Ο ΥπΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος (Κ) μιλά στην Ολομέλεια της Βουλής. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

“Άναψαν τα αίματα” στη Βουλή: Αντιπαράθεση μεταξύ Τσακαλώτου-Βενιζέλου για την Οικονομία

Πρόγευση για την αυριανή «μητέρα των μαχών» του προϋπολογισμού, η οποία θα εξελιχθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, έδωσε η αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο στη Βουλή. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκε η επόμενη μέρα για την οικονομία μετά τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.

«Τον περασμένο Ιούνιο το Eurogroup δεσμεύθηκε, μετά την έξοδο από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές με περισσότερα χρήματα, όχι μόνο για να τελειώσει και να κλείσει με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά και για να δημιουργήσει αποθέματα για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της η ελληνική οικονομία» είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, που είχε ακούσει λίγη ώρα πριν τον Ευάγγελο Βενιζέλο να δηλώνει πως «όχι μόνο δεν θα υπάρξει καθαρή έξοδος από το μνημόνιο και επάνοδος στην κανονικότητα, όπως διατείνεται η κυβέρνηση, αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να καλύψει τις ετήσιες χρηματοδοτικές της ανάγκες από την αγορά με υψηλό επιτόκιο, με μεγαλύτερο κόστος εξυπηρέτησης, με όλο το μηχανισμό εποπτείας και χωρίς κάλυψη που θα μας επέτρεπε να δανειζόμαστε με “φιλικά επιτόκια”».

«Το Εurogroup του 2017 είπε στην Ελλάδα: βγαίνετε, τελειώνετε και εμείς είμαστε εδώ να σας υποστηρίξουμε για να αυξήσουμε τα αποθέματα για σταθείτε στα πόδια σας», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και πρόσθεσε ότι στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2014 μιλούσε για άλλο πρόβλημα.

Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε στον Ε. Βενιζέλο και στη βεβαιότητα του πως η Ελλάδα θα προχωρήσει με τα δικά της ταμειακά διαθέσιμα τα οποία θα προκύπτουν από την υπερφορολόγηση, από την σκληρή πολιτική λιτότητας και μια ωμή αντιαναπτυξιακή πολιτική, συνέχεια της τραγικής πολιτικής των υπερπλεονασμάτων. “Κάνετε λάθος να λέτε πως αυτό που θα χτίσουμε για να βγούμε στις αγορές θα προέλθει από το υπερπλεόνασμα”, είπε ο υπουργός Οικονομικών και σχολίασε για το mail Χαρδούβελη. “Εσείς μας λέτε ότι το mail Χαρδούβελη μοιάζει με παιδική χαρά σε σχέση με αυτά που έφερε η σημερινή κυβέρνηση. Γιατί δεν κλείσατε την παιδική χαρά; Γιατί δεν φτιάχνατε ένα success story, να το τελειώσετε, να πάρετε την προληπτική γραμμή πίστωσης; Παιδική χαρά ακούω αλλά φαίνεται πως ούτε στην παιδική χαρά μπορείτε να παίξετε”, είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο, βγήκε στην αγορά, ξαναβγήκε για να τερματίσει το PSI μια και καλή, και για να είναι δυνατό να έχουμε ομόλογα που έχουν ρευστότητα.

Περισσότερες ειδήσεις Ελλάδα εδώ


18/122017, 20:17
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Be the first to comment on "“Άναψαν τα αίματα” στη Βουλή: Αντιπαράθεση μεταξύ Τσακαλώτου-Βενιζέλου για την Οικονομία"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*