Βιβλική η καταστροφή στη Δυτική Αττική: Η οργή ξεχειλίζει για τους υπεύθυνους της τραγωδίας




Εικόνες βιβλικής καταστροφής. Οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής δεν μπορούν να πιστέψουν αυτό που τους συνέβη. Η οργή τους ξεχειλίζει. Και ζητούν την τιμωρία των ενόχων, όποιοι και αν είναι. Η κατάσταση είναι τραγική, ζητώ διάνοιξη των ρεμάτων τώρα, που οι τοίχοι των εταιριών είναι μισογκρεμισμένοι, δήλωσε η δήμαρχος Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη.

Σε έναν 59χρονο και έναν 29χρονο, που αγνοούντο από περιοχές της Δυτικής Αττικής μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, ανήκουν οι δύο σοροί ανδρών που εντοπίστηκαν το πρωί από στελέχη του λιμενικού σώματος στη θαλάσσια περιοχή της Ελευσίνας.

Η μία από τις σορούς είχε σφηνωθεί σε δύσβατο σημείο στον βυθό της θάλασσας και χρειάστηκε η συνδρομή των ανδρών της ομάδας υποβρυχίων αποστολών προκειμένου να ανασυρθεί.

Οι δύο άτυχοι άνδρες που μεταφέρθηκαν στο Θριάσιο νοσοκομείο για νεκροψία νεκροτομή αναγνωρίστηκαν από τους οικείους τους. Επρόκειτο για τον 59χρονο κυνηγό Δημήτρη Δημητρόπουλο, τον 38χρονο οδηγό φορτηγού Γιάννη Ρούμελη και τον επίσης οδηγό, 29χρονο Πέτρο Κωλέτση, τον οποίο αναγνώρισε ο ίδιος ο πατέρας του, που εργάζεται στην ασφάλεια του νοσοκομείου.

Νωρίτερα ανασύρθηκε άνδρας, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, σε εξωτερικό χώρο, κοντά στο αμαξοστάσιο του δήμου Μάνδρας Αττικής, μίας από τις περιοχές που επλήγησαν από τις φονικές πλημμύρες.

Το δίκτυο ηλεκτροδότησης και υδροδότησης στη Μάνδρα είναι μερικώς κατεστραμμένο, και το νερό από τις βρύσες δεν είναι πόσιμο, με αποτέλεσμα διάφοροι δήμοι της Αθήνας να έχουν αποστείλει υδροφόρες.

https://www.youtube.com/watch?v=V0TkZY0-C_U

Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΣ

Είναι δυνατόν να μας λένε ότι η μελέτη για τα αντιπλημμυρικά της Μάνδρας είναι τρία χρόνια στο δασαρχείο και δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, αναρωτιέται με απόγνωση η δήμαρχος της περιοχής που επλήγη από την φονική κακοκαιρία με τους 16 νεκρούς και τις ανυπολόγιστες ζημιές. Η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου ισχυρίστηκε χθες πως εκ μέρους της έχει δρομολογηθεί η μελέτη και πως έχει «κολλήσει» στο δασαρχείο, καθώς ο δασάρχης «δεν εντέλλεται από κανέναν», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η κατάσταση είναι τραγική, ζητώ διάνοιξη των ρεμάτων τώρα, που οι τοίχοι των εταιριών είναι μισογκρεμισμένοι, δήλωσε η δήμαρχος Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη, μιλώντας στον Σκάι το πρωί του Σαββάτου και εξήγησε πως «είναι κατεστραμμένα όλα τα ισόγεια της Μάνδρας. Θρηνούμε νεκρούς και δεν μπορούμε ούτε να τους θάψουμε, δεν υπάρχει ούτε νεκροταφείο».

«Το αντιπλημμυρικό πρέπει να γίνει αύριο το πρωί… Κάθε μέρα μιλούσαμε με την περιφέρεια, αλλά υπάρχει μια γραφειοκρατία που καθυστερεί τα πάντα, δεν είναι υπηρεσίες της περιφέρειας;», διερωτήθηκε ακόμα.

«Δεν τον είδα τον πρωθυπουργό, γιατί δεν μπήκε στην πόλη, αλλά του λέω να αλλάξει αμέσως το πλαίσιο ώστε να γίνονται τα αντιπλημμυρικά με συνοπτικές διαδικασίες
πρέπει μεγάλες εταιρίες να τα αναλαμβάνουν και να γίνονται άμεσα», πρόσθεσε.

Η κυρία Κριεκούκη ξεκαθάρισε πως «τα ρέματα είναι αποκλειστική αρμοδιότητα και μοναδική της περιφέρειας, εμείς δεν έχουμε ούτε πολεοδομία, εμείς δεν έχουμε καμία σχέση ούτε με άδειες, ούτε με καταγγελίες».

Στον δήμο όπως είπε εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά προβλήματα με το ρεύμα, ενώ δυσκολότερη είναι η κατάσταση με το νερό, καθώς «το δίκτυο ύδρευσης έχει πολλά προβλήματα και με μεγάλον αγώνα προσπαθούμε να λύσουμε το τεράστιο πρόβλημα».

Όπως είπε η κυρία Κριεκούκη, σχεδόν 2.000 νοικοκυριά έχουν πρόβλημα στον δήμο της.

Ο πρωθυπουργός δεν ήρθε στη Μάνδρα, να δει πώς είναι η κατάσταση εδώ και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, έμεινε στην είσοδο της πόλης και στην εθνική, εξέφρασε το παράπονό της.

Όσο για το πώς αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Μάνδρας το κακό που τους βρήκε, δήλωσε πως «δείχνουν μεγάλη υπομονή και μεγάλη δύναμη, αλλά πρέπει να παρέμβει το κράτος. Ο δήμος είναι υποχρεωμένος να καταγράψει τις ζημιές και μέχρι χθες είχαμε καταγράψει περίπου 300. Η Περιφέρεια καταγράφει τα καταστήματα, εμείς καταγράφουμε και τα αυτοκίνητα γιατί δεν υπάρχει κανένα αυτοκίνητο στη Μάνδρα που δεν έχει ζημιά».

Η Πυροσβεστική έχει λάβει έως τώρα 984 κλήσεις για παροχές βοήθειας

Η Πυροσβεστική έχει λάβει, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν από τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Τετάρτης στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Περάμου, των Μεγάρων και της Μάνδρας Αττικής, 984 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από υπόγεια κατοικιών και καταστημάτων, καθώς και μεταφορά ατόμων σε ασφαλή σημεία. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν απεγκλωβισμοί 96 ατόμων από οικίες και αυτοκίνητα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν είναι 155 πυροσβέστες με 46 οχήματα, ενώ έχουν συγκροτηθεί 56 συνεργεία για την αντιμετώπιση των περιστατικών. Παράλληλα, σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι Υπηρεσίες της Αττικής ενώ υπήρξε και ενίσχυση αυτών από πυροσβέστες από την Στερεά και την Δυτική Ελλάδα.

Επίσης, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν το ίδιο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή της Κατερίνης, η Πυροσβεστική έχει δεχθεί έως τώρα 480 κλήσεις για παροχές βοηθείας. Άμεσα συγκροτήθηκαν 10 συνεργεία με 25 πυροσβέστες, που έχουν πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής 190 αντλήσεις υδάτων από υπόγεια κατοικιών και καταστημάτων, καθώς και μεταφορές 56 ατόμων σε ασφαλή σημεία.

Στις 770 οι διενεργηθείσες αυτοψίες σε Μάνδρα και Νέα Πέραμο – 644 κτίρια χρήζουν αποζημίωσης – Οι αυτοψίες συνεχίζονται

Στις 770 έχουν φτάσει οι διενεργηθείσες αυτοψίες στο Δήμο Μάνδρας- Ειδυλλίας και στη Δ.Ε. της Νέας Περάμου, από τα εξειδικευμένα τεχνικά κλιμάκια (120 μηχανικοί) του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου,

-Στο Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας διενεργήθηκαν 544 αυτοψίες συνολικά. Τα 428 από τα κτίρια που ελέγχθηκαν έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης. Συγκεκριμένα: 319 κατοικίες, 62 επαγγελματικοί χώροι, 1 δημόσιο κτίριο και 46 αποθήκες – υπόγεια.
-Στο Δήμο Μεγαρέων και στη Δ.Ε. Νέας Περάμου, διεξήχθησαν 226 συνολικά αυτοψίες. Τα 216 από τα κτίρια που ελέγχθηκαν, έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης, εκ των οποίων 122 κατοικίες, 50 επαγγελματικοί χώροι, 2 δημόσια κτίρια και 42 αποθήκες – υπόγεια.

Οι αυτοψίες, από το σύνολο των μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς.
18/11/2017 21:01
ΑΠΕ-ΜΠΕ Αθήνα, Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: