Ξεκινά την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – χωρών Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης




Το πρωί της Παρασκευής ξεκινά στις Βρυξέλλες, η 5η Σύνοδος Κορυφής για την Ανατολική Εταιρική Σχέση, στην οποία θα μετάσχουν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Λευκορωσίας, της Γεωργίας, της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και της Ουκρανίας.

Της συνόδου θα προεδρεύει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος, μαζί με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Γιούνκερ, θα εκπροσωπήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη Σύνοδο μετέχουν ακόμη η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι και οι Επίτροποι Γιοχάνες Χαν και Σεσίλια Μάλμστρομ.

Οι έξι χώρες-εταίροι θα εκπροσωπούνται από τον Πρόεδρο της Αρμενίας Σερζ Σαργκσιάν, τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, τον Πρωθυπουργό της Γεωργίας Γκιόργκι Κβιρικάσβιλι, τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Πόροσενκο, τον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Μολδαβίας Πάβελ Φίλιπ και τον Υπουργό Εξωτερικών της Λευκορωσία Βλάντιμιρ Μακέι. Οι ηγέτες των χωρών της ΑΕΣ θα προβούν σε απολογισμό των επιτευγμάτων μετά την τελευταία σύνοδο κορυφής στη Ρίγα το 2015 και προσβλέπουν στη μελλοντική συνεργασία. Η σύνοδος κορυφής θα τους επιτρέψει να συζητήσουν πώς να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία στους τέσσερις τομείς προτεραιότητας που συμφωνήθηκαν στη Ρίγα: ισχυρότερη οικονομία, διακυβέρνηση, συνδεσιμότητα και κοινωνία. Η σύνοδος κορυφής πρόκειται να εγκρίνει κοινή δήλωση.

Η σύνοδος κορυφής θα επικεντρωθεί σε έργα που υλοποιούνται και θα συνεχίσουν να προσφέρουν απτά αποτελέσματα στους πολίτες, σε όλους τους τέσσερις τομείς προτεραιότητας συνεργασίας που συμφωνήθηκαν στη Ρίγα, σύμφωνα με πηγές του Συμβουλίου. Στο πλαίσιο αυτών των τεσσάρων τομέων προτεραιότητας συνεργασίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με τις χώρες εταίρους, έχει εντοπίσει είκοσι συγκεκριμένα παραδοτέα που πρέπει να επιτευχθούν μέχρι το έτος 2020.

Η ίδια πηγή του Συμβουλίου, ενημερώνοντας τον Τύπο στις Βρυξέλλες, ανέφερε πως οι συμφωνίες σύνδεσης με τη Γεωργία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία, έχουν όλες δημιουργήσει σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες. Σημείωσε δε ότι οι ηγέτες πρέπει να επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη και να βελτιώσουν τις ευκαιρίες της αγοράς και την πρόσβαση στη χρηματοδότηση στις χώρες εταίρους, ιδίως για τις ΜμΕ. Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας EU4Digital, η ΕΕ θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη ευρυζωνικού δικτύου υψηλής ευκρίνειας, στην ανάπτυξη ηλεκτρονικών υπηρεσιών και σε εναρμονισμένες τιμές περιαγωγής. Όσον αφορά τη διακυβέρνηση, οι ηγέτες οφείλουν να ζητήσουν κλιμάκωση των προσπαθειών για την ενίσχυση των θεσμών, την επιτάχυνση του ρυθμού των δικαστικών και διοικητικών μεταρρυθμίσεων, για την παροχή καλύτερων και αποδοτικότερων υπηρεσιών και την αύξηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Η ΕΕ θα συνεχίσει επίσης να προωθεί μια ουσιαστική δέσμευση με την κοινωνία των πολιτών.

Στον τομέα της συνδεσιμότητας, οι ηγέτες θα συζητήσουν την πρόοδο των διασυνδέσεων μεταξύ των εταίρων του δικτύου μεταφορών και ενεργειακού εφοδιασμού. Το Σχέδιο Εξωτερικών Επενδύσεων της ΕΕ θα υποστηρίξει ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα των μεταφορών, της ενεργειακής απόδοσης και της εφοδιαστικής, προκειμένου να υπάρξουν βιώσιμες συνδέσεις. Οι αεροπορικές συμφωνίες με την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν αναμένεται επίσης να μονογραφηθούν στη σύνοδο κορυφής.

Τέλος, οι ηγέτες θα εκφράσουν τη δέσμευσή τους για ισχυρότερη κοινωνία μέσω της αυξημένης κινητικότητας και των επαφών μεταξύ των ανθρώπων. Η θέση σε ισχύ των απελευθερώσεων των θεωρήσεων με τη Μολδαβία, τη Γεωργία και την Ουκρανία αποδεικνύει τη δέσμευση της ΕΕ και των χωρών εταίρων σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Η σύνοδος κορυφής θα πρέπει επίσης να εξετάσει την πρόοδο της εκπαίδευσης, της συνεργασίας στον τομέα της έρευνας και την προώθηση των επαφών μεταξύ των ανθρώπων μέσω της δέσμευσης για το Horizon2020 και το πρόγραμμα Erasmus +.

Η σύνοδος κορυφής θα αποτελέσει ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να επιβεβαιώσουν το κυριαρχικό δικαίωμα κάθε εταίρου να επιλέξει ελεύθερα το επίπεδο φιλοδοξίας και τους στόχους που επιδιώκει στις σχέσεις του με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για τη Γεωργία, τη Δημοκρατία της Μολδαβίας και την Ουκρανία, η εφαρμογή των συμφωνιών σύνδεσης, συμπεριλαμβανομένης μιας βαθιάς και συνολικής ζώνης ελευθέρων συναλλαγών (AA / DCFTA), αποτελεί προτεραιότητα τα τελευταία χρόνια. Για την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και τη Λευκορωσία δόθηκε έμφαση στην περαιτέρω ανάπτυξη προσαρμοσμένων σχέσεων με την ΕΕ. Η συμφωνία εταιρικής σχέσης ΕΕ-Αρμενίας (CEPA) αναμένεται να υπογραφεί στο περιθώριο της συνόδου κορυφής. Οι διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία-πλαίσιο με το Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται σε εξέλιξη.

Περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις εδώ

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 23/11/2017 20:55

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: