Σοβαρή πλέον η βορειοκορεατική βαλλιστική πυραυλική απειλή: Κίνδυνος και για τις ΗΠΑ




Η Βόρεια Κορέα δοκίμασε με επιτυχία έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) νέου τύπου, τον Hwasong-15, με δραστικό βεληνεκές, το οποίο επιτρέπει στην Πιονγκγιάνγκ να “πλήξει το σύνολο της αμερικανικής ηπείρου”, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του απομονωμένου κράτους.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε επιτυχή τη δοκιμή του Hwasong-15, κατά την ίδια πηγή.

Με αυτή την δοκιμή η Βόρεια Κορέα πέτυχε τον “στόχο” της, δηλαδή να γίνει πυρηνική δύναμη, ανέφερε η ανακοίνωση που αναγνώστηκε στην κρατική τηλεόραση.

Ο νέος πύραυλος, ο ισχυρότερος που κατασκευάστηκε ποτέ στη χώρα, διένυσε 950 χιλιόμετρα τα 53 λεπτά της πτήσης του, διευκρινίστηκε.

Ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε από τη Βόρεια Κορέα, ο οποίος σύμφωνα με την Ουάσιγκτον είναι διηπειρωτικός, πρέπει να κατέπεσε στη θαλάσσια αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας, ήταν η εκτίμηση του Υπουργού Άμυνας της Ιαπωνίας.

“Εικάζουμε ότι κατέπεσε σε περιοχή εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μας” δήλωσε ο Ιτσουνόρι Ονοντέρα σε δημοσιογράφους.

Στο μεταξύ, η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη Βόρεια Κορέα, που απαίτησαν η Ουάσινγκτον, το Τόκιο και η Σεούλ μετά τη νέα δοκιμαστική εκτόξευση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε η χώρα αυτή, θα λάβει χώρα σήμερα στις 23:30 (ώρα Κύπρου), γνωστοποίησε η αμερικανική διπλωματική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών “καταδίκασε σθεναρά” τη νέα δοκιμαστική εκτόξευση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα, και απαίτησε η Πιονγκγιάνγκ να “απόσχει από περαιτέρω αποσταθεροποιητικές ενέργειες”, αναφέρει ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν καταδίκασε τη νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα, σημειώνοντας ότι η εξέλιξη αναμενόταν και ότι η κυβέρνησή του είχε προετοιμαστεί εκ των προτέρων.

Ο Μουν πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα δεν έχει άλλη επιλογή πέραν του να συνεχίσει να ασκεί πίεση και να επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε συμφώνησαν κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχαν να ενισχύσουν την αντίδρασή τους στα προγράμματα της Βόρειας Κορέας για την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων, και να προτρέψουν την Κίνα να κάνει περισσότερα, σύμφωνα με δηλώσεις Ιαπώνων κυβερνητικών εκπροσώπων, μια ανάρτηση του Λευκού Οίκου στο Twitter και μια ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Τραμπ και Άμπε επίσης “συμφώνησαν ότι η Κίνα χρειάζεται να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο” στην αντιμετώπιση της Βόρειας Κορέας, πρόσθεσε ο Νισιμούρα.

Σε χωριστή συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα διευκρίνισε ότι οι δύο ηγέτες δεν εξέτασαν στρατιωτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ο Σούγκα συμπλήρωσε ότι το Τόκιο θα συνεργαστεί στενά με την Ουάσινγκτον και τη Σεούλ μετά τη νέα δοκιμαστική εκτόξευση ενός ICBM από τη Βόρεια Κορέα που κατέληξε στην ιαπωνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο ομόλογός του της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν έκριναν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους ότι η νέα δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα απειλεί “τον κόσμο ολόκληρο”.

Η νέα εκτόξευση πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ “είναι μια κατάσταση που θα αντιμετωπίσουμε” σημείωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ επισήμανε ότι η νέα εκτόξευση πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ δεν αλλάζει την προσέγγιση των ΗΠΑ στο θέμα της Βόρειας Κορέας, μία εβδομάδα μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να συμπεριλάβει τη χώρα αυτή στον κατάλογο των ΗΠΑ με τα κράτη που στηρίζουν την τρομοκρατία.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι οι “διπλωματικές επιλογές” για τη διευθέτηση της πυρηνικής κρίσης με τη Βόρεια Κορέα παραμένουν “στο τραπέζι, προς το παρόν”, μετά τη νέα εκτόξευση πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε το βράδυ της Τρίτης τη νέα δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα, και προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην Πιονγκγιάνγκ.

“Καταδικάζω τη νέα ανεύθυνη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου της Βόρειας Κορέας”, μια ενέργεια η οποία “ενισχύει την αποφασιστικότητά μας να εντείνουμε την πίεση στην Πιονγκγιάνγκ και την αλληλεγγύη μας στους εταίρους μας”, έγραψε ο Μακρόν στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε χαρακτήρισε “βίαιη ενέργεια” που “δεν μπορεί να γίνει ανεκτή” την εκτόξευση του πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα και ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα υπονομεύει την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια και η Πιονγκγιάνγκ πρέπει να δεσμευτεί εκ νέου σε έναν αξιόπιστο διάλογο με τη διεθνή κοινότητα, επεσήμανε το ΝΑΤΟ, σε ανακοίνωσή του.

“Καταδικάζω σθεναρά τη νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα. Πρόκειται για μια περαιτέρω παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που υπονομεύει την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια” τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα αποτελεί “μια επιπλέον απαράδεκτη παραβίαση” των διεθνών της υποχρεώσεων και δεσμεύσεων, δήλωσε μια εκπρόσωπος τύπου της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

“Η εκτόξευση αντιπροσωπεύει μια επιπλέον σοβαρή πρόκληση και μια σοβαρή απειλή προς τη διεθνή κοινότητα”, τόνισε η εκπρόσωπος τύπου της Φεντερίκα Μογκερίνι.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – ΑΠΕ – Ν. Κορέα/ΣΕΟΥΛ 29/11/2017 07:31

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: