Σημαντική επίσκεψη του Προέδρου Σίσι στη Λευκωσία: Υπογράφει μνημόνιο συναντίληψης




Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί σήμερα ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, ενώ θα προσφωνήσει και την Ολομέλεια του νομοθετικού σώματος.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται μια ημέρα πριν την Τριμερή Συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, η οποία επίσης θα λάβει χώρα στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή των Προέδρων Αναστασιάδη και Σίσι και του `Ελληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Σίσι, αναμένεται να υπογραφούν Μνημόνια Συναντίληψης. Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου θα συμμετάσχει απόψε σε Κυπρο-Αιγυπτιακό Επιχειρηματικό Φόρουμ και στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος θα υποδεχθεί σήμερα το πρωί τον Αιγύπτιο ομόλογό του στο Προεδρικό, θα παρασημοφορήσει τον κ. Σίσι με το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Μακαρίου Γ’, ενώ θα παρασημοφορηθεί και ο ίδιος από τον Πρόεδρο Σίσι.

Σε δηλώσεις του το Σάββατο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αναφέρει σχετικά με την επίσκεψη Σίσι ότι θα «μας απασχολήσουν σωρεία θεμάτων, μεταξύ των οποίων, τα ενεργειακά, η οικονομία, η παιδεία, ο πολιτισμός, ˙ σωρεία θεμάτων που διέπουν τις σχέσεις των δύο χωρών».

Η Αστυνομία έχει ανακοινώσει τη λήψη αυξημένων μέτρων ασφαλείας, λόγω των επισκέψεων Σίσι σήμερα Δευτέρα και του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αύριο, Τρίτη. Θα υπάρξουν κατά διαστήματα αποκοπές δρόμων τόσο στην επαρχία Λάρνακας όσο και στην επαρχία Λευκωσίας, καθώς επίσης και στον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας – Λευκωσίας.

Σημαντική η επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου στην Κύπρο, λέει ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος

Πολύ σημαντική χαρακτήρισε την επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου στην Κύπρο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης , προσθέτοντας πως πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Αιγύπτιου προέδρου στην Κύπρο .

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας των εγκαινίων του πάρκου της εφημερίδας «Ταχυδρόμος της Πάφου» και της ιστοσελίδας “www.taxidromos24.com, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως στόχος μέσα από αυτές τις επισκέψεις είναι η θεσμοθέτηση τους σε επίπεδο αρχηγών κυβερνήσεων αλλά και της συμμετοχής των υπουργικών συμβουλίων.

Δηλαδή όπως επεξήγησε, να γίνονται τακτικές συναντήσεις σε επίπεδο υπουργικών συμβουλίων, έτσι ώστε μέσα από την συζήτηση και μέσα από κοινές δράσεις, να δούμε συνέχισε, “πως μπορούμε να ανταποκριθούμε και να αντιμετωπίσουμε προσκλήσεις που και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουμε”.

Επιπρόσθετα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως από εκεί και πέρα αυτή η συνάντηση έχει και μια ιδιαίτερη σημασία λόγω και των εξελίξεων στο Λίβανο.

Αντιλαμβάνεστε σημείωσε, “ ότι υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πλευράς του προέδρου της Αιγύπτου” προσθέτοντας πως είναι σε επαφή με όλα τα μέρη που ενδιαφέρονται ενώ την ίδια στιγμή υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου της Δημοκρατίας.

Εκτίμησε ακόμη πως ενδεχομένως τις αμέσως επόμενες μέρες να υπάρξει και νέα τηλεφωνική επικοινωνία για να δούμε πως μέσα ενδεχομένως από κοινές πρωτοβουλίες, μπορούμε να οδηγηθούμε σε λύσεις που θα είναι προς όφελος και του Λιβάνου και όλων των κρατών της περιοχής, κατέληξε .

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: