Το εγχώριο τουρκικό μαχητικό αναζητά κινητήρα: Συνεργασία με Βρετανούς και Αμερικανούς ενόψει;




Οι τουρκικές αρχές αμυντικών προμηθειών προχωρούν στη διαδικασία επιλογής του κινητήρα για το νέο τουρκικό μαχητικό TF-X. Ο επικεφαλής του υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM), Ισμαήλ Ντεμίρ, δήλωσε πως η απόφαση για τον κινητήρα θα ανακοινωθεί τον Ιανουάριο του 2018.

Αξιωματούχος της Turkish Aerospace Industries (TAI), του βασικού εταίρου στο πρόγραμμα του TF-X, ανέφερε πως υπάρχουν αρκετοί πιθανοί εταίροι που θα παράσχουν τεχνογνωσία για τον κινητήρα του νέου μαχητικού.

«Η ιδέα είναι να βασιστούμε σε ξένη τεχνολογία για την, σε βάθος χρόνου, κατασκευή του εγχώριου κινητήρα. Νομίζω πως είμαστε κοντά σε συμφωνία», δήλωσε ο ίδιος. Την τελική απόφαση θα λάβει επιτροπή με προεδρεύοντα τον Τούρκο πρωθυπουργό Γιλντιρίμ.

Τον Οκτώβριο του 2016 η Rolls-Royce πρόσφερε συμπαραγωγή με την Τουρκία και δυνατότητα πώλησης από την Άγκυρα. Η βρετανική εταιρεία πρότεινε τη δημιουργία μονάδας παραγωγής κινητήρων στην Τουρκία για τους κινητήρες του μαχητικών TF-X, αλλά και για κινητήρες ελικοπτέρων, πυραύλων και αρμάτων μάχης. Τον Οκτώβριο του 2015 είχε υπογραφεί μνημόνιο κατανόησης της βρετανικής εταιρείας με την Τουρκία για μεταφορά τεχνογνωσίας.

Η αμερικανική Pratt & Whitney είναι επίσης στο κάδρο. Το 2014 η εταιρεία ξεκίνησε την συνεργασία με την τουρκική Kale για την κατασκευή κρισίμων απαρτίων των κινητήρων των μαχητικών F-35.

Την ίδια ώρα η τουρκική κρατική εταιρεία Tusas Engine Industries, θυγατρική της ΤΑΙ, εργάζεται επί σχεδίου κατασκευής πραγματικά εγχώριου κινητήρα, ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στο TF-X.

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν πως η επιλογή του κινητήρα είναι το κρισιμότερο σημείο του προγράμματος. Από την στιγμή που θα επιλεγεί και μετά το πρόγραμμα του νέου μαχητικού αναμένεται να «τρέξει» με γρήγορους ρυθμούς.

ΠΗΓΗ: Defence Point

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: