«Φόρτσα-Ρότσα-Μπουμπλής»: Το σύνθημα που έβαλε φωτιά μεταξύ Λεωφόρου και Καραϊσκάκη




Ποιος δεν θυμάται άραγε το σύνθημα των οπαδών του Παναθηναϊκού «Φόρτσα-Ρότσα-Μπουμπλής». Το όνομα που από στα τέλη της δεκαετίας του 1970 «φούντωσε» για τα καλά τη μάχη ανάμεσα στους δύο «αιωνίους» αντιπάλους, τους μεν «ερυθρόλευκους» που ζητούσαν την τιμωρία του «τριφυλλιού» για πλαστογραφία, τους δε «πράσινους» να προβάλλουν τις θέσεις τους για τις «ελληνικές ρίζες» του ποδοσφαιριστή «Μπουμπλή».

Η υπόθεση «τράβηξε» πολλά χρόνια, έως τις 6 Ιουνίου του 1986, όταν ένα από τα μεγαλύτερα σίριαλ στα χρονικά του ελληνικού ποδοσφαίρου, έλαβε τέλος, με τον Χουάν Ραμόν Ρότσα να παίρνει την ελληνική υπηκοότητα. Μέχρι τότε αγωνιζόταν ως ξένος στο «τριφύλλι».

Η ουσία στην υπόθεση είναι ότι ο Παναθηναϊκός, μετά από πολλές προσπάθειες κι αφού χρειάστηκε να ξεπεραστούν πολλά εμπόδια, κατάφερε να φέρει στην Ελλάδα ένα από τα ανερχόμενα αστέρια εκείνης της εποχής στο ποδόσφαιρο της Αργεντινής.

Για να φτάσει ο Χουάν Ραμόν Ρότσα να κάνει το ντεμπούτο του κόντρα στον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη, στις 23 Δεκεμβρίου 1979 (2-2 το ματς), προηγήθηκαν πάρα πολλά. Ο 21 ετών τότε παίκτης, άλλωστε, είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον αρκετών ομάδων της χώρας του, ξεδιπλώνοντας κάθε φορά το ταλέντο του στο γήπεδο.

Δεν ήταν τυχαία η μεταγραφή του στην Μπόκα Τζούνιορς το 1978, με την φανέλα της οποίας συμμετείχε και στον τελικό του Copa Libertadores.

Ο εμβληματικός προπονητής της κορυφαίας ομάδας της Αργεντινής, Χουάν Κάρλος Λορένζο, είχε πει τότε ότι ο Ρότσα ήταν το κορυφαίο 10άρι της χώρας.

Όταν πληροφορήθηκε για τη μεταγραφή του στο «τριφύλλι» την χαρακτήρισε ως την πιο επιτυχημένη στην ιστορία του αθηναϊκού συλλόγου. Και πως να μην το πει, άλλωστε, όταν η Μπόκα τον είχε αγοράσει για… 2 πέσος και τον πούλησε πολλές χιλιάδες δολάρια!

Τα πρώτα παράπονά του

Ο δρόμος για να έρθει στην Ελλάδα ο Ρότσα σαφώς και δεν ήταν «στρωμένος με ροδοπέταλα» και τα πρώτα του βιώματα στην άγνωστη για εκείνον ευρωπαϊκή χώρα ήταν κάτι που ο ίδιος δεν θα φανταζόταν ποτέ.

Σε μεταγενέστερη συνέντευξή του σε ελληνική εφημερίδα, πριν από 14 χρόνια, ο μετέπειτα προπονητής που οδήγησε τον Παναθηναϊκό στους ημιτελικούς του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1996, είχε αναφερθεί στους δύσκολους πρώτους μήνες στην Αθήνα, χαρακτηρίζοντας «μαρτυρικό το τετράμηνο που ακολούθησε από την άφιξή του».

Είχε παραδεχθεί ότι η διοίκηση δεν του πλήρωνε το ξενοδοχείο με συνέπεια να τον διώξουν.

Έμεινε σε ένα διαμέρισμα με παρέμβαση του τότε «ισχυρού άνδρα» του Παναθηναϊκού, Αντώνη Μαντζαβελάκη, αλλά και εκεί οι συνθήκες δεν ήταν καθόλου καλές, με συνέπεια να αλλάξει ξανά στέγη και να οδηγηθεί σε κάποιο άλλο σπίτι στο Γουδί.

«Με λυπήθηκε ο Ζαβραδινός και μου έφερε ένα κρεβάτι από το σπίτι του» είχε αποκαλύψει ο Ρότσα, καθώς μπαίνοντας μέσα αντίκρισε έναν εντελώς άδειο χώρο!

Οι διαπραγματεύσεις με την Νιούελς Ολντ Μπόις δεν προχωρούσαν, ενδιάμεσα τραυματίστηκε σε ένα φιλικό με την Βαρντάρ Σκοπίων, δεν έγινε σωστή αντιμετώπιση της κατάστασής του, με αποτέλεσμα να πρηστεί το πόδι του και να μείνει εκτός δράσης για ένα μήνα.

Επέστρεψε στην πατρίδα του, όπου για 4 χρόνια έκανε σπουδαίες εμφανίσεις με την Νιούελς κι εν συνεχεία για έναν χρόνο στην Μπόκα.

Όλα άλλαξαν με τον Βαρδινογιάννη

Ο Παναθηναϊκός περνά στα χέρια της οικογένειας Βαρδινογιάννη στις 17 Ιουλίου 1979. Ακριβώς πέντε μήνες μετά με προσωπικές ενέργειες του Γιώργου Βαρδινογιάννη ο Ρότσα επιστρέφει στην Ελλάδα, όπου θα ριζώσει και για 10 χρόνια θα οδηγήσει τον Παναθηναϊκό σε μεγάλες επιτυχίες, έχοντας δίπλα του τεράστιους παίκτες, όπως ο Βέλιμιρ Ζάετς και ο Δημήτρης Σαραβάκος.

Όταν ο ίδιος πληροφορήθηκε την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος κι αφού έλαβε τις απαραίτητες εγγυήσεις, δέχτηκε να επιστρέψει. Στα μητρώα του δήμου Αιγάλεω υπήρχε το όνομα «Γιάννης Μπουμπλής». Με αστραπιαίες ενέργειες εκδόθηκε το δελτίο του και ήταν έτοιμος για το ντεμπούτο του.

Ντεμπούτο παρά τις δυσκολίες

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη φρόντισε να αποδείξει στο νεαρό Αργεντινό, ότι τα όσα είχε βιώσει στο πρώτο του πέρασμα στην Ελλάδα ήταν… ιστορία. Τακτοποίησε αμέσως την οικογένειά του και τον ίδιο, φρόντισε να μην τους λείψει τίποτα και όταν ο Γιώργος Βαρδινογιάννης του ζήτησε να βοηθήσει τον Παναθηναϊκό στο ματς της 23ης Δεκεμβρίου με τον Πανιώνιο, ο Ρότσα ήξερε ότι δεν θα μπορούσε να αρνηθεί, έστω κι αν ήταν απροπόνητος για περίπου ένα μήνα, έστω κι αν ήταν πάρα πολύ κουρασμένος από τα ταξίδια που προηγήθηκαν.

Οι… μικρές ενστάσεις που είχε κάμφθηκαν. Κι όχι μόνο έπαιξε, αλλά μπήκε βασικός. Τι του είχε μείνει από εκείνο το ματς; Στην ίδια συνέντευξη που είχε παραδεχθεί ότι «πίστευα πως θα έμπαινα αλλαγή» κι ότι «στη διάρκεια της μετάβασης μου είπαν πως δεν παίζουμε εντός αλλά εκτός έδρας».

Είχε «τρομάξει» όταν μπήκε στον αγωνιστικό χώρο με την ακαταλληλότητα του γηπέδου, παρ΄ όλα αυτά βοήθησε τον Κουρόπουλο να σκοράρει και μετά… κοιμόταν δύο μέρες!

Ο κόσμος τον «αγκάλιασε»

Άσχετα με το τι είχε προηγηθεί, άσχετα με τις οπαδικές διαφορές που υπήρχαν εκείνη την εποχή, η ποδοσφαιρική κλάση του Χουάν Ραμόν Ρότσα, ήταν τέτοια που ο κόσμος το αναγνώρισε γρήγορα και όσο περνούσαν τα χρόνια σε όποιο γήπεδο κι αν αγωνιζόταν ήταν ελάχιστοι εκείνοι που τον αντιμετώπιζαν με διαφορετικό τρόπο.

Θέμης Τόγιας ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: