Συμφωνία ανταλλαγής διαβαθμισμένων πληροφοριών υπέγραψαν Κύπρος και Σερβία




Συμφωνία Ανταλλαγής Διαβαθμισμένων Πληροφοριών μεταξύ Κύπρου και Σερβίας υπογράφηκε σήμερα κατά την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί στο νησί ο Υπουργός Άμυνας της Σερβίας Aleksandar Vulin ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη.

Ο κ. Vulin έτυχε επίσημης υποδοχής από τον κ. Φωκαΐδη στο ΓΕΕΦ, όπου πραγματοποιήθηκε κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο υπουργών και ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ μετά την υπογραφή της Συμφωνίας, ο κ. Φωκαΐδης είπε ότι με τη Σερβία «μας ενώνουν ιστορικοί δεσμοί φιλίας, αμοιβαίου σεβασμού και αλληλεγγύης, απόρροια των οποίων είναι και η δραστήρια παρουσία της σέρβικης κοινότητας στην Κύπρο».

Αναφέρθηκε στη μεγάλη στήριξε, που πρόσφερε η τότε Γιουγκοσλαβία από τον καιρό του κινήματος των Αδεσμεύτων, και ιδιαίτερα κατά τη δύσκολη περίοδο που ακολούθησε την τουρκική εισβολή του 1974 και που συνεχίζεται μέχρι σήμερα από τη Σερβία.

«Ενδεικτική είναι και η συνεισφορά στρατιωτικού αποσπάσματος 45 ανδρών στην Ειρηνευτική Δύναμη Κύπρου», είπε, σημειώνοντας ότι ανάλογη είναι βεβαίως και η στήριξη της Κύπρου, στη βάση αρχών, σε ό,τι αφορά στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου αλλά και σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Φωκαΐδης επεσήμανε ότι η «πορεία προς την Ε.Ε. αποτελεί τον ισχυρότερο καταλύτη για τη εδραίωση της συμφιλίωσης και της σταθερότητας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων», μια περιοχή εξαιρετικά κρίσιμη για την ασφάλεια για ολόκληρη την Ευρώπη.

Σημείωσε ότι η Κύπρος εργάζεται εντός των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., για να γίνει κατανοητό «πως η επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία θα είναι προς όφελος όχι μόνο της χώρας σας και της ευρύτερης περιοχής, αλλά και της ίδιας της Ε.Ε».

Ο κ. Φωκαΐδης είπε ότι η απόφαση για τη σύσταση της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO) επιβεβαιώνει, μεταξύ άλλων, τη βούληση της Ε.Ε. να ενισχύσει το ρόλο και την παρουσία της για την προαγωγή συνθηκών ασφάλειας, ειδικότερα στις περιοχές εκείνες που μπορούν να λειτουργήσουν αποσταθεροποιητικά και να παράγουν εντάσεις και απειλές.

Ανέφερε επίσης ότι η Σερβία θα συμμετέχει από το 2020 ενεργά με δυνάμεις στο Ευρωπαϊκό Συγκρότημα HELBROC, στον επιχειρησιακό δηλαδή σχηματισμό, στον οποίο συμμετέχει και η Κύπρος, με ηγέτιδα χώρα την Ελλάδα, και στον οποίο συμμετέχουν ακόμα η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

Πρόκειται για μια ισχυρή ένδειξη αλλά και επικύρωση, αν θέλετε, του αναπόσπαστου ρόλου της Σερβίας στην αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης, και ειδικότερα του υποσυστήματος της Νοτιανατολικής Ευρώπης, μέρος του οποίου είναι και η Κύπρος, σημείωσε.

Χαρακτήρισε την υπογραφή της Συμφωνίας ένα σημαντικό βήμα στη συνεργασία των δύο χωρών. Πρόσθεσε ότι και με ένα Πρόγραμμα Διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας που έχει εκπονηθεί, «θέτουμε τις βάσεις για την εμβάθυνση των σχέσεων μας στον αμυντικό τομέα. Σχέσεις που υπήρξαν πάντοτε άριστες».

Ο κ. Φωκαΐδης είπε ότι η «Σερβία υπήρξε μια από τις βασικές προμηθεύτριες χώρες της Ε.Φ. με αμυντικό υλικό, ειδικότερα τη δύσκολη περίοδο μετά το 1974 και αυτό το εκτιμούμε ιδιαίτερα, αλλά και μέχρι σήμερα πω η συνεργασία μας συνεχίζεται» και επεκτείνεται και στο τομέα των ασκήσεων και της εκπαίδευσης.

Ανέφερε περαιτέρω ότι συζήτησαν θέματα που άπτονται της ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής της Νοτιανατολικής Ευρώπης ενώ τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και για την ανάγκη να υπάρξει μετακίνηση της Τουρκίας από τις αναχρονιστικές διεκδικήσεις της περί της διατήρησης εγγυητικών ή παρεμβατικών δικαιωμάτων, αλλά και παραμονής τουρκικών στρατευμάτων στο νησί.

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα ότι η «επίσκεψη του αυτή θα ανοίξει μια νέα σελίδα στις μεταξύ μας σχέσεις».

Μιλώντας μέσω διερμηνέα, ο κ. Vulin εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την παρουσία του στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι νιώθει σαν στο σπίτι του.

Ευχαρίστησε την κυβέρνηση και λαό «για τις αρχές πάνω στις οποίες στηρίζετε την υπόθεση του Κοσόβου», σημειώνοντας ότι στις δύσκολες στιγμές μας το γνωρίζουμε ότι η Κύπρος είναι μαζί μας.

Ανέφερε ότι ακόμα όταν πολύ πιο μεγάλες χώρες δίσταζαν να υποστηρίξουν το δίκαιο, η Κύπρος ήταν πάντα ακόλουθος του διεθνούς δικαίου και αυτό στήριζε.

Εμείς στηρίζουμε από τη δική μας πλευρά τη διαδικασία των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού και ξέρουμε ότι είναι και ο μόνος τρόπος. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά πόσο σας είναι δύσκολο και ξέρουμε επίσης πόσο δύσκολο είναι καμιά φορά όταν πρέπει ορισμένα πράγματα να υποκύπτεις, αλλά δυστυχώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρηθεί η ειρήνη και να αγωνιστείτε για τα δίκαια του δικού σας λαού.

Πρόσθεσε ότι «γι’αυτό θα ήθελα για ακόμη μια φορά να σας επιβεβαιώσω ότι η κυβέρνηση της Σερβίας σθεναρά στηρίζει αυτή τη διαδικασία του διαλόγου και εύχεται να έχει αίσιο τέλος».

Αυτός, είπε, είναι ακόμη ένας λόγος για την παρουσία μας στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και αυτός ίσως είναι και άλλος ένας τρόπος για να δείξουμε πόσο πολύ θέλουμε να είμαστε μαζί σας και να σας στηρίζουμε εκεί που μπορούμε.

Τα δύο υπουργεία, είπε, συνεργάζονται. Σήμερα θα υπογράψουμε ακόμη μια συμφωνία η οποία θα ενισχύσει αυτούς τους δεσμούς. Είμαστε και στην HELBROC μαζί έτσι μαζί θα αντιμετωπίσουμε και τις απειλές. Δυστυχώς, ανέφερε, η περιοχή στην οποία ζούμε, αντιμετωπίζει παρόμοιες προκλήσεις. Ο θρησκευτικός φανατισμός, οι μετανάστες και όλα αυτά που αντιμετωπίζετε είναι κοινά, γι’ αυτό θα πρέπει να δώσουμε κοινή απάντηση.

Αυτή η συμφωνία θα μας επιτρέψει να ανταλλάσσουμε και να διατηρούμε πληροφορίες μεταξύ μας και θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την ασφάλεια μεταξύ μας. Ήδη, ανέφερε, τα δύο Υπουργεία συζητούν τις δράσεις που θα έχουν την επόμενη χρονιά μεταξύ τους αλλά έχουμε συζητήσει και για μεγαλύτερη εκπαίδευση ανδρών της Δύναμης. Έχουμε αρκετά να μάθουμε οι μεν από τους δε και όσον αφορά την πολεμική βιομηχανία, έχουμε και τί να προτείνουμε. Οι χώρες μας είναι φιλικές, οι λαοί μας είναι φιλικοί έτσι και τα στρατεύματά μας πρέπει να είναι το ένα δίπλα στο άλλο.

Εξήρε τον ρόλο του κ. Φωκαΐδη, αναφέροντας ότι είναι άνθρωπος που καταλαβαίνει πολύ καλά τι είναι εκείνο που πονεί πιο πολύ τη Σερβία αλλά και τι τη χαροποιεί αλλά και εμείς από τη δική μας πλευρά, πρέπει να ξέρει ότι καταλαβαίνουμε απόλυτα όταν μας πονεί, και πόσο μάλλον μας μας πονεί μια αδικία την οποία γίνεται σε βάρος μας. Και θα περιμένουμε.

Στη συνέχεια ο Σέρβος Υπουργός Άμυνας επισκέφθηκε τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου κατάθεσε στεφάνι, ενώ αργότερα θα επισκεφθεί το Σερβικό Απόσπασμα της UNFICYP στο χωριό Πύλα.

Ο κ. Vulin μαζί με την υπόλοιπη αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει αναχωρεί αργά το βράδυ.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 27/11/2017 13:29

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: