Τα “έψαλε” στον Γιλντιρίμ ο Πενς: Θυμός ΗΠΑ για συλλήψεις διπλωματικών τους υπαλλήλων




Αναφορικά με την συνάντηση στην Ουάσιγκτον, μεταξύ του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ και του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι έλαβε χώρα για να επιβεβαιώσει τη διαρκή στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας. Όμως ο κ. Πενς άδραξε την ευκαιρία για να τα “ψάλλει” κυριολεκτικά στον Τούρκο πρωθυπουργό για τις διώξεις εναντίον Τούρκων υπαλλήλων που εργάζονται για την Αμερική.

«Οι ηγέτες εξέφρασαν την ελπίδα ότι η συνάντησή τους θα βοηθούσε να ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας και συμφώνησαν για την ανάγκη ενός εποικοδομητικού διαλόγου, ως φίλοι και σύμμαχοι, για τις διμερείς προκλήσεις. Τόνισαν το αμοιβαίο ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας για σταθερότητα και ασφάλεια στη Μέση Ανατολή και συμφώνησαν για περαιτέρω διακυβερνητικές διαβουλεύσεις προς το σκοπό αυτό».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, ο αντιπρόεδρος Πενς ευχαρίστησε τον Τούρκο πρωθυπουργό για τη συμβολή της Τουρκίας στην παγκόσμια ασφάλεια και τον αγώνα για την ήττα του ISIS και υπογράμμισε τη δέσμευση των ΗΠΑ να παραμείνουν στο πλευρό της Τουρκίας ενάντια στο ΡΚΚ και άλλες τρομοκρατικές απειλές.

Από μέρους του αντιπροέδρου Πενς εγέρθηκε το ζήτημα των μαζικών συλλήψεων στην Τουρκία.

«Ο Αντιπρόεδρος εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις συλλήψεις Αμερικανών πολιτών, επιτόπιων υπαλλήλων της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην Τουρκία, δημοσιογράφων και μελών της κοινωνίας των πολιτών, κατά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και παρότρυνε να υπάρξουν διαφάνεια και η δέουσα διαδικασία για την επίλυση των υποθέσεων τους», κατέληξε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με αμερικανική πηγή, εξ αιτίας της μεγάλης λίστας των θεμάτων και τους γεγονότος ότι εστιάστηκε στην εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων ΗΠΑ – Τουρκίας, δεν υπήρξε συζήτηση για το κυπριακό. Πρόσφατα κι έπειτα από εντατικές διαβουλεύσεις που είχε στην Αγκυρα με Τούρκους αξιωματούχους ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών Τζόναθαν Κόεν, οι δύο χώρες κατέληξαν σε συμφωνία για επανάληψη της παροχής βίζας στις αντίστοιχες διπλωματικές τους αποστολές.

Ωστόσο για να μπορέσουν να προχωρήσουν χρειάζονται οι πολιτικές διαβεβαιώσεις σε υψηλό επίπεδο κι αυτό αποτέλεσε το βασικό ζήτημα της ατζέντας των συνομιλιών Πενς – Γιλντιριμ.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης – ΗΠΑ/ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 10/11/2017 07:16

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: