Φρενίτιδα στην Τουρκία να σωθεί ο Ζαράμπ ή τουλάχιστον να αμφισβητηθεί η κατάθεσή του




Πιθανόν σήμερα πρόκειται να ξεκινήσει στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν η αντεξέταση του μάρτυρα κατηγορίας Ρεζά Ζαράμπ, από τους συνηγόρους υπεράσπισης του Χακάν Ατίλα, μοναδικού παρόντα κατηγορημένου στη δίκη της παραβίασης των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.

Η υπεράσπιση κατέθεσε στο δικαστή Ρίτσαρντ Μπέρμαν διάβημα διαμαρτυρίας, γιατί το γραφείο του εισαγγελέα δεν συμμορφώθηκε με εντολή του να παραδώσει εγκαίρως όλα τα στοιχεία που διαθέτει. Κάποια από αυτά τα στοιχεία υπονομεύουν την αξιοπιστία του Ζαράμπ, ο οποίος μετά τη συνεργασία του με τις αρχές και παραδοχή ενοχής σε 7 κατηγορίες, μετατράπηκε από κατηγορούμενο σε μάρτυρα κατηγορίας.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης είπαν στο δικαστή ότι η εισαγγελία παραβίασε τα δικαιώματα επί της διαδικασίας του πελάτη, όταν τους επέδωσε με καθυστέρηση πέντε ταινίες με μαγνητοφωνημένες συνομιλίες που ήταν στα τουρκικά.

«Σε μία από αυτές [τις ηχογραφήσεις], με ημερομηνία 15 Σεπτεμβρίου 2016, ο Ζαράμπ συζητά ρητά την αντιληπτή ανάγκη, όταν κάποιος φυλακίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, να πει ψέματα «για να αποφυλακιστεί ή να λάβει μια μειωμένη ποινή. Χρειάζεται να ομολογήσεις εγκλήματα που δεν έκανες», αναφέρει στην ηχογράφηση ο Ζαράμπ.

Το στοιχείο αυτό αναμένεται ότι θα αποτελέσει κλειδί για την αντεξέταση του Ζαράμπ από την υπεράσπιση. Οι ηχογραφήσεις πάντως αποκαλύπτουν και την μεγάλη κινητοποίηση των τουρκικών αρχών να σώσουν το Ζαράμπ, με τον συνομιλητή του τελευταίου να λέγει στον κρατούμενο Τουρκο-Ιρανό έμπορο χρυσού ότι κινητοποιούνται ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ.

Η εξέταση του Ζαράμπ από τον εισαγγελέα συνεχίστηκε με στόχο τη διαλεύκανση του ρόλου του Χακάν Αττίλα και το πώς λειτουργούσε το σύστημα παραβίασης των κυρώσεων. Ο Ζαράμπ είπε ότι συνελήφθη στην Τουρκία στις 17 Δεκεμβρίου 2013 και αποφυλακίστηκε το Φεβρουάριο. Είπε ότι για την αποφυλάκισή του κατέβαλε χρήματα.

«Ήταν δωροδοκία”, ρώτησε ο εισαγγελέας.

«Εν μέρει», απάντησε.

Μετά την αποφυλάκισή του στην Τουρκία εργάστηκε για να αποκαταστήσει την επιχείρηση της μεταφοράς των χρημάτων από την πώληση ιρανικού πετρελαίου στην Τεχεράνη.

Πρόσθεσε πληροφορίες για το ρόλο του Αττίλα και το πώς μετά την απαγόρευση πωλήσεων χρυσού, το σύστημα άλλαξε από ψεύτικες πωλήσεις χρυσού στις ψεύτικες πωλήσεις τροφίμων. Σε 1-2 περιπτώσεις που στα ψευδή έγγραφα υπήρχαν λάθη, ο Ατίλα τον προειδοποιούσε να είναι προσεκτικός, γιατί τα λάθη κινούν την προσοχή των αρχών. Τέτοια λάθη αφορούσαν τις ποσότητες των υποτιθεμένων τροφίμων που μετέφεραν τα μικρά σκάφη (ο Ζαράμπ είχε δηλώσει κατά λάθος φορτίο διπλάσιο της χωρητικότητας του πλοίου) ή και την προέλευση.

«Το Ντουμπάι δεν παράγει σιτάρι», εξήγησε σε μία περίπτωση λάθος σε έγγραφο μεταφοράς τροφίμων.

Οι εταιρείες που χρησιμοποιούνταν για τις μεταφορές «τροφίμων» (κυρίως η Cargill Inc. και η Bunge Ltd.) χρησιμοποιούσαν χρήματα που υπήρχαν κατατεθειμένα στη Halkbank. Ωστόσο τέτοιες μεταφορές ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης – ΗΠΑ/ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 05/12/2017 07:18

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: