Προβληματισμός στην Ομοσπονδία Κυπρο-Αμερικανικών Οργανισμών για το μέλλον των σωματείων




Με θέματα την αύξηση της συμμετοχής της νεολαίας στα δρώμενα της Ομοσπονδίας Κυπρο-Αμερικανικών Οργανισμών και την μαζικοποίηση των σωματείων – μελών της, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το «μικρό συνέδριο» της Ομοσπονδίας. Συμμετείχαν οι πρόεδροι και αντιπρόσωποι των σωματείων – μελών καθώς και μέλη της Νεολαίας, ενώ μίλησε ο πρόεδρος και ιδρυτής του οργανισμού Social Impact Network Αλεξ Ρωσσίδης.

«Τα τελευταία δύο χρόνια που είμαι πρόεδρος παρακολουθώ ότι υπάρχει μείωση των μελών των σωματείων μας, ενώ τρία σωματεία έχουν κλείσει», είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυριάκος Παπαστυλιανού, στο περιθώριο του συνεδρίου.

«Από τα 25 σωματεία-μέλη τρία έχουν κλείσει, 15 είναι ενεργά και δραστήρια, τα 5 ημιδραστήρια και από τα 15 ενεργά τα 9 είναι ο Παγκύπριος και τα τμήματά του. Πρέπει λοιπόν να πούμε την αλήθεια, να παραδεχθούμε τα λάθη μας και να κάνουμε κάτι, βρίσκοντας ιδέες για να προχωρήσουμε. Αυτός ήταν κι ο λόγος που οργανώσαμε το συνέδριο», είπε ο κ. Παπαστυλιανού.

Στη διάρκεια του συνεδρίου, το λόγο έλαβαν όλοι οι πρόεδροι και πολλοί αντιπρόσωποι, ενώ εξέφρασαν τις απόψεις τους και τα μέλη της νεολαίας.

«Ακούσαμε πολλές ιδέες, τις οποίες στο δεύτερο μέρος θα τις καταγράψουμε συνοπτικά και στη συνέχεια θα πρέπει να δούμε πως θα θέσουμε σε εφαρμογή αυτές που θα δούμε ότι μπορούν να αποδώσουν», είπε ο κ. Παπαστυλιανού.

Πρόσθεσε ότι μεγαλύτερη αξία είναι οι ιδέες που έχουν εκφραστεί από τα μέλη της Νεολαίας, για να δούμε πως όλοι θα δουλέψουμε πάνω σ’ αυτές.

«Οι συγκυρίες είναι διαφορετικές και η νεολαία αλλάζει. Το ίδιο κι ο τρόπος στησίματος» είπε. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αντιληφθεί και η Νεολαία ότι όταν προσφέρεται μία ευκαιρία θα πρέπει να την αξιοποιούμε και να προχωρούμε. Αυτό συμβαίνει στη ζωή του καθενός μας, όταν μας προσφέρεται μία ευκαιρία κι έχουμε πάθος γι’ αυτό που κάνουμε, συμπλήρωσε.

«Βλέπω πολλούς από τους νέους να θέλουν να δουλέψουν στους οργανισμούς μας, όμως κάποιοι από τους μεγαλύτερους δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους» ανέφερε, επισήμανε όμως στους μεγαλύτερους ότι «δεν θέλουμε να φύγετε».

Στις αδυναμίες που διαπίστωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας και αναφέρθηκε και στην ομιλία του ήταν ότι τα τελευταία χρόνια δεν έγινε κανένα σεμινάριο στους νέους για το Κυπριακό και τα ίδια τα παιδιά που συμμετείχαν στο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ, ομολόγησαν ότι είχαν άγνοια για πολλά από τα θέματα.

Αν και δεν συζητήθηκε το σχέδιο για αγορά και δημιουργία κυπριακού πολιτιστικού κέντρου στη Νέα Υόρκη, όπως ανέφερε ο κ. Παπαστυλιανού άκουσα από πολλούς να συζητούν για θέματα που θα καλύψει το πολιτιστικό κέντρο, μεταξύ άλλων και την έλλειψη οικημάτων.

«Το σπίτι είναι σημαντικό για να υλοποιήσεις πολλά από αυτά που θέλεις να κάνεις», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου και της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ χαρακτήρισε πολύ καλή την πρωτοβουλία και διευκρίνισε ότι δεν συγκεντρώθηκαν για να καταδικάσουν αυτά που συνέβησαν στο παρελθόν.

«Είμαστε εδώ για να δούμε πως θα βελτιωθούμε. Τα θέματα είναι δύο: Πως θα φέρουμε νέα μέλη και το δεύτερο πως θα ανανεώσουμε τα σωματεία – μέλη της Ομοσπονδίας. Πιστεύω ότι κάθε φορά που υπάρχουν παρόμοιες συναντήσεις, υποβάλλονται εποικοδομητικές εισηγήσεις για να προχωρήσουμε» είπε.

Ο Φίλιπ Κρίστοφερ τόνισε το ευρύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ευρύτερη Ελληνοαμερικανική κοινότητα, με τους μικτούς γάμους να ξεπερνούν το 80%.

«Η προσπάθεια για τη διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας και κληρονομιάς μας γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη», είπε. Σημείωσε την προσπάθεια που καταβάλλουν οι Ελληνοαμερικανοί να συμμετέχουν τα παιδιά τους στη ζωή της εκκλησίας και των κοινοτήτων και στη συνέχεια να εμπλακούν με τους συλλόγους κι άλλους οργανισμούς.

«Για την Κύπρο αυτό έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία καθώς πέραν της διατηρήσεων των παραδόσεων και της ταυτότητάς μας έχουμε το πρόβλημα της συνεχιζόμενης κατοχής του 37% της πατρίδας μας. Πρέπει λοιπόν να εργαστούμε ακόμη σκληρότερη γιατί χάνοντας την ταυτότητά μας θα χάσουμε θα τον αγώνα για την Κύπρο» συμπλήρωσε.

Τέλος σημείωσε την προσπάθεια που καταβάλλεται από τη Νεολαία μέσω των πανεπιστημίων, αλλά και τις δραστηριότητες των Νέων Επαγγελματιών του Κυπρο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

«Θα πρέπει να επιτρέψουμε στους οργανισμούς της νεολαίας να αναπτυχθούν μόνοι τους κι εμείς να τους βοηθούμε οικονομικά και σε ότι άλλο ζητήσουν» είπε.

Η Γεωργία Σταύρου, εκπρόσωπος της Νεολαίας, είπε ότι από το συνέδριο εκείνο που βγαίνει είναι ότι οι νέοι είναι έτοιμοι να ξεκινήσουμε από κάτω προς τα πάνω.
«Βλέπουμε πολλούς διαθέσιμους και άτομα πρόθυμα να μας προσφέρουν την υποστήριξη που χρειαζόμαστε. Ως οργανισμός των Νέων Ενηλίκων της Ομοσπονδίας νομίζω μπορούμε να πάμε πίσω και καταλήξουμε σε ένα σχέδιο δράσης με το οποίο να προσεγγίσουμε τους ομότιμούς μας στην Ομοσπονδία, ώστε να μας βοηθήσουν να το θέσουμε σε εφαρμογή», είπε η κ. Σταύρου.

Απαντώντας σε σχετικό ρώτημα, η Γεωργία Σταύρου ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάποιο μεγάλο πρόβλημα για να γίνει αυτό.

«Το συμβούλιό μας έχει απευθείας επικοινωνία με τον πρόεδρο και το συμβούλιο της Ομοσπονδίας. Κάποιοι ίσως πιστεύουν ότι δεν υπάρχει επικοινωνία, όμως χρειάζεται να είμαστε λίγο περισσότερο υπομονετικοί και θα δούμε τις ιδέες μας να υλοποιούνται».

Στο ερώτημά μας για τις δραστηριότητες που θα πρέπει να έχει η Νεολαία, η Γεωργία Σταύρου είπε ότι για τους νέους που μοιράζονται το ίδιο πάθος, η αποστολή της ΝΕΠΟΜΑΚ είναι η διατήρηση της κυπριακής ταυτότητας και του πολιτισμού μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων.

«Χρειαζόμαστε περισσότερες εκδηλώσεις που να εστιάζονται στο καθένα κομμάτι της αποστολής μας, είτε αυτό αφορά τον πολιτισμό και την κουλτούρα μας, ή το κυπριακό πρόβλημα, ή κοινωνικά θέματα. Με αυτόν τρόπο θα εντείνουμε την προσπάθεια και θα ωφελήσουμε περισσότερο τα μέλη μας».

Στο ερώτημα αν πιστεύει ότι υπάρχει χάσμα γενεών στην Ομοσπονδία κι αν θα ήθελε να δει περισσότερο από μέρος των μεγαλυτέρων, η Γεωργία Σταύρου είπε:
«Ναι, νομίζω ότι υπάρχει κάτι το οποίο μπορεί να μάθει η Ομοσπονδία από τη σημερινή συνεδρίαση. Ότι η Νεολαία, τα παιδιά 18-30 ετών είναι εδώ. Ότι κινητοποιούνται για να εμπλακούν».

Συνέχισε, λέγοντας ότι «η Ομοσπονδία ήταν πάνω κοντά μας σ’ ό,τι ζητούσαμε, όμως αυτό που τώρα είναι ξεκάθαρο είναι πως πρέπει να ξαναεστιάσει την προσοχή της στα σωματεία και να τα βοηθήσει να καλλιεργήσουν την επόμενη γενιά, ηλικίας άνω των 30 ετών. Δηλαδή τη γενιά που βρίσκεται μεταξύ εμάς και των περισσότερων σ’ αυτό το δωμάτιο». «Αυτή η γενιά έχει χαθεί και αποτελεί το μεγάλο χάσμα που θα πρέπει να καλύψουμε», κατέληξε.

Περισσότερες ειδήσεις Κύπρος εδώ

ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης – ΗΠΑ/ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 05/11/2017 21:58

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: