Την Τουρκία τη βολεύει αφάνταστα η εξοικείωση με την κατοχή: Ο εθισμός είναι πρόβλημα




Του Δώρου Θεοδώρου

Ο Μιθριδάτης ήταν αρχαίος βασιλιάς του Πόντου. Τον Μιθριδάτη εχθροί του τον δηλητηρίαζαν σταδιακά και καθημερινά με σκοπό την εξόντωσή του. Όμως ο οργανισμός του Μιθριδάτη εξοικειώθηκε με το δηλητήριο και έμαθε να ζει με αυτό. Έκτοτε το φαινόμενο αυτό της εξοικείωσης με μια δηλητηριώδη κατάσταση ονομάστηκε Μιθριδατισμός.

Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με μερίδα συμπολιτών μας μετά την εισβολή και την κατοχή. Σταδιακά, χρόνο με τον χρόνο εξοικειώθηκαν και προσαρμόστηκαν με το δηλητήριο της κατοχής κι έμαθαν να ζουν μαζί της χωρίς πια να αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για δηλητηριώδη κατάσταση που αργά αλλά σταθερά μας οδηγεί στον θάνατο.

Κάποιοι απ΄ αυτούς τους συμπολίτες μας εθίστηκαν στην κατοχή επειδή 43 χρόνια τώρα δεν υπήρξαν εχθροπραξίες και αιματοχυσίες (αυτή είναι η κύρια προπαγάνδα της Τουρκίας για την εισβολή -ειρηνευτική επιχείρηση όπως την αποκαλεί). Ή γιατί σ΄ αυτό το διάστημα μπόρεσαν να ξαναδημιουργηθούν και να διάγουν μια αρκετά καλή ζωή, παρά την κρίση που μας έπληξε, με τις διακοπές τους, με τις επιχειρήσεις τους, με τις τ/κ περιουσίες που εκμεταλλεύονται.

Αυτοί οι άνθρωποι φαίνεται ότι «ξέγραψαν» τις κατεχόμενες πατρίδες και τις περιουσίες τους στον βωμό μιας κάποιας ειρήνης και μιας κάποιας ασφάλειας, όπως νομίζουν. Αν έτσι είχαν τα πράγματα, τότε, παρόλο που η στάση τους αυτή δεν θα μπορούσε εύκολα να γίνει αποδεκτή, εντούτοις θα είχε μια λογική: Αποποιούμαι αυτά που μου ανήκουν έναντι μιας μόνιμης ειρήνης και μιας σταθερής ασφάλειας.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Αυτές είναι οι προθέσεις της Τουρκίας ή μήπως είναι διαφορετικές;

Ο πρώην υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου σε βιβλίο του που εκδόθηκε πριν απομακρυνθεί από το Υπ. Εξωτερικών γράφει ότι και να μην υπήρχε ούτε ένας Τ/κ στην Κύπρο, η Τουρκία θα ‘πρεπε να την καταλάβει γιατί ενέχει πολύ μεγάλη στρατηγική σημασία για την ασφάλειά της.

Και ο πρώην υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας Νιχάτ Ερίμ με εντολές του Τούρκου Πρωθυπουργού κατέστρωσε το 1956 (χίλια εννιακόσια πενηνταέξι παρακαλώ) σχέδιο επανακατάκτησης της Κύπρου ως πρώην εδάφους της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Σχέδιο που έκτοτε όλες οι τουρκικές Κυβερνήσεις προωθούν κι εφαρμόζουν με ευλάβεια και προχωρούν ολοταχώς προς τον τελικό στόχο.

Εξάλλου είναι και το παρελθόν. Η ιστορία του τι έγιναν οι Έλληνες της Κων/πολης, της Ίμβρου και της Τενέδου; Πού είναι τώρα η πάλαι ποτέ ανθούσα ελληνική κοινότητα της Πόλης;

Και είναι και το σήμερα. Δεν βλέπουμε την επιθετικότητα της Τουρκίας και τις καθημερινές παραβιάσεις στο Αιγαίο; Δεν βλέπουμε τον επεκτατισμό της Άγκυρας που θέλει να καταλάβει το Χαλέπι και άλλα εδάφη της Συρίας καθώς και τη Μοσούλη στο Ιράκ;

Δυστυχώς το μέλλον που η Τουρκία επιφυλάσσει στους Έλληνες της Κύπρου με τη συνεχιζόμενη κατοχή δεν είναι μέλλον ειρήνης και ασφάλειας. Είναι δυστυχώς μέλλον χοιροστασίου…

Την Τουρκία τη βολεύει αφάνταστα η εξοικείωση με την κατοχή. Μας κρατεί σε ηρεμία και εφησυχασμό χωρίς να σκεφτόμαστε τι μας περιμένει. Ζούμε το σήμερα και δεν μας απασχολεί το αύριο. Όμως παρόλα αυτά το μέγα, το μέγιστο των προβλημάτων δεν είναι ο κατοχικός Μιθριδατισμός. Είναι ο κατοχικός πρακτορισμός ο οποίος συντηρεί, εκτρέφει και επαυξάνει τον κατοχικό Μιθριδατισμό.

  • Πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης

ΑΡΘΡΑ, ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΤΙΣ …APOPSEIS.COM

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: