτων, εντός της επένδυσης (και περίπου άλλων 1.700 στους δήμους Ελληνικό-Αργυρούπολη, Άλιμο και Γλυφάδα).

Παραιτήσεις, αντικαταστάσεις και απομακρύνσεις προσώπων 
Η παύση της τέως προέδρου (και του ΔΣ) του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠ), Ασπασίας Λούβη, η απομάκρυνση της Γενικής Διευθύντριας Ηλέκτρας Βενάκη από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, η παραίτηση του Γιώργου Κιμούλη από τη θέση του Προέδρου του ΚΠΙΣΝ. Η χρονιά σημαδεύτηκε, επίσης, με την ανανέωση των θητειών της διευθύντριας του ΕΜΣΤ, Κατερίνας Κοσκινά, ως το τέλος του 2018 και της διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνας Λαμπράκη Πλάκα, για άλλα πέντε χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο έργο επέκτασης και πλήρους ανακαίνισης του κτιρίου της Εθνικής Πινακοθήκης συνέβαλε αποφασιστικά τη χρονιά που πέρασε η νέα δωρεά  ύψους 13 εκατ. ευρώ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

ΑΕΠΙ
Ο διαχειριστικός έλεγχος που διεξήχθη για λογαριασμό του υπουργείου Πολιτισμού στην εταιρεία ΑΕΠΙ (Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας) αποκάλυψε το σκάνδαλο διαφθοράς, στη συνέχεια η υπόθεση πήρε τον δρόμο της δικαιοσύνης και στις 13/7/2017 ψηφίστηκε το νέο νομοσχέδιο για διαφάνεια και έλεγχο στα πνευματικά δικαιώματα.

AΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: