Θα χρεοκοπήσει και επισήμως η Βενεζουέλα; Οι δόσεις για χρέος έρχονται και χρήμα δεν υπάρχει




Η Βενεζουέλα πρέπει να καταβάλει σήμερα 81 εκατομμύρια δολάρια για την αποπληρωμή χρεών της και αν δεν το κάνει, κινδυνεύει να βρεθεί σε κατάσταση στάσης πληρωμών του εξωτερικού της χρέους, το οποίο επιθυμεί να αναδιαρθρώσει.

Ακόμη όμως κι αν καταφέρει να καταβάλει τα χρήματα αυτά σήμερα, αυτό δεν θα είναι το τέλος των προβλημάτων της: Τη Δευτέρα πρέπει να καταβάλει άλλα 200 εκατομμύρια δολάρια. Εκείνη την ημέρα ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο έχει καλέσει τους διεθνείς πιστωτές της Βενεζουέλας για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις.

Το εξωτερικό χρέος του Καράκας εκτιμάται στα 150 δισεκατομμύρια δολάρια. Όμως τα αποθέματά της σε ξένα νομίσματα έχουν μειωθεί δραματικά στα 9,7 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ως το τέλος του 2017 πρέπει να καταβάλει 1,47 με 1,7 δισεκατομμύριο δολάριο για την αποπληρωμή χρεών, και στη συνέχεια περίπου 8 δισεκατομμύρια το 2018.

«Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η κυβέρνηση και (η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία) PDVSA θα χρεοκοπήσουν», προέβλεψε χθες Πέμπτη ο Έντουαρντ Γκλόσοπ, αναλυτής της Capital Economics.

Αυτή την εβδομάδα οι οίκοι αξιολόγησης Fitch, S&P και Moody’s μείωσαν το αξιόχρεο της Βενεζουέλας.

Την ίδια ώρα η διεθνής κοινότητα έχει αυξήσει την πίεση στο Καράκας: Την Τετάρτη οι πρεσβευτές των 28 χωρών μελών της ΕΕ ενέκριναν την υιοθέτηση κυρώσεων εις βάρος της Βενεζουέλας, μεταξύ αυτών εμπάργκο στην εξαγωγή όπλων, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Την Πέμπτη οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ένα νέο κύμα κυρώσεων με στόχο δέκα αξιωματούχους της Βενεζουέλας που φέρονται να λογόκριναν μέσα ενημέρωσης, να παρενέβησαν στην εκλογική διαδικασία και στη διανομή επισιτιστικής βοήθειας.

Ήδη η Ουάσινγκτον απαγορεύει στους Αμερικανούς πολίτες και τις τράπεζες να αγοράζουν ομόλογα ή να διαπραγματεύονται συμφωνίες που προτείνει η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ή η εταιρεία PDVSA.

Ο Μαδούρο κατηγορεί τις ΗΠΑ για «οικονομική δίωξη» με στόχο να προκληθεί ασφυξία στη χώρα του και ελπίζει να βρει λύση στρεφόμενος στην Κίνα, στην οποία οφείλει 28 δισεκατομμύρια δολάρια, και τη Ρωσία με την οποία έχει συμφωνήσει την αναδιάρθρωση του χρέους της.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

10/11/2017 12:38
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP
Καράκας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: