Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννης Κασουλίδης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΛΙΑ ΚΑΡΠΟΥΖΗ.

Το κυπριακό ΥΠΕΞ καλεί την Τουρκία να εγκαταλείψει την πολιτική αναβάθμισης του ψευδοκράτους

Το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών καλεί την Τουρκία να εγκαταλείψει την αδιέξοδη πολιτική αναβάθμισης του ψευδοκράτους και να παραδειγματιστεί από το γεγονός ότι αποσχιστικές, μονομερείς ανακηρύξεις «ανεξαρτησίας» είναι θνησιγενείς και δεν τυγχάνουν καμίας διεθνούς αναγνώρισης.

Σε ανακοίνωσή του για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη της Κύπρου, το Υπουργείο αναφέρει ότι η συμπλήρωση 34 χρόνων από την παράνομη μονομερή ανακήρυξη του ψευδοκράτους, «επιβεβαιώνει την πάγια διχοτομική πολιτική της Τουρκίας και την αλαζονική περιφρόνηση της προς το διεθνές δίκαιο, τη βούληση και τις αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας».

Τη στιγμή που ολόκληρη η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως το μόνο κράτος στην Κύπρο, η τουρκική πλευρά επιχειρεί «να προβάλει, μέσω εκδηλώσεων και προκλητικών «εορτασμών», και να συντηρήσει μία παράνομη, ανυπόστατη, αποσχιστική οντότητα και ένα θνησιγενές μόρφωμα στα κατεχόμενα, το οποίο έχει καταδικαστεί διεθνώς από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας 541 (1983) και 550 (1984)», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Καλούμε την Τουρκία να εγκαταλείψει την αδιέξοδη πολιτική αναβάθμισης του ψευδοκράτους και να παραδειγματιστεί από το γεγονός ότι αποσχιστικές, μονομερείς ανακηρύξεις «ανεξαρτησίας» είναι θνησιγενείς και δεν τυγχάνουν καμίας διεθνούς αναγνώρισης», αναφέρει το ΥΠΕΞ.

Τέλος επισημαίνει ότι η «Κυπριακή Κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην εξεύρεση μίας λύσης, που να είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, τα ψηφίσματα του ΣΑ, τις Συμφωνίες Κορυφής και το Κεκτημένο και τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης· μίας λύσης, η οποία θα διασφαλίζει την ύπαρξη ενός επανενωμένου, ανεξάρτητου κράτους που θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων».

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 15/11/2017 14:55

Be the first to comment on "Το κυπριακό ΥΠΕΞ καλεί την Τουρκία να εγκαταλείψει την πολιτική αναβάθμισης του ψευδοκράτους"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*