Καυγάς Τσαβούσογλου με βουλευτές: Αντιπαράθεση για Αιγαίο και κατεχόμενα στην τουρκική βουλή




Μεγάλη αντιπαράθεση για τα νησιά του Αιγαίου και τα κατεχόμενα ξέσπασε στην τουρκική εθνοσυνέλευση μεταξύ του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου και βουλευτων του Ρεπουπλικανικού Λαϊκού Κομματος (ΡΛΚ), κατά τη συζήτηση των προϋπολογισμών.

Ο Τούρκος Υπουργός κάλεσε την αντιπολίτευση να συνεργαστεί για την εύρεση μίας λύσης στο θέμα των νησιών του Αιγαίου αντί να επιτίθεται απλώς την Κυβέρνηση.

«Να μην ασκούμε πατριδοκαπηλία σε ένα τέτοιο ζήτημα. Έπειτα από την κρίση των Ιμίων το 1996, δεν έγινε καμία αλλαγή όσον αφορά το νομικό στάτους των νησιών. Όλα έγιναν πριν. Άρα, επί του θέματος αυτού υπαίτιος δεν είναι το AKP. Ναι, να το λύσουμε, αλλά να μην λέτε ψέματα ότι αυτά τα νησιά καταλήφθηκαν κατά τη διακυβέρνηση του AKP», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Κι ενώ αντιδρούσαν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε: «Ο δικός σας ο Αντιπρόεδρος ήταν εκείνος που είπε ότι αυτά (τα νησιά) καταλήφθηκαν κατά την περίοδο του Ατατούρκ. Δεν το είπα εγώ”. Ανέφερε ότι υπάρχουν τρεις εναλλακτικές: “Ή να τα επιλύσουμε μέσω διπλωματίας, ή να προσφύγουμε στο διεθνές δικαστήριο, ή να στείλουμε στρατό και να πάρουμε τα νησιά. Εμείς συνεχίζουμε τη διπλωματία με την Ελλάδα. Αν δεν συμφωνήσουμε, η βουλή θα αποφασίσει για τις εναλλακτικές και εμείς θα τις εφαρμόσουμε. Όμως αυτό είναι εθνική πολιτική”, είπε.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, εκείνος που αντέδρασε έντονα στα λεγόμενα του Τσαβούσογλου ήταν ο βουλευτής του CHP, Οζτούρκ Γιλμάζ, ο οποίος αναφέρθηκε και στα νησιά του Αιγαίου αλλά και το ψευδοκράτος. .

«Η βουλή πρέπει να λάβει μία σημαντική απόφαση για τη διεθνή αναγνώριση της ‘ΤΔΒΚ’. Εμείς αναγνωρίσαμε την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης όμως από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να σωπάσουμε στο ζήτημα της μη αναγνώρισης της ‘ΤΔΒΚ’», είπε ο Γιλμάζ.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε δεν χρειάζεται νέα απόφαση αναγνώρισης από την τουρκική βουλή, ωστόσο θα εργαστούν ώστε το “διαβατήριό” της να ισχύει σε περισσότερες χώρες και να ανοίξει αντιπροσωπεία σε περισσότερες πόλεις. Ανέφερε ότι μετά τις εκλογές θα αποφασίσει η Τουρκία μαζί με την Τ/κ ηγεσία τί θα κάνει στο Κυπριακό, αν και, όπως είπε, ταυτόχρονα με τη διαδικασία αυτή θα πρέπει να εργαστούν μαζί με την αντιπολίτευση, ώστε να κάνουν βήματα αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

Ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Τουρκία κατέβαλε προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού, και επέρριψε και πάλι ευθύνες στην ε/κ πλευρά για τη μη λύση. Η ε/κ πλευρά δεν ήθελε λύση με τις παραμέτρους εκείνων των ημερών, και δεν ήθελε να μοιραστεί τη διοίκηση, την εξουσία, την οικονομία με τους Τ/Κ, ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός, λέγοντας ότι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι με αυτές τις παραμέτρους δεν μπορεί να υπάρξει λύση.

Η χώρα έχει μπροστά της τη μεγάλη πρόκληση, τη πρόκληση των προκλήσεων : Αυτή της παραγωγικής της ανασυγκρότησης

«Στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης συμφωνήθηκε να θεσμοθετηθεί υπέρ-προνόμιο για εργατικές απαιτήσεις οι οποίες θα ικανοποιούνται πριν από οποιονδήποτε άλλο πιστωτή κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης ή πτώχευσης μιας επιχείρησης» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πρώτα οι εργαζόμενοι, μετά οι υπόλοιποι πιστωτές.

«Μαζί με αυτά, η χώρα έχει μπροστά της τη μεγάλη πρόκληση, τη πρόκληση των προκλήσεων : Αυτή της παραγωγικής της ανασυγκρότησης. Εδώ αν θέλετε είναι το θεμελιώδες ζήτημα για την επόμενη μέρα. Και στο θέμα αυτό η συζήτηση δεν μπορεί να είναι τεχνοκρατική, αλλά βαθιά στρατηγική και πολιτική» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Υπάρχει η ανάγκη, να αφήσουμε πίσω τις επιταγές ενός χρεοκοπημένου μοντέλου ανάπτυξης. Που συσσώρευσε πλούτο μονάχα στα χέρια των λίγων» είπε ο πρωθυπουργός.

Περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις εδώ

ΚΥΠΕ – ΤΟΥΡΚΙΑ/Κωνσταντινούπολη 19/12/2017 20:12

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: