“Χαμηλώνουν” οι τόνοι: Να ανοίξουμε νέες σελίδες προς όφελος και των δύο χωρών, δήλωσε ο Τσελίκ (video)




«Να κάνουμε μία λίμνη ειρήνης το Αιγαίο, να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και να ανοίξουμε νέες σελίδες προς όφελος και των δύο χωρών», προτείνει, με δήλωσή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ. Ο Τούρκος υπουργός συμμετείχε στο δείπνο γνωριμίας Ελλήνων και Τούρκων δημοσιογράφων που συνδιοργάνωσαν το ΑΠΕ/ΜΠΕ και το πρακτορείο Αναντολού.

«Πρόκειται για μια ιστορική επίσκεψη 65 χρόνια μετά (σ.σ. την προηγούμενη επίσκεψη Τούρκου Προέδρου). Όπως βλέπουμε πολύ ξεκάθαρα, μπορούμε να μιλάμε ανοιχτά μεταξύ μας, σε όλα με την Ελλάδα», ανέφερε ο υπουργός και εξήγησε στη συνέχεια: «Οι δύο χώρες είναι γειτονικές και πρέπει να προχωρήσουν οι διμερείς μας σχέσεις. Στις επαφές που έγιναν σήμερα μεταξύ του (Τούρκου) Προέδρου και του κ. Τσίπρα, όλα συζητήθηκαν φιλικά και πάρα πολύ ανοικτά. Μεταξύ μας υπάρχουν προβλήματα, υπάρχει όμως και βούληση για την επίλυσή τους, και αυτό εκφράζει και μια θετική ματιά προς το μέλλον».

Στη συνέχεια της δήλωσής του ζήτησε «να συνηθίσουμε τις νέες γενιές στις γειτονικές καλές μας σχέσεις, πρέπει να περιθωριοποιήσουμε αυτούς που χρησιμοποιούν εχθρικό λόγο». Προσθέτοντας με έμφαση, «η Ελλάδα είναι γειτονική και φιλική χώρα και ποτέ δεν πρέπει να δίνουμε ευκαιρίες σε αυτούς που προσπαθούν να διαδώσουν τον εχθρικό λόγο. Ο Πρόεδρός μας έχει ισχυρή βούληση για να βελτιωθούν περαιτέρω οι σχέσεις μας. Και στο πλαίσιο αυτό, όσο είναι ευαίσθητος ο πολιτικός λόγος άλλο τόσο ευαίσθητος είναι ο λόγος της δημοσιογραφίας».

Και η αποκλειστική δήλωση Τσελίκ στο Πρακτορείο καταλήγει: «Πρέπει να κάνουμε μία λίμνη ειρήνης το Αιγαίο, να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και να ανοίξουμε νέες σελίδες προς όφελος και των δύο χωρών. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο φορέας σας, το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει αυτή τη γραμμή και σας συγχαίρουμε που κάνετε αυτή τη συγκέντρωση».

Περισσότερες ειδήσεις Ελλάδα εδώ

07/12/2017 21:37
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: