Τουρκία και ψευδοκράτος θα αποφασίσουν από κοινού για Βαρώσια, λέει ο Οζγκιουργκιούν




Το άνοιγμα των Βαρωσίων είναι ένα θέμα που θα αποφασίσουν από κοινού η Τουρκία, η «κυβέρνηση» και η «προεδρία» του ψευδοκράτους, είπε ο «πρωθυπουργός» Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν.

Μιλώντας σε τηλεοπτικό πρόγραμμα, στα κατεχόμενα, ο κ. Οζγκιουργκιούν αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης για τους παλιούς – όπως ανέφερε – κατοίκους της. Αυτό, πρόσθεσε, θα πρέπει να γίνει υπό την προϋπόθεση της διατήρησης της τοπική διοίκησης και των θεμάτων ασφαλείας από τις «αρχές» των κατεχομένων.

Εξάλλου, είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να στέλνονται από την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» αγαθά σε Ελληνοκυπρίους που ζουν στην «ΤΔΒΚ»(ψευδοκράτος), καθώς «οι συνθήκες δεν είναι ίδιες με το 1975» – αναφερόμενος αφενός στην κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και αφετέρου στους εγκλωβισμένους.

Συμπλήρωσε ότι οι άνθρωποι αυτοί [οι εγκλωβισμένοι] είναι επίσης «πολίτες της ΤΔΒΚ» και αν θέλουν μπορούν να αιτηθούν για να τύχουν κοινωνικής στήριξης από το ψευδοκράτος.

Ως προς τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων σε Δερύνεια και Λεύκα/ Απλίκι, ο κ. Οζγκιουργκιούν είπε ότι θα πρέπει να γίνει ταυτόχρονα, ενώ ανέφερε ότι οι προετοιμασίες της τ/κ πλευράς έχουν ολοκληρωθεί και έχουν προκηρυχθεί τα έργα από τα Ηνωμένα Έθνη.

Τέλος είπε ότι η τ/κ πλευρά έκανε το παν για μια λύση, αλλά η ε/κ πλευρά δεν ήταν έτοιμη. Συνέχισε, λέγοντας ότι οι Τ/κ έχουν το ίδιο δικαίωμα με τους Ε/κ να ζήσουν στο νησί και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει αποδεκτή η ισότητά τους. Όταν αυτά γίνουν αποδεκτά, δεν θα υπάρχει λόγος να μην καταλήξουμε σε συμφωνία, είπε.

Επίσης πρόσθεσε ότι είναι δυνατή η συμβίωση πλάι-πλάι ως δύο γειτονικά «κράτη» με διμερείς σχέσεις. Προς τούτο, ανέφερε ότι κατά τις προηγούμενες ημέρες η ε/κ πλευρά παρέδωσε στο ψευδοκράτος έναν εγκληματία, ενώ ένας εγκληματίας παραδόθηκε από την τ/κ προς την ε/κ πλευρά.

Περισσότερες ειδήσεις Κύπρος εδώ


ΚΥΠΕ – Οντούλ Ασίκ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 27/11/2017 20:42

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: