Ανακατεύει την τράπουλα ο Ερντογάν: 17 συλλήψεις για υπόθεση Ζαράμπ στην Πόλη




Η τουρκική αντιτρομοκρατική υπηρεσία έθεσε υπό κράτηση 17 πρόσωπα που συνδέονται με τον Τουρκοϊρανό επιχειρηματία Ρεζά Ζαράμπ, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο της δίκης στη Νέα Υόρκη που φέρνει σε δύσκολη θέση την Άγκυρα.

Τρεις από τους υπόπτους συνελήφθησαν σε ημερομηνία που δεν διευκρινίζεται και οι 14 άλλοι σήμερα κατόπιν αιτήματος της εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης, η οποία άρχισε την περασμένη εβδομάδα έρευνα με στόχο τον Ζαράμπ και το περιβάλλον του, μετέδωσε το Ανατολή.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο, οι ερευνητές υποψιάζονται τους τρεις, που συνελήφθησαν σε αδιευκρίνιστη ημερομηνία, ότι παρέδωσαν έγγραφα στην αμερικανική δικαιοσύνη, η οποία τα χρησιμοποιεί σήμερα στο πλαίσιο της δίκης στη Νέα Υόρκη.

Ο Ζαράμπ είναι ο μάρτυρας-κλειδί μιας δίκης στη Νέα Υόρκη για την παράκαμψη των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν. Ο μεγιστάνας του χρυσού ενέπλεξε κυρίως έναν πρώην υπουργό Οικονομίας, τον οποίο λέει πως δωροδόκησε, και τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Άγκυρα απορρίπτει συνολικά τις κατηγορίες αυτές και ισχυρίζεται πως η δίκη που διεξάγεται στη Νέα Υόρκη είναι μια μηχανορραφία με στόχο να αμαυρωθεί η εικόνα της Τουρκίας.

«Είναι μια σκηνοθεσία (…) Είναι μια συνωμοσία εναντίον της Τουρκίας», επανέλαβε σήμερα ο Ερντογάν.

Αφού επί πολλούς μήνες προσπαθούσαν να επιτύχουν την απελευθέρωσή του, οι τουρκικές αρχές άρχισαν την περασμένη εβδομάδα έρευνα για «κατασκοπεία» σε βάρος του Ζαράμπ, αφού αυτός ο τελευταίος άρχισε να καταθέτει στη Νέα Υόρκη. Την Παρασκευή κατασχέθηκε η περιουσία του στην Τουρκία.

Η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να απαξιώσει αυτή τη δίκη στην τουρκική κοινή γνώμη υποστηρίζοντας πως είναι καρπός της χειραγώγησης της αμερικανικής δικαιοσύνης από το δίκτυο του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, «μαύρου πρόβατου» της Άγκυρας.

Ο Γκιουλέν, που ζει στις ΗΠΑ, κατηγορείται εξάλλου στην Τουρκία ότι ενορχήστρωσε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016 κατά του Ερντογάν, κάτι που ο ίδιος ο Γκιουλέν διαψεύδει.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

05/12/2017 14:14
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Κωνσταντινούπολη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: