Συζητώντας για την Ουτοπία έναν αιώνα μετά: Εκδήλωση στη Σχολή Καλών Τεχνών




Τριήμερο ομιλιών και δράσεων, αφιερωμένο στο τρίπτυχο Τέχνη-Επανάσταση-Ουτοπία, πραγματοποιείται στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών από τις 24 έως τις 26 Νοεμβρίου.

Οι εκδηλώσεις συναρθρώνουν την ιστορία, την ιστορία της τέχνης, τις εικαστικές τέχνες, τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία και την κριτική θεωρία. «Πώς διαμορφώνεται η πολιτική φαντασία μας σε σχέση με τις επαναστατικές δυνατότητες του μέλλοντος;» είναι το βασικό ερώτημα που φιλοδοξεί να διατρέξει τις αναζητήσεις και τις δράσεις του τριημέρου, το οποίο συνδιοργανώνουν η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, το περιοδικό Historein/Ιστορείν, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Παράρτημα Ελλάδας του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ.

Ιστορικοί, πολιτικοί επιστήμονες, διευθυντές μουσείων, εικαστικοί συμμετέχουν στη συζήτηση για τον τρόπο που σκέφτηκαν οι άνθρωποι γύρω από το μέλλον τους, έναν αιώνα από το 1917 και τη Ρωσική Επανάσταση.

Οι εργασίες ξεκινούν στις 24 Νοεμβρίου, στις 17:00, με τοποθετήσεις των ομιλητών. Ενδεικτικά, η ιστορικός Άντα Διάλλα συζητά με θέμα «Μία Επανάσταση, ένα Πραξικόπημα και οι αντιμαχίες των ιστορικών για τον Κόκκινο Οκτώβρη», η πολιτική επιστήμονας Μυρσίνη Ζορμπά για την «Proletcult: Από την τελετουργία της τέχνης στην πολιτική», ο ιστορικός Κωστής Καρπόζηλος γύρω από τη «Διάψευση των ιστορικών νομοτελειών: 1917».

Την ίδια ημέρα εγκαινιάζεται η φωτογραφική έκθεση από τις συλλογές των ΑΣΚΙ «1917-1967: Μισός αιώνας Επανάσταση στα πρόσωπα της ελληνικής Αριστεράς». Εστιάζει όχι σε στελέχη της Αριστεράς, αλλά στους ανώνυμους ανθρώπους, στις μεγάλες περιπέτειες της Αριστεράς στην Ελλάδα και την υπερορία. Την έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 3 Δεκεμβρίου, θα εγκαινιάσει ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου.

Ν. Δομνάκη, ΑΠΕ-MΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: