Εξαιρετική ευκαιρία επίλυσης του Σκοπιανού βλέπει ο Αμερικανός αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών




«Αθήνα και Σκόπια έχουν μια εξαιρετική ευκαιρία να επιλύσουν το ζήτημα της ονομασίας το 2018» τονίζει, σε συνέντευξή του στο AΠΕ-ΜΠΕ ο βοηθός αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χόιτ Γι, καλώντας Ελλάδα και ΠΓΔΜ να διαπραγματευτούν «με καλή πίστη» και με τη διαμεσολάβηση του Ειδικού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς.

Με μακρά θητεία στα Βαλκάνια (σ.σ. ο Χόιτ Γι υπήρξε και γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη), ο Αμερικανός αξιωματούχος θεωρεί πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα είναι δύσκολες και θα χρειαστεί να γίνουν συμβιβασμοί, αλλά, όπως σημειώνει, οι αρχικές διαβουλεύσεις υπό τον Μάθιου Νίμιτς υπήρξαν εποικοδομητικές.

Σε ό,τι αφορά τη Σερβία, επαναλαμβάνει ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες του Βελιγραδίου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά θα πρέπει και αυτό με τη σειρά του να καταστήσει σαφές προς τα κράτη-μέλη της «ευρωπαϊκής οικογένειας» ότι είναι 100% προσηλωμένο σε αυτό τον σκοπό, ενώ για το Κόσοβο, που ετοιμάζεται τον Φεβρουάριο να γιορτάσει τη δέκατη επέτειο της ανεξαρτησίας του, σημειώνει πως έχει σημειώσει μεν εντυπωσιακή πρόοδο, αλλά έχει πολλή δουλειά ακόμη μπροστά του. Για τη δε Βοσνία-Ερζεγοβίνη επισημαίνει πως η Δύση θα πρέπει να καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να βοηθήσει τη βαλκανική αυτή χώρα να επιλύσει βασικά πολιτικά και οικονομικά προβλήματα και να βρει συμβιβασμούς σε πιεστικά ζητήματα, όπως η εκλογική μεταρρύθμιση.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩ

23/12/2017 12:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θεσσαλονίκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: