Το Ακουγιού, η Ρωσία του Πούτιν και η μελλοντική πυρηνική Τουρκία του Ταγίπ: Ο Ελληνισμός στα όρια του…




Ειδικού συνεργάτη

«Πολλά τα λεφτά Άρη». Η διάσημη ατάκα από παλαιά ελληνική ταινία βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή της στις ρωσοτουρκικές σχέσεις. Πούτιν και Ερντογάν τα βρήκαν απόλυτα και το πρώτο τουρκικό πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακουγιού αρχίζει να κατασκευάζεται.

Πέραν των περιβαλλοντικών κινδύνων το Ακουγιού, σε βάθος λίγων ετών, θα καταστήσει την Τουρκία, εν δυνάμει, πυρηνική δύναμη.

Πέραν της ομοδόξου προπαγάνδας του Ξανθού Γένους, η Ρωσία, εξυπηρετώντας τα γεωπολιτικά και οικονομικά της συμφέροντα παραχωρεί στην Τουρκία τεχνογνωσία που μπορεί να αποδειχθεί, στο εγγύς μέλλον, μοιραία για τον Ελληνισμό.

Η Τουρκία θεωρείται, μάλλον λανθασμένα, απρόβλεπτος παίκτης του διεθνούς συστήματος σήμερα. Στην πραγματικότητα όμως η συμπεριφορά της είναι αρκετά προβλέψιμη και αφορά την επέκταση της επιρροής της – για τι όχι και με την προσθήκη εδαφών ή τη δημιουργία κρατών δορυφόρων της – ακόμα και συμμαχώντας με τον «διάβολο», εν προκειμένω τη Ρωσία.

Στην περίπτωση της ρωσοτουρκικής προσέγγισης – λυκοφιλίας για ορισμένους – τα πράγματα, ασχέτως του πως θα εξελιχθούν στο μέλλον, θα έχουν τελεσίδικες επιπτώσεις άμεσα για Ελλάδα και Κύπρο. Μια επίπτωση, ίσως η σοβαρότερη, είναι το Ακουγιού.

Είναι προφανές αν μια Τουρκία συμβατική περιφερειακή δύναμη είναι επικίνδυνη, τι ακριβώς θα είναι μια Τουρκία με πυρηνικά; Και πως θα αντιδράσει η Ελλάδα του «δεν διεκδικούμε» έναντι μιας τέτοιας απειλής;

Το Ισραήλ όταν θεώρησε ότι απειλείται από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράκ απλώς βομβάρδισε και ισοπέδωσε τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Σαντάμ Χουσεΐν. Δεν αποκλείεται δε να πράξει το ίδιο με τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Η Ελλάδα;

Και είναι εντελώς αφελές να σκεφτεί κανείς ότι η Τουρκία δεν αξιοποιήσει το Ακουγιού και τα άλλα πυρηνικά εργοστάσια που σχεδιάζει να κατασκευάσει – το δεύτερο πάλι με ρωσική βοήθεια – για άλλους σκοπούς πέραν της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι Τούρκοι δεν είναι Βέλγοι και δεν θα γίνουν ποτέ, όσες υποκλίσεις κι αν κάνει η ελληνική πολιτική ηγεσία στον απέναντι δικτάτορα για να τον εξευμενίσει.

Το χειρότερο δε είναι ότι ούτε οι Αμερικανοί, μπορούν να αντιδράσουν στο τουρκικό σχέδιο διότι απλούστατα εμπλέκεται σε αυτό η Ρωσία, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Τι θα πράξει λοιπόν η Ελλάδα; Θα στείλει τα λίγα εκσυγχρονισμένα της F-16 να καταστρέψει το Ακουγιού;

Στο σχολείο ένας αείμνηστος δάσκαλος έλεγε στον γράφοντα όποτε έκανε λάθη: «Καλύτερα να προλαβαίνεις, παρά να θεραπεύεις». Τι καλά που θα ήταν αν η Ελλάδα είχε ξυπνήσει από τον βαθύ της λήθαργο πριν χρόνια και δεν έτρεχε να προλάβει τις εξελίξεις, καθιστάμενη αυτή προπομπός στο παιχνίδι στην περιοχή;

Η Ελλάδα όμως δεν διεκδικούσε και δεν διεκδικεί τίποτα. Τώρα αν υποχρεωθεί να παραδώσει κάτι είναι άλλο θέμα…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: