Εμμονή των Ελλήνων η Λωζάννη, μας λέει ο σουλτάνος: “Ομοεθνείς” και μιναρές στο τζαμί στην Αθήνα




Εμμονή έχει γίνει το θέμα της Λωζάννη στην Ελλάδα, εκτίμησε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του στο αεροπλάνο επιστρέφοντας από την Δυτική Θράκη, ενώ ανέφερε πως με τις δηλώσεις του δημιουργήθηκε η εντύπωση πως η Τουρκία εποφθαλμιά εδάφη της Ελλάδας, κάτι που δεν ισχύει, όπως υποστήριξε.

Για το θέμα του τεμένους στην Αθήνα ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως “δήθεν κάνανε κάτι αλλά για τζαμί δεν μοιάζει” και πως “ούτε μιναρές δεν υπάρχει”.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η Τουρκία εποφθαλμιά τα εδάφη της Ελλάδας. Δεν βγήκε όμως από το στόμα μου εμένα κάτι τέτοιο. Εμείς δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη κανενός”.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι ο ίδιος είχε απαντήσει πριν πάει στην Ελλάδα σε μία ερώτηση που του απευθύνθηκε σχετικά με τη Λωζάννη και αυτό που είπε ήταν ότι «αν χρειάζεται, μπορεί να γίνει επικαιροποίηση».

«Άλλωστε η Λωζάννη δεν είναι μία συνθήκη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Εγώ πιστεύω ότι αν χρειάζεται, μπορεί κάλλιστα να τροποποιηθεί.

Όταν χρειάζεται, ακόμη και τα συντάγματα δεν τροποποιούμε στη βουλή; Τα τροποποιούμε. Επομένως, και οι συνθήκες αν χρειάζεται, φυσικά και μπορούν να τροποποιηθούν. Αλλά αυτό το θέμα σαν να έχει γίνει λίγο εμμονή. Το ίδιο παρατήρησα και στον πρωθυπουργό Τσίπρα, που μίλησα και μαζί του. Πάντως, η Λωζάννη είναι λάθος να εκλαμβάνεται ως θέμα που αφορά μόνο την Τουρκία και την Ελλάδα», ανέφερε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι δεν καταλαβαίνει γιατί να ενοχλούνται κάποιοι που συναντήθηκε με ομοεθνείς μας στο λύκειο Τζελάλ Μπαγιάρ.

«Αν δεν μπορούν να ανεχθούν μία τέτοια συνάντηση, αυτό επ’ ουδενί συνάδει με τη δημοκρατία. Είναι σημαντικό να εφαρμόζονται τα δικαιώματα που αναγνωρίζει η Λωζάννη για τις μειονότητες. Αλλά για παράδειγμα εκεί, για το θέμα της εκλογής μουφτή, παρά τις συζητήσεις χρόνια, το θέμα αυτό ακόμη δεν το έχουμε διευθετήσει. Όλο μας λένε για τη σχολή της Χάλκης. Άντε και το λύσαμε αυτό το θέμα, ας πούμε…

Άραγε για τα σχολεία των ομοεθνών μας στη Δυτική Θράκη θα υπάρξει ανάλογη στάση; Ή στο θέμα του τεμένους στην Αθήνα; Όλο συζητάνε και εξέλιξη καμιά. Για παράδειγμα, δήθεν κάνανε κάτι αλλά για τζαμί δεν μοιάζει. Ούτε μιναρές δεν υπάρχει. Και εγώ τους είπα ‘ωραία, κάνατε κάτι και είπατε ότι μετά από δύο μήνες θα ανοίξει. Αλλά ούτε μιναρές δεν υπάρχει. Στη δική μας κουλτούρα τζαμί χωρίς μιναρές δεν νοείται’. Όπως και για εκείνους ‘εκκλησία χωρίς καμπάνα γίνεται;’, τους ρώτησα. ‘Όχι, χρειάζεται και καμπάνα’ μου είπαν.

Επομένως και ο μιναρές για εμάς είναι το ίδιο σημαντικός. Όλα αυτά πρέπει να τα διευθετήσουμε, το να τα φοβόμαστε δεν έχει νόημα. Αναφέρθηκα και στο θέμα του μουφτή, τον οποίο διορίζουν. Όμως οι εκεί μουσουλμάνοι έχουν το δικαίωμα να εκλέγουν μόνοι τους, τους μουφτήδες τους. Σε αυτά πρέπει να υπάρχει αμοιβαιότητα, όπως για παράδειγμα τους εξήγησα πώς γίνεται η εκλογών των μελών της Ιεράς Συνόδου», ανέφερε.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου – Τουρκία/Κωνσταντινούπολη 10/12/2017 17:58

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: