Ο Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Έλληνα ομόλογό του, την Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Δεν ζητά αλλαγή, αλλά εφαρμογή Συνθήκης Λωζάννης σε Θράκη και νησιά, αφήνει να αιωρείται η Άγκυρα…

Τροποποίηση ή επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάννης δεν είναι στην ατζέντα της Άγκυρας αυτή τη στιγμή, σχολίασε ο Τούρκος δημοσιογράφος Μουράτ Γετκίν, έπειτα από το διάλογο μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Έλληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλου, τονίζοντας ωστόσο ότι τίθεται θέμα εφαρμογής της Συνθήκης της Λωζάννης, στη Δυτική Θράκη και στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.

Μιλώντας στο τουρκικό κανάλι CNN Turk, ο κ. Γετκίν ανέφερε ότι το θέμα τέθηκε χθες από τον Ερντογάν στη συνέντευξή του στο ελληνικό κανάλι ΣΚΑΙ, παρόλο που στην ατζέντα της Τουρκίας δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Όπως είπε, υπάρχει θέμα σε σχέση με την εφαρμογή της Συνθήκης. Διερωτήθηκε εάν χριεάζεται να αλλάξει η συνθήκη για να εφαρμοστεί.

Ο Μουράτ Γετκίν επεσήμανε τη σημασία της Συνθήκης για την Τουρκία, λέγοντας ότι αποτελεί ιδρυτική συνθήκη της χώρας. “Υπάρχουν προβλήματα με την εφαρμογή της, αυτό είναι αλήθεια. Πρώτον, υπάρχουν προβλήματα με την εφαρμογή της Συνθήκης στη Δυτική Θράκη. Δεύτερον υπάρχουν προβλήματα με την εφαρμογή της συνθήκης στο θέμα αφοπλισμού νησιών που παραβιάζει χρόνια η Ελλάδα”, είπε ο κ. Γετκίν, αναφέροντας ότι στην ουσία ο Ερντογάν ήθελε να τονίσει το ζήτημα της εφαρμογής της Συνθήκης.

Και ο ανταποκριτής του CNN Turk Γιώργος Κιρμπάκι ανέφερε ότι πρόκειται για δηλώσεις ασυνήθιστες, καθώς το καλωσόρισμα μεταξύ των δύο Προέδρων κράτησε μόνο ένα λεπτό και αμέσως μπήκαν σε διάλογο για τη Συνθήκη της Λωζάννης ενώπιον των δημοσιογράφων, κάτι που αναμενόταν να γίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες. Ωστόσο είπε ότι είναι νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου – ΤΟΥΡΚΙΑ/Κωνσταντινούπολη 07/12/2017 14:01

1 Comment on "Δεν ζητά αλλαγή, αλλά εφαρμογή Συνθήκης Λωζάννης σε Θράκη και νησιά, αφήνει να αιωρείται η Άγκυρα…"

  1. Γιώργος Κ. Παπαδόπουλος | December 7, 2017 at 8:21 AM | Reply

    Το πρώτο και χειρότερο πρόβλημα είναι ότι διαδοχικές Ελληνικές κυβερνήσεις αρνούνται να διδαχθούν από την ιστορία, πόσο μάλλον να υπενθυμίσουν στους Τούρκους ηγέτες τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει κατά καιρούς (ενδεικτικά να αναφέρουμε τις Τρεις Γενοκτονίες 1914-1922, Αρμενίων, Ασσυρίων και Ποντίων και Μικρασιατών Ελλήνων, το πογκρόμ των Εβραίων της Αν. Θράκης το 1934, τον εξοντωτικό φόρο ευημερίας (Βαρλίκ Βεργκισί), κατά των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων, 1942-43, τα Σεπτεμβριανά (1955) και τις διώξεις του 1964 με τα δύο μυστικά διατάγματα που αναιρέθηκαν το 1988 μετά τη συνάντηση Α. Παπανδρέου-Τ. Οζάλ στο Νταβός. Αφήνοντας κατά μέρος τις Τουρκικές βαρβαρότητες στη Κύπρο, από το 1957 μέχρι σήμερα. Όλα αυτά σήμαιναν απώλειες εκατομμυρίων ζωών, απώλειες τεράστιων περιουσιών (επ’ όφελος Τούρκων) και διωγμούς από πατρογονικές εστίες (εθνοκαθάρσεις). Αν δεν κάνει κάτι η Τουρκία ώστε να διορθώσει όλα αυτά (π.χ. λυπάται ο Κος Ερντογάν που έμειναν τόσοι λίγοι Ρωμηοί στη Πόλη; Ας τους αποδώσει πίσω τις κλεμμένες περιουσίες που τόσο βάρβαρα και ύπουλα άρπαξε το Τουρκικό κράτος) δεν έχει κανένα νόημα να μιλάμε. Απλά, φωνάζει ο κλέφτης για νάρθει ο νοικοκύρης.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*