ENI και TOTAL ξεκινούν έρευνες για φυσικό αέριο: Αψηφούν τις απειλές και προκλήσεις της Τουρκίας




Ο κύβος ερρίφθη από την Λευκωσία αλλά και από το ιταλό-γαλλικό κονσόρτσιουμ ENI και TOTAL, όπου παρά τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας ξεκινούν τις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Με NAVTEX που εκδόθηκε χθες το βράδυ, αναγγέλλεται η έναρξη γεωτρήσεων στο οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ από τις 26 Δεκεμβρίου.

Η Λευκωσία με την χθεσινή Αναγγελία(NAVTEX 459/17) δεσμεύει την περιοχή με ακτίνα 5 ν.μ. από το συγκεκριμένο σημείο στο οποίο θα «τρυπήσει» το πλωτό γεωτρύπανο SAIPEM12000 και η δέσμευση θα διατηρηθεί μέχρι την 1η Μαρτίου 2018.
Σύμφωνα με την κυπριακή Αναγγελία καλούνται όλα τα παραπλέοντα πλοία να αποφύγουν να εισέλθουν στην συγκεκριμένη περιοχή.

Όμως ήδη η Τουρκία έχει δεσμεύσει ήδη εκτεταμένες περιοχές σε όλη την κυπριακή ΑΟΖ και στο Οικόπεδο 6 όχι μονο για ασκήσεις με πυρά, αλλά και για ασκήσεις με ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής και ασκήσεις για προστασία ή ανάκτηση «κρίσιμων υποδομών».

Οι τουρκικές NAVTEX έχουν ημερομηνία λήξης τις 25 Δεκεμβρίου και το ενδιαφέρον τώρα είναι το πως θα αντιδράσει η Αγκυρα στην έναρξη των γεωτρήσεων, καθώς παράνομα και κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου αμφισβητεί ευθέως το Οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, υποστηρίζοντας ότι μέρος του εμπίπτει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Η κυπριακή Αναγγελία:

NAVTEX 459/17
DRILLING OPERATION WILL BE CONDUCTED IN A CYCLICAL AREA
RADIUS 5NM AND CENTER POINT

33 30 12.00 N 031 52 60.00 E

BY THE DRILLING SHIP “SAIPEM 12000”, FROM THE 26TH OF DEC 2017
UNTIL 1ST OF MARCH 2018.

2. ALL SHIPS SAILING IN THE AREA ARE REQUESTED TO AVOID
ENTERING WITHIN THE AFOREMENTIONED AREA.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: