Σίσι και Τσίπρας στη Λευκωσία: Διμερείς και τριμερείς συναντήσεις με μεγάλη σημασία




Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε τις πολύ καλές σχέσεις της Κύπρου με την Αίγυπτο, και είπε ότι κατά τη συνάντηση που θα έχει με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι θα συζητήσουν σωρεία θεμάτων όπως τα ενεργειακά και η οικονομία.

Συγκεκριμένα απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων προσερχόμενος στο συνέδριο της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Εφέδρων Αξιωματικών, αναφορικά με τη διμερή συνάντηση της ερχόμενης Δευτέρας και την τριμερή συνάντηση της ερχόμενης Τρίτης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι «είναι η πρώτη φορά που επισήμως επισκέπτεται την Κύπρο, παρά τις στενές σχέσεις που από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας είχαμε με την Αίγυπτο, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου».

Ανέφερε ότι κατά τη διμερή συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, θα «μας απασχολήσουν σωρεία θεμάτων, μεταξύ των οποίων, τα ενεργειακά, η οικονομία, η παιδεία, ο πολιτισμός ˙ σωρεία θεμάτων που διέπουν τις σχέσεις των δύο χωρών», και πρόσθεσε πως «την επομένη, θα αφιχθεί ο κ. Τσίπρας και θα έχουμε την τριμερή, που θα είναι η πέμπτη [συνάντηση]. Θα μας απασχολήσουν, μεταξύ άλλων, τα όσα έχω προαναφέρει, που ενδιαφέρουν και τις τρεις χώρες.»

Κληθείς να σχολιάσει εάν μέσω των δράσεων που η Κυπριακή Δημοκρατία αναπτύσσει με τις γείτονες χώρες, σε μια περίοδο όπου παρατηρείται στασιμότητα στο Κυπριακό, στέλνονται και κάποια μηνύματα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα κράτος υπαρκτό, το οποίο αναπτύσσει πρωτοβουλίες, αναπτύσσει σχεδιασμούς, έτσι ώστε να ενισχυθεί το κύρος της με πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε».

«Παρακολουθείτε και οι ίδιοι τις άριστες σχέσεις που έχουμε διαμορφώσει, όχι μόνο με τους γείτονες, με όλα τα κράτη της περιοχής και με τις χώρες του Αραβικού Κόλπου, και με τα πέντε Μόνιμα Μέλη [του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ] και γενικότερα, θέλουμε να διαδραματίζουμε τον ρόλο που αναλογεί στη χώρα μας», συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς εάν με την ανακοίνωση της Αστυνομίας «κλείνει» το θέμα με το αιγυπτιακό αγγείο,  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε έκκληση” να σοβαρευτούμε επιτέλους σε αυτό τον τόπο”.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο λαϊκισμός δεν ωφελεί κανένα και παρατήρησε ότι «προσπαθούμε να δημιουργήσουμε θέμα, με αναφορές σε δήθεν προσπάθεια κάλυψης του αρχαιοκάπηλου και λοιπά».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπενθύμισε ότι «υπάρχουν διεθνείς συμβάσεις αλλά υπάρχουν και διμερείς συμβάσεις με την Αίγυπτο για την επιστροφή αρχαίων αντικειμένων, που είναι αντικείμενα κλοπής».

« Εμένα με ικανοποιεί η ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα και της Αστυνομίας και ας ελπίσουμε επιτέλους ότι κάποιοι προτού αρχίσουν να φωνασκούν, να ερευνούν και αν και όταν ευσταθεί η όποια κριτική ή η όποια προσπάθεια αυτή να προβάλλεται.

ΚΥΠΕΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 18/11/2017 13:02

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: