Θετική η Τριμερής, λέει το επιτελείο Νικόλα, αλλά ο Αναστασιάδης καθυστερεί τις γεωτρήσεις




“Η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ως μια θετική εξέλιξη για τη συνεργασία των τριών χωρών”, αναφέρουν συνεργάτες του υποψήφιου προέδρου Νικόλα Παπαδόπουλου.

“Η Αίγυπτος επιβάλλεται, λόγω γεωπολιτικού ενδιαφέροντος να διαδραματίσει ένα καθοριστικό ρόλο στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου της Κύπρου.

Δεν μπορούμε, όμως, σε αυτό το σημείο να μην υπογραμμίσουμε την πολιτική της καθυστέρησης που ακολουθεί η κυβέρνηση του κ. Αναστασιάδη.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη στην προσπάθειά της να μην δυσαρεστήσει την Τουρκία λόγω των διαδικασιών επίλυσης του κυπριακού, αδράνησε μέχρι σήμερα, αποδυναμώνοντας την ενεργειακή πολιτική της χώρας.

Αποδέχτηκε μορατόριουμ στην εκτέλεση γεωτρήσεων 2015-2016 και απονεύρωσε τη δυναμική στρατιωτικής συνεργα1σία με την Αίγυπτο.

Παράλληλα, η ανακοίνωση της πρόθεσης για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Αίγυπτο για τη σύναψη διακυβερνητικής συμφωνίας στις 21 Δεκεμβρίου 2017, είναι κάτι που θα μπορούσε να είχε γίνει εδώ και καιρό. Αποτελεί ένα σύνηθες και απαραίτητο βήμα που οριοθετεί το νομικό πλαίσιο κατασκευής ενεργειακών έργων μεταξύ δύο ή περισσοτέρων κρατών χωρίς να αποτελεί εγγύηση για την υλοποίηση του έργου.

Είναι γι’ αυτό το λόγο, που στη Νέα Στρατηγική για την Κυπριακή Δημοκρατία και τη λύση του Κυπριακού που εισηγείται ο Νικόλας Παπαδόπουλος, καταγράφονται συγκεκριμένα μέτρα για την ταχύτατη υλοποίηση των ενεργειακών σχεδιασμών με έμφαση στην Αίγυπτο και στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, στο κεφάλαιο 7.7 της Νέας Στρατηγικής προτείνονται μεταξύ άλλων:

Η άμεση έναρξη εξαγωγής φυσικού αερίου από το πεδίο «Αφροδίτη» προς ένα εκ των δύο τερματικών υγροποίησης αερίου της Αιγύπτου, και συγκεκριμένα το τερματικό της Νταμιέτα. Στην συνέχεια την κατασκευή του αγωγού East Med μόλις η δυνητική ανακάλυψη φυσικού αερίου το επιτρέψει, ασχέτως του τι θα κάνουν άλλα κράτη της περιοχής.

Την πλήρη καταπολέμηση του ενδεχομένου εξαγωγής αερίου προς την Τουρκία, ιδέα με την οποία είχε αρχικά φλερτάρει η κυβέρνηση Αναστασιάδη, θεωρώντας ότι αυτό θα αποτελέσει κίνητρο για την Τουρκία να λύσει το Κυπριακό.

Άμεση προώθηση της δυναμικής κατασκευής ηλεκτρικής διασύνδεσης υψηλής τάσης της Κύπρου με την Αίγυπτο και σε δεύτερη φάση με την Ελλάδα και μέσω αυτής με την υπόλοιπη Ευρώπη”, καταλήγουν.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 21/11/2017 14:04

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: