Αχιλλέας Γουάστωρ: The Bach Project στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης




Το έργο του Johann Sebastian Bach (1685-1750) αποτελεί τεράστιο κομμάτι του λεξιλογίου της δυτικής μουσικής. Η επίδρασή του είναι έντονη ακόμη και στις μέρες μας, επεκτείνεται σε διάφορα άλλα μουσικά είδη, από τη ροκ μέχρι την τζαζ, ενώ έχει εισαχθεί μέχρι και στην ποπ κουλτούρα. Η ίδια η μουσική του Μπαχ, με την αυστηρή μεν αλλά συγχρόνως αυτοσχεδιαστική φύση της, προσκαλεί σε ανατρεπτικές προσεγγίσεις. Με ανάλογη διάθεση προσέρχεται στο έργο αυτό και ο πιανίστας, ενορχηστρωτής και συνθέτης Αχιλλέας Γουάστωρ.

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας που θα δώσει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου  θα ερμηνεύσει την 4η παρτίτα για πιάνο σε ρε μείζονα αλλά και τη Chaconne σε ρε ελάσσονα, ένα από τα πιο σημαντικά και διάσημα έργα του συνθέτη. Το έργο αυτό, γραμμένο αρχικά για σόλο βιολί, γνώρισε πολλές μεταγραφές για άλλα όργανα. Στη μεταγραφή του Ferruccio Busoni, που θα ακουστεί εδώ, έχει μετατραπεί σε ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του πιανιστικού ρεπερτορίου, καθώς οδηγεί το όργανο στα όρια της εκφραστικής και δεξιοτεχνικής του δυνατότητας.

Άλλο ένα σημαντικότατο έργο, από τα πιο μνημειώδη στην πιανιστική και στην εν γένει μουσική ιστορία, θα ακουστεί στο δεύτερο μέρος της συναυλίας. Ο Αχιλλέας Γουάστωρ θα αυτοσχεδιάσει πάνω σε θέματα και δομές από το Καλώς συγκερασμένο κλειδοκύμβαλο, εξερευνώντας μια άλλη οπτική με αφετηρία τη σύγχρονη τζαζ, φτάνοντας έως και τη λαϊκή μουσική.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: