Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας στην Τουρκία για την Πρωτοχρονιά, ένα έτος μετά την επίθεση στην Πόλη




Η Τουρκία ετοιμάζεται να γιορτάσει την έλευση της νέας χρονιάς υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στοιχειωμένη από την επίθεση της Πρωτοχρονιάς στο νυχτερινό κέντρο Ρέινα της Κωνσταντινούπολης, που είχε στοιχίσει τη ζωή 39 ανθρώπων.

Λίγο μετά τις 01:15 την 1η Ιανουαρίου 2017, ένας άνδρας οπλισμένος με ένα τουφέκι εφόδου εισέβαλε στη γνωστότερη ντισκοτέκ της Κωνσταντινούπολης κι άνοιξε πυρ, σκοτώνοντας 39 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 79.

Στην πλειονότητά τους, τα θύματα ήταν ξένοι που γιόρταζαν τον ερχομό της νέας χρονιάς στο νυχτερινό κέντρο, όπου σύχναζαν τουρίστες και διασημότητες.

Η επίθεση εκείνη, την ευθύνη για την οποία είχε αναλάβει η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), αποτέλεσε ακόμα ένα βαρύ πλήγμα για την Τουρκία έπειτα από ένα πολυαίμακτο 2016, που είχε σημαδευτεί από την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος και πολλές πολύνεκρες τρομοκρατικές ενέργειες, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβαν είτε κούρδοι αυτονομιστές είτε το ΙΚ.

Έκτοτε, δεν διαπράχθηκε άλλη τόσο πολύνεκρη επίθεση στην Τουρκία, καθώς οι τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας εξαπολύουν συχνά επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας εναντίον του ΙΚ.

Τις τελευταίες εβδομάδες εκατοντάδες άνθρωποι τους οποίους βάρυναν υποψίες για σχέσεις με αυτή τη τζιχαντιστική οργάνωση, ανάμεσά τους και πολλοί ξένοι, συνελήφθησαν σε όλη τη χώρα, με τις αρχές να τονίζουν πως ορισμένοι προετοιμάζονταν να διαπράξουν επιθέσεις εναντίον εορταστικών εκδηλώσεων για το νέο έτος.

Φέτος, πάνω από 40.000 άνδρες των δυνάμεων επιβολής της τάξης θα αναπτυχθούν στην Κωνσταντινούπολη—αριθμός υπερδιπλάσιος από τη δύναμη που είχε αναπτυχθεί την προηγούμενη χρονιά—και οι αρχές έχουν απαγορεύσει τις δημόσιες συγκεντρώσεις σε πολλές συνοικίες τη νύχτα της 31ης προς 1η Ιανουαρίου.

Αυτό ισχύει ιδίως για την εμβληματική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, στην καρδιά της ευρωπαϊκής πλευράς της πόλης, τις συνοικίες Μπεσίκτας και Σίσλι, δύο πολυσύχναστες, πολύ ζωντανές γειτονιές.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, αστυνομικοί μεταμφιεσμένοι σε μικροπωλητές θα βρίσκονται στην Ταξίμ.

Η διεύθυνση ασφαλείας της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι απαγορεύει την είσοδο φορτηγών στο κέντρο από το πρωί της Κυριακής έως και τη Δευτέρα.

Στην Άγκυρα, όπου θα αναπτυχθούν περίπου 9.700 άνδρες των δυνάμεων επιβολής της τάξης, μεγάλες οδικές αρτηρίες θα είναι κλειστές για την κυκλοφορία και θα γίνονται σωματικοί έλεγχοι ακόμη και στους πεζούς, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης Ερτζάν Τοπατζά.

Στη Ρέινα βρίσκονταν 700 ως 800 άνθρωποι τη στιγμή της επίθεσης και δεκάδες έπεσαν στα παγωμένα νερά του Βοσπόρου για να σωθούν από τις σφαίρες του δράστη, ο οποίος επωφελούμενος από το χάος μπόρεσε να διαφύγει.

Οι τοπικές αρχές προγραμματίζουν σήμερα μια μικρή τελετή στη μνήμη των θυμάτων στον τόπο της σφαγής, στην οποία θα πάρουν μέρος αντιπρόσωποι ξένων προξενείων.

Ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης εναντίον του νυχτερινού κέντρου, ένας 34χρονος Ουζμπέκος, ο Αμπντουλκαντίρ Μασαρίποφ, συνελήφθη περίπου δεκαπέντε ημέρες αργότερα και ομολόγησε.

Η δίκη του άρχισε την 11η Δεκεμβρίου στη Σηλυβρία (Σιλιβρί), κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Όμως επικαλέστηκε και τις πέντε ημέρες ακροαματικής διαδικασίας το δικαίωμά του να σιωπήσει και δεν έχει εκφραστεί παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις.

Συνολικά δικάζονται 57 πρόσωπα για την υπόθεση. Πριν να αναβάλει τη διαδικασία, την 26η Μαρτίου, το δικαστήριο έδωσε εντολή να αποφυλακιστούν υπό όρους και επιτήρηση επτά από τους 51 κατηγορούμενους που είχαν προφυλακιστεί και να παραμείνουν υπό κράτηση οι υπόλοιποι 44, περιλαμβανομένου του Μασαρίποφ.

Ο Μασαρίποφ είναι αντιμέτωπος με μια ποινή 40 χρόνων κάθειρξης για «ανθρωποκτονίες από πρόθεση» κατά συρροή και «απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης».

Το νυχτερινό κέντρο Ρέινα δεν ξανάνοιξε ποτέ τις πόρτες του: κατεδαφίστηκε εν μέρει τον Μάιο, με εντολή του δήμου της Κωνσταντινούπολης, για παραβιάσεις του πολεοδομικού κανονισμού.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

31/12/2017 09:12
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Κωνσταντινούπολη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: