Έφοδος της αστυνομίας του Ιρακινού Κουρδιστάν στο τηλεοπτικό δίκτυο NRT




Άνδρες της Ασαγίς, της τοπικής αστυνομίας της ημιαυτόνομης περιοχής του Ιρακινού Κουρδιστάν, πραγματοποίησαν έφοδο στα γραφεία του κουρδικού ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου NRT στην επαρχία Σουλεϊμανίγια και διέκοψαν την εκπομπή του, δήλωσε ο γενικός διευθυντής Αουάντ Αλί, ενώ ο πρώην ιδιοκτήτης του δικτύου και ιδρυτής ενός κινήματος διαμαρτυρίας, συνελήφθη με την γυναίκα του, κατηγορούμενος για υποκίνηση των διαδηλώσεων.

Ο Φαρούκ Ραφούρ, ηγετικό στέλεχος του κινήματος «Νέα Γενιά», που ιδρύθηκε την 1η Οκτωβρίου με σκοπό την αλλαγή της πολιτικής κατάστασης στο Ιρακινό Κουρδιστάν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο ιδρυτής του κινήματος και πρώην ιδιοκτήτης του NRT συνελήφθη κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο στην Σουλεϊμανίγια.

Για δεύτερη μέρα πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις σε διάφορες πόλεις της επαρχίας με αίτημα την παραίτηση της τοπικής κυβέρνησης. Νωρίτερα σήμερα το τοπικό συμβούλιο της επαρχίας ανέφερε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 80 τραυματίστηκαν κατά τις συγκρούσεις των δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη Ράνια.

Εκπρόσωπος του τοπικού υπουργείου Υγείας έκανε λόγο στο Γαλλικό Πρακτορείο για πέντε νεκρούς. Περίπου 1.250 διαδηλωτές, κυρίως δάσκαλοι, μαθητές και δημόσιοι υπάλληλοι, έκαναν πορεία σήμερα στην πόλη της Σουλεϊμανίγια, ενώ αρκετοί από τους συμμετέχοντες επιτέθηκαν σε γραφεία των κυριότερων πολιτικών κομμάτων. Τοπικοί αξιωματούχοι επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 19:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδας) σε αρκετές πόλεις στην επαρχία.

Η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση (KRG) ενώ αναγνώρισε το «νόμιμο δικαίωμα» των πολιτών να διαδηλώνουν, χαρακτήρισε απαράδεκτη την επίθεση σε κυβερνητικά γραφεία και στις κεντρικές εγκαταστάσεις του κόμματος στη Σουλεϊμανίγια. Ο Πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι, από τη Βαγδάτη, διαμήνυσε ότι θα αναλάβει δράση αν οποιοσδήποτε πολίτης δεχτεί επίθεση στο Ιρακινό Κουρδιστάν και κάλεσε την KRG να σεβαστεί τη διεξαγωγή ειρηνικών διαδηλώσεων.

Η κατάσταση στην ημιαυτόνομη περιοχή παραμένει τεταμένη έπειτα από την επιβολή σκληρών μέτρων από την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης, ως απάντηση στην διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν που διεξήχθη στις 25 Σεπτεμβρίου.

Περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις εδώ

ΚΥΠΕ – ΑΠΕ – Ιράκ/ΣΟΥΛΑΪΜΑΝΙΓΙΑ 19/12/2017 22:06

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: