Δεν επιστρέφουμε στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, εκτιμούν Ρώσοι αναλυτές




Η νέα στρατηγική εθνικής ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών, στην οποία η Ρωσία μαζί με την Κίνα εμφανίζονται ως ανταγωνιστές των ΗΠΑ ενώ το ρωσικό πυρηνικό οπλοστάσιο χαρακτηρίζεται ως «υπαρκτή απειλή» είναι ένα θέμα που σχολιάζεται από τις ρωσικές εφημερίδες και τα ρωσικά ΜΜΕ, τα οποία ωστόσο επισημαίνουν με τρόπο ειρωνικό ότι δεν έφθασε η στιγμή που οι Ρώσοι θα πρέπει να τρέξουν στα καταφύγια πυρηνικού πολέμου.

Αλλά και οι Ρώσοι ειδήμονες εκτιμούν ότι παρά την έντονη φραστική πολεμική που αναπτύσσει η Ουάσιγκτον έναντι της Ρωσίας, δεν μπορεί να ισχυρίζεται σήμερα κανείς ότι επιστρέφουμε στην εποχή του ‘Ψυχρού Πολέμου».

Την άποψη αυτή εκφράζει στην εφημερίδα RBK ο διευθυντής του Ανεξάρτητου Ινστιτούτου στρατηγικών εκτιμήσεων Σεργκέι Αζνόμπισεφ, ο οποίος υποστηρίζει παράλληλα ότι «όποιος και αν είναι ο στόχος της νέας στρατηγικής, οι ΗΠΑ παρόλα αυτά με βάση τα πλαίσιο των επίσημων συμφωνιών δεν αντιμετωπίζουν την Ρωσία ως εχθρό». Επιπλέον, ο ρώσος ειδήμων επισημαίνει ότι «η Ουάσιγκτον δεν ξεκινάει (στις εκτιμήσεις της –σ.σ) ότι μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ θα γίνει πόλεμος».

Αλλά και η εφημερίδα Kommersant, εκφράζει μια παρόμοια θεώρηση επικαλούμενη την εκτίμηση του καθηγητή Σαμ Ποτολίκιο του πανεπιστημίου Τζωρτζτάουν ο οποίος διδάσκει και στην Ρωσική Ακαδημία Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης, ο οποίος εκφράζει την πεποίθηση ότι «προς το παρόν οι Ρώσοι δεν χρειάζεται να τρέξουν για να μπουν στα καταφύγια». Ο αμερικανός καθηγητής υποστηρίζει μάλιστα ότι «στην ιστορία των ΗΠΑ δεν υπήρξε ακόμη πρόεδρος, που να μην ήταν σε θέση να εφαρmόσει την πολιτική που ο ίδιος χάραξε». Επισημαίνει μάλιστα ότι «οι ΗΠΑ έχουν συσσωρεύσει μια τεράστια πείρα ειρηνικής συνύπαρξης με μη φιλικές πυρηνικές δυνάμεις, και μια τέτοια άποψη για την αναγκαιότητα μια τέτοια συνύπαρξης είναι ριζωμένη και στην κοινότητα του υπουργείου Εξωτερικών και στην κοινότητα του υπουργείου αμύνης των ΗΠΑ». Κατά την άποψη μάλιστα του αμερικανού καθηγητή, οι αμερικανοί στρατιωτικοί όπως συγκρατούν τις εξάρσεις του Αμερικανού προέδρου να κάνει χρήση στρατιωτικής ισχύος κατά της Βόρειας Κορέας θα κάνουν το ίδιο και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις.

Η εφημερίδα Kommersant εκτιμά επίσης, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, υλοποιώντας στην πράξη το δόγμα «Πρώτα η Αμερική», αφαιρεί από την Ουάσιγκτον την υποχρέωση του παγκόσμιου ηγέτη και ανοίγει τον δρόμο της αναθεώρησης των συμφωνιών που έχει συνάψει με εχθρούς και συμμάχους τα τελευταία 20 χρόνια. Παράλληλα επισημαίνει ότι «την στρατηγική εθνικής ασφαλείας συχνά την εκλαμβάνουν ως ένα εγκεκριμένο σχέδιο δράσης, αλλά δεν είναι έτσι, καθώς η στρατηγική αυτή εκφράζει την άποψη της εκτελεστικής εξουσίας στην τρέχουσα ιστορική στιγμή».

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

19/12/2017 17:42
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: