Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η σύντροφός του Μπέτυ Μπαζιάνα, ακούνε τα Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα από το Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο Καλλιθέας, στο Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα, Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ANDREA BONETTI

“Να σκέφτεσαι και μετά να ομιλείς”: Απάντηση Μαξίμου στον Τσαβούσογλου που απειλεί την Ελλάδα

“Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ Τσαβούσογλου προκαλεί με δηλώσεις και ενέργειές του. Του ευχόμαστε στο νέο έτος, εφόσον θέλει να τιμά τη θέση που κατέχει, να σκέφτεται και μετά να ομιλεί”.

Έτσι σχολίασαν κυβερνητικές πήγες τις δηλώσεις του εκ Θράκης αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης κ. Χακάν Τσαβούσογλου, ο οποίος συχνά-πυκνά απειλεί την Ελλάδα.

Νωρίτερα ο κ. Τσαβούσογλου είχε γράψει στο Twitter με αφορμή την παροχή ασύλου σε έναν από τους οχτώ στρατιωτικούς που φέρονται να συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.

«Δεν ωφελεί κανέναν μια εικόνα της Ελλάδας στην οποία συνωστίζονται οι τρομοκράτες. Δεν έχουν αντιληφθεί πόσο μεγάλος κίνδυνος είναι για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό κάθε μέλος της FETÖ που αφήνεται ελεύθερο. Εμείς έχουμε χρέος να τους προειδοποιήσουμε από τώρα φιλικά αλλά η απόδοση ασύλου δεν είναι καθόλου φιλική στάση. Οι τρομοκράτες που αφήσατε ελεύθερους σήμερα είναι σαν δυναμίτης έτοιμος να εκραγεί και όταν εκραγεί μπορεί να μην μείνει χώρα για να προστατεύσετε».

Είχε προηγηθεί ανάρτηση στο Facebook του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου αναφορικά με τους Τούρκους αξιωματικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016. “Οι οχτώ δεν θα εκδοθούν ανεξάρτητα από την έκβαση των αιτήσεων ασύλου τους”, έγραψε ο εκπρόσωπος.

Η ΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΕΔΩ

ΑΛΛΕΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

Πολιτικές αναταράξεις προκαλεί η χορήγηση ασύλου σε έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, ανέφερε στο κεντρικό δελτίο της η ΕΡΤ. Μετά τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για την αίτηση ακύρωσης που υπέβαλε η κυβέρνηση κατά της απόφασης της επιτροπής, ανώτατη κυβερνητική πηγή σημειώνει πως οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι, αλλά την υπόθεση θα κρίνει η δικαιοσύνη.

Οι δημοκρατίες δεν απειλούν ούτε απειλούνται, απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών στις προκλητικές δηλώσεις της Άγκυρας.

Την πάγια θέση της Αθήνας σε σχέση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς και το σκεπτικό της αίτησης ακύρωσης κατά της απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών, υπενθύμισε μιλώντας σε δημοσιογράφους Ανώτατη Κυβερνητική πηγή.

Η θέση της χώρας είναι θέση ευθύνης. Σεβόμαστε τις διεθνείς συνθήκες προστατεύουμε τα δικαιώματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι καλωσορίζουμε πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι συμμετείχαν σε πραξικόπημα. Οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι. Τώρα την υπόθεση θα κρίνει η ελληνική δικαιοσύνη

Είχε προηγηθεί σκληρή απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών, στην προκλητική ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο με ανακοίνωσή του απειλούσε πως η απόφαση χορήγησης ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό θα επηρεάσει τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Οι δημοκρατίες δεν απειλούν, ούτε απειλούνται. Αντιθέτως, εργάζονται με υπευθυνότητα και μεθοδικότητα για την προώθηση της συνεννόησης και την εδραίωση της σταθερότητας καθώς και της καλής γειτονίας στην περιοχή στην οποία ανήκουν.

Το θέμα προκάλεσε κόντρα μεταξύ Μαξίμου και Πειραιώς, με τη ΝΔ να κατηγορεί την κυβέρνηση πως έχει ξεχάσει ότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώνει πως η ΝΔ δεν τα πάει καλά με τη διάκριση των εξουσιών.

Αντί να αντιδράσει, ως όφειλε, με διάβημα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα για την απαράδεκτη παρέμβασή της στις εσωτερικές μας διαδικασίες ασύλου, η Κυβέρνηση προχώρησε χθες σε αίτηση ακύρωσης ασύλου που είχε νόμιμα χορηγηθεί. Και τούτο, ενώ έχει προηγηθεί απόφαση του Αρείου Πάγου ο οποίος απέρριψε το αίτημα της Τουρκίας να εκδοθούν οι οκτώ αξιωματικοί, επισημαίνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόλουλος, με δύο σχόλια που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επισημαίνει ότι ο Άρειος Πάγος έχει αποφασίσει να απαγορεύσει την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, οι οποίοι δεν θα εκδοθούν, ανεξάρτητα από την έκβαση των αιτήσεων ασύλου τους, και η αίτηση ασύλου αφορά την υπαγωγή τους σε καθεστώς προσφυγικής προστασίας, που είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από τη μη έκδοσ. Ταυτόχρονα, δηλώνει πως «η πολιτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάντως σαφής: Δεν είναι ευπρόσδεκτοι όσοι υπάρχει υπόνοια ότι εμπλέκονται με το πραξικόπημα στην Τουρκία».

Σε ό,τι αφορά την προσφυγή της ελληνικής κυβέρνησης κατά της απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής τονίζει ότι αυτή έγινε διότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι τελικά είναι η Δικαιοσύνη που πρέπει να αποφασίσει για το αν και κατά πόσο δικαιούται ο συγκεκριμένος να υπαχθεί σε καθεστώς προσφυγικής προστασίας, με δεδομένη την τεράστια πολιτική σημασία του ζητήματος που επηρεάζει άμεσα τις σχέσεις με τη γείτονα.

Στ. Θεοδωράκης: Στην Ελλάδα λειτουργεί ακόμη κράτους δικαίου

Να αντιληφθούν οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας ότι στη χώρα μας «λειτουργεί ακόμη το κράτος δικαίου», σημειώνει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Σταύρος Θεοδωράκης, σχολιάζοντας την υπόθεση με την παροχή ασύλου σε έναν Τούρκο στρατιωτικό.

Και προσθέτει «στην Ελλάδα λειτουργεί ακόμη κράτος δικαίου. Ας το αντιληφθεί η κυβέρνησή της Τουρκίας και, φευ, η κυβέρνηση της Ελλάδας. Τα αλισβερίσια και οι κρυφές δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα απέναντι στον κ. Ερντογάν δεν αφορούν τους Έλληνες πολίτες, ούτε τους Έλληνες λειτουργούς της Δικαιοσύνης».

1 Comment on "“Να σκέφτεσαι και μετά να ομιλείς”: Απάντηση Μαξίμου στον Τσαβούσογλου που απειλεί την Ελλάδα"

  1. ευτυχώς που υπάρχει αυτό το πανέξυπνο γραφείο και τους βάζει όλους ,μα όλους ,στην θέση τους απαντώντας πάντα σοβαρά, κατάλληλα, on time ,εμπεριστατωμένα και προπάντων έξυπνα!!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*