Διαφώνησαν στα μείζονα, συμφώνησαν στα ελάσσονα Τζόνσον και Λαβρόφ: Προσπάθεια σύγκλισης




Υπέρ της βελτίωσης των διμερών σχέσεων της Βρετανίας με τη Ρωσία τάχθηκε ο Μπόρις Τζόνσον μετά από τη συνάντησή του στη Μόσχα με τον Ρώσο ομόλογό του Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο κ. Τζόνσον επανέλαβε ότι η σχέση του Λονδίνου με τη Μόσχα διανύει μία «πολύ δύσκολη περίοδο», αλλά ο ίδιος δήλωσε «αφοσιωμένος ρωσόφιλος». Όπως σημείωσε, «πρόκειται για μία λυπηρή κατάσταση πραγμάτων, αλλά δεν θα έπρεπε να αποκλείει τη συνεργασία».

Από την πλευρά του ο κ. Λαβρόφ κατηγόρησε τη βρετανική πλευρά για «προσβλητικά» σχόλια αναφορικά με τη δράση της Μόσχας στον κυβερνοχώρο, ωστόσο, μετά από τη συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του είπε ότι εμπιστεύεται τον Μπόρις Τζόνσον και ότι η «φιλική» φύση των συζητήσεών τους ήταν χρήσιμη.

Βρετανία και Ρωσία έχουν αντιπαρατεθεί δημοσίως και σε διεθνή φόρα επί μία σειρά θεμάτων τα τελευταία χρόνια, από την Ουκρανία, τα δυτικά Βαλκάνια και τη Συρία μέχρι πιο πρόσφατα τις καταγγελίες περί ρωσικής απόπειρας επηρεασμού των βρετανικών εκλογών και του δημοψηφίσματος για το Brexit.

Παρόλα αυτά Βρετανοί αξιωματούχοι σημείωναν ότι ο στόχος της πρώτης επίσκεψης Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών στη Ρωσία εδώ και πέντε χρόνια είναι να υπάρξει μεγαλύτερη σύγκλιση σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και συμφέροντος, όπως το μέλλον της Συρίας, η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η αντιμετώπιση της απειλής από τη Βόρεια Κορέα.

Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών ανέφεραν ότι όντως αναγνώρισαν κοινό έδαφος σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Κορέα, το εμπόριο, αλλά και τη Συρία. Οι διαφωνίες παρέμειναν ωστόσο επί της κρίσης στην Ουκρανία και επί των ρωσικών ενεργειών στον κυβερνοχώρο.

Ο κ. Λαβρόφ είπε ότι συμφώνησε με τον ομόλογο του επί της ανάγκης να συνεργαστούν στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τα θέματα στα οποία υπάρχει σύγκλιση θέσεων.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός – Βρετανία/Λονδίνο 22/12/2017 13:30

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: