Βαρύ το πλήγμα αξιοπιστίας στην Εθνική Ασφάλεια: Τουλάχιστον να προστατευθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις!




Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για το θέμα της πώλησης στρατιωτικού υλικού από την Ελλάδα στη Σαουδική Αραβία δεν άφησε σε κανέναν την αμφιβολία ότι έχει την οσμή σκανδάλου.

Αλλά αυτό, με δεδομένο ότι άπτεται θεμάτων εθνικής ασφάλειας, είναι φρόνιμο να γίνεται αντικείμενο διερεύνησης από τους αρμοδίους, δηλαδή τη δικαιοσύνη αλλά και το Ελληνικό Κοινοβούλιο, που είναι εξουσιοδοτημένο από τον Ελληνικό λαό να προασπίζει τα συμφέροντά του έθνους. Κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος αντιλαμβάνεται τι σημαίνει αυτό.

Εθνική Ασφάλεια και Αξιοπιστία…

Βάζοντας στην άκρη τη χθεσινή συζήτηση είναι απολύτως απαραίτητο, παρόλα αυτά, να επισημανθεί ότι ο τραγικός χειρισμός αυτής της υπόθεσης έχει πλήξει αφάνταστα την αξιοπιστία της χώρας σε επίπεδο εθνικής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, και σε σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων, που πλέον δεν θεωρούν τη σημερινή κατάσταση στην αξιόπιστο εταίρο και παίκτη για την υλοποίηση της στρατηγικής τους.

Το θέμα αυτό και ο χειρισμός του, στο επίπεδο αξιοπιστίας της χώρας, έχει πλήξει τρομερά τα εθνικά συμφέροντα, και αυτό είναι κάτι που θα φανεί πολύ σύντομα, αν και δυστυχώς τα πρώτα σημάδια έχουν αρχίσει να διαφαίνονται.

Σε μια στιγμή που η Ουάσιγκτον ήταν στα μαχαίρια με την Τουρκία του Ερντογάν, με αποτέλεσμα να διανύουμε μια εξαιρετικά ευνοϊκή συγκυρία για την Ελλάδα ως εταίρο των ΗΠΑ στο στρατηγικό τους σχεδιασμό στην ευρύτερη περιοχή η Αθήνα επιλέγει να δώσει άδεια στον Κουφοντίνα, και στη συνέχεια να χειριστεί μια πώληση στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, στενό σύμμαχο της Αμερικανικής κυβέρνησης (κάποιοι ξεχνούν το ταξίδι του  Προέδρου Τράμπ στη Σ. Αραβία, αλλά και τη στήριξη προς το Ριάντ στην κόντρα με το Κατάρ) με τον τρόπο που όλοι πλέον γνωρίζουμε.

Το αποτέλεσμα είναι να γινόμαστε μάρτυρες μιας επαναπροσέγγισης της Ουάσιγκτον με τον Ερντογάν. Όσοι έχουν γνώση και σφαιρική αντίληψη του παιχνιδιού που παίζεται στην περιοχή, αντιλαμβάνονται ότι δεν ήταν καθόλου τυχαία η τηλεφωνική επικοινωνία του Ερντογάν με τον Πρόεδρο Τράμπ, και η υπόσχεση για αναμόρφωση του πλαισίου που διέπει τον εξοπλισμό των Κούρδων μαχητών του YPG, από την Ουάσιγκτον. Ο Σουλτάνος ξαναμπαίνει στο παιχνίδι.

Ένοπλες Δυνάμεις…

Σε μια εποχή που η χώρα διέρχεται μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, ομοναδικός θεσμός που συγκέντρωνε και συνεχίζει να συγκεντρώνει το σεβασμό του Ελληνικού λαού είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις. Η χωρίς δική τους ευθύνη εμπλοκή τους στο θέμα της Σαουδικής Αραβίας και οι απειλές και διώξεις εναντίον αξιωματικών που τιμούν τη στολή που φοράνε και κάνουν το καθήκον τους πιστοί στον όρκο που έχουν δώσει, είναι άλλο ένα βαρύτατο πλήγμα στην εθνική ασφάλεια της χώρας με απρόβλεπτες διαστάσεις.

Το θέμα της Σαουδικής Αραβίας είναι το κερασάκι στην τούρτα ενός βαρύτατου πλήγματος αξιοπιστίας στον τομέα της εθνικής ασφάλειας και έχει πολύ μεγάλη ουρά.

Κοντός ψαλμός αλληλούια…

Αλλά τουλάχιστο να βγουν από το κάδρο αυτής της δυσώδους υπόθεσης οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Κύριοι, οι ΕΔ ήταν εκεί όταν ο σεισμός κατέστρεφε χωριά και λιμάνια. Οι ΕΔ ήταν εκεί όταν οι φωτιές έκαιγαν το λιγοστό πράσινο που έχει μείνει στον τόπο μας. Οι ΕΔ ήταν εκεί όταν τα μικροπολιτικά μπαζώματα έφραξαν ρέματα και έπνιξαν τον κόσμο. Οι ΕΔ έδωσαν το παρόν και έφτιαξαν λειτουργικούς δρόμους όταν ο καιρός έπαιρνε τους δρόμους «Ποτέμκιν» των εργολάβων. Και οι ΕΔ δίνουν καθημερινά το παρόν στον αέρα, στη θάλασσα και στα σύνορα προστατεύοντας την εθνική ακεραιότητα, την ιστορία και την τιμή του Έθνους μας!

Η ζημιά έγινε! Ας μην επιτρέψουμε να βλάψει τις ΕΔ.

  • Ο Δημήτρης Γ. Απόκης είναι ΔιεθνολόγοςΔημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University, και μέλος τουThe International Institute of Strategic Studies.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: