Ελεύθερη, αλλά με όρους, γερμανικής υπηκοότητας δημοσιογράφος που κρατείτο στην Τουρκία




Τουρκικό δικαστήριο διέταξε σήμερα την αποφυλάκιση, υπό όρους, Γερμανίδας δημοσιογράφου και μεταφράστριας η φυλάκιση της οποίας, από τα τέλη Απριλίου, με την κατηγορία της «συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση», είχε προκαλέσει την οργή του Βερολίνου.

Το δικαστήριο «διέταξε την αποφυλάκιση υπό όρους της δημοσιογράφου Μεσαλέ Τολού» και άλλων πέντε συγκατηγορουμένων της, ανέφεραν οι δικηγόροι της.

Η Χάικε Χάνσελ, Γερμανίδα βουλευτής του αριστερού κόμματος Die Linke που παρακολουθούσε τη δίκη, ανέφερε στο Twitter πως η υπό όρους αποφυλάκιση της Τολού συνοδεύτηκε με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και την υποχρέωση να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα μια φορά την εβδομάδα.

Η Τολού, η οποία συνελήφθη τον Απρίλιο και στη συνέχεια οδηγήθηκε στη φυλακή, δικάζεται από τον Οκτώβριο με την κατηγορία ότι είναι μέλος του Μαρξιστικού-Λενινιστικού Κομμουνιστικού Κόμματος (MLKP), μιας απαγορευμένης πολιτικής οργάνωσης στην Τουρκία επειδή θεωρείται «τρομοκρατική». Κινδυνεύει με κάθειρξη έως και 15 ετών.

Η Τολού, Γερμανίδα πολίτις τουρκικής καταγωγής, 33 ετών, που εργαζόταν κυρίως ως δημοσιογράφος και μεταφράστρια για ένα μικρό αριστερό πρακτορείο ειδήσεων, το Etkin Jaber Ajansi (ETHA), δικάζεται μαζί με άλλα 17 πρόσωπα.

Κατηγορείται κυρίως ότι συμμετείχε σε διαδηλώσεις και κηδείες μαχητών του MLKP, αλλά οι υποστηρικτές της θεωρούν πως η δίκη της είναι πολιτική.

Στη διάρκεια μιας πρώτης ακροαματικής διαδικασίας, τον Οκτώβριο, η Τολού απέρριψε συνολικά τις κατηγορίες εις βάρος της.

Η φυλάκισή της επιδείνωσε περαιτέρω τις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και στη Γερμανία, η οποία κατήγγειλε τη σύλληψη πολλών πολιτών της στο πλαίσιο των διώξεων που εξαπέλυσε τη Άγκυρα μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.

Το Βερολίνο καταδικάζει τις ευρύτατες διώξεις στην Τουρκία που ακολούθησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα και στη διάρκεια των οποίων περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι συνελήφθησαν και περισσότεροι από 140.000 απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Από την πλευρά της, η Άγκυρα κατηγορεί τη Γερμανία ότι δείχνει επιείκεια προς τους «τρομοκράτες», παρέχοντας στέγη σε Κούρδους αυτονομιστές και σε φερόμενους ως πραξικοπηματίες.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα P24, που ειδικεύεται στην ελευθερία του Τύπου, περίπου 170 δημοσιογράφοι κρατούνται στην Τουρκία, μια χώρα που καταλαμβάνει την 155η θέση μεταξύ 180 χωρών στον κατάλογο για την ελευθερία του Τύπου που καταρτίζει η ΜΚΟ Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF).

Χαρά στο Βερολίνο

Με «χαρά και ανακούφιση» υποδέχθηκε το Βερολίνο, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία ‘Αντεμπαρ, την είδηση για την αποφυλάκιση της γερμανίδας δημοσιογράφου Μεσαλέ Τόλου, η οποία κρατείτο επί επτά μήνες σε τουρκικές φυλακές. Η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε ωστόσο επιφυλάξεις σχετικά με τους όρους αποφυλάκισης που της επιβλήθηκαν, ενώ υπενθύμισε την κατάσταση για τα θέματα Κράτους Δικαίου και Δημοκρατίας στην Τουρκία.

«Μόλις μας ήρθε η πληροφορία ότι η κυρία Τόλου αφέθηκε ελεύθερη. Το γεγονός ότι επιτέλους βγήκε από την φυλακή το μαθαίνουμε πρώτα από όλα με χαρά και ανακούφιση. Η δικαστική διαδικασία δεν τελειώνει με αυτό, ωστόσο είναι ένα πρώτο βήμα, καθώς η κράτηση της κυρίας Τόλου επί πάνω από επτά μήνες υπήρξε πολύ μεγάλη επιβάρυνση για την ίδια και την οικογένειά της», δήλωσε η κυρία ‘Ατενμπαρ, αλλά τόνισε ότι «η χαρά επισκιάζεται διότι ακούμε και την είδηση ότι η κυρία Τόλου δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψει τη χώρα και έχει και την υποχρέωση της τακτικής παρουσίας στις αστυνομικές αρχές».

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, η γερμανική κυβέρνηση αγωνίστηκε προκειμένου να αφεθεί ελεύθερη η Μεσαλέ Τόλου, αλλά θα πρέπει τώρα να εξεταστεί και η αιτιολόγηση των όρων που της έχουν επιβληθεί. «Συνεχίζουμε φυσικά τις προσπάθειές μας ώστε η δικαστική διαδικασία να τερματιστεί πλήρως», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν με την σημερινή εξέλιξη αλλάζει κάτι στις επιβαρυμένες γερμανοτουρκικές σχέσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η αποφυλάκιση της κυρίας Τόλου είναι μια ευχάριστη είδηση, αλλά δεν αποτελεί την πλήρη επίλυση της υπόθεσής της. «Έχουμε πάντα την υπόθεση Ντενίζ Γιουτζέλ (του δημοσιογράφου της Die Welt, ο οποίος εξακολουθεί να κρατείται), όπου υπήρξε κάποια ελάφρυνση των συνθηκών κράτησης, αλλά τίποτα περισσότερο. Είναι πολύ νωρίς για να κάνω έναν εντελώς καινούργιο απολογισμό των γερμανοτουρκικών σχέσεων», διευκρίνισε ο κ. Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι η γερμανική κυβέρνηση ενδιαφέρεται πάντα να έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία, καθώς αυτό αντικατοπτρίζει την ιστορία και την σημασία την οποία έχουν και οι δύο χώρες η μία για την άλλη, αλλά και το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι τουρκικής καταγωγής ζουν στην Γερμανία. Τόνισε ωστόσο ότι «υπάρχουν λόγοι που αυτή η σχέση αυτή τη στιγμή έχει σκιές και αυτοί οι λόγοι έχουν να κάνουν με το Κράτος Δικαίου, με αυτό που εμείς θεωρούμε περιορισμό της ελευθερίας έκφρασης και της Δημοκρατίας και με αυτές τις συγκεκριμένες υποθέσεις και τώρα θέλουμε να δούμε αν, κομμάτι κομμάτι τουλάχιστον σε αυτές τις δικαστικές διαδικασίες, τα πράγματα βαίνουν προς την σωστή κατεύθυνση – το οποίο ελπίζουμε πάρα πολύ».

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

18/12/2017 14:28
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Κωνσταντινούπολη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: