Πρώτο κούρεμα, Πράξη Δεύτερη: Η κυβέρνηση δεν υπέβαλε ποτέ εναλλακτικό σχέδιο




Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ

Το πρώτο Κούρεμα έφεραν στο προσκήνιο ο (Πρόεδρος) Αναστασιάδης και (ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ) Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο πρώτος επιτέθηκε εμμέσως στον Μάριο Ντράγκι (Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) κατηγορώντας τον ότι δεν υπήρξε ποτέ παρέμβαση για εξαίρεση των εγγυημένων καταθέσεων από κούρεμα.

Οι δύο Κύπριοι πολιτικοί θεωρούν το Δεύτερο Κούρεμα καταστροφικό που μπορούσε να αποφευχθεί με εναλλακτικό σχέδιο, λιγότερο επώδυνο, που όμως ουδέποτε πρότεινε … η Κυβέρνηση! Αυτή είναι η αλήθεια.

Το 2013 είχαμε δύο Δηλώσεις για το Πρώτο Κούρεμα που στήνουν στον τοίχο την Κυβέρνηση. Μετά από συνεδρία της ΕΚΤ, ο Πρόεδρος Ντράγκι (4 Απριλίου 2013) ενώπιον των ΜΜΕ ξεκαθάρισε ότι το Πρώτο Κούρεμα που πρότεινε η Κυπριακή Κυβέρνηση με «φορολογικό τέλος» όπως το ονόμασε στις εγγυημένες καταθέσεις, απορρίφθηκε οριστικά από την ΕΚΤ την επόμενη μέρα (17 Μαρτίου 2013). Η παρέμβαση της ΕΚΤ έγινε προτού τεθεί ενώπιον της Κυπριακής Βουλής το Πρώτο Κούρεμα, αλλά ουδέποτε γνωστοποιήθηκε από την Κυβέρνηση στη Βουλή ή στην κυπριακή κοινωνία.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επίσημη Ανακοίνωση (20 Μαρτίου 2013) σημειώνει την απόρριψη του Πρώτου Κουρέματος από την Κυπριακή Βουλή και καλεί την Κυπριακή Κυβέρνηση να υποβάλει «τώρα εναλλακτικό σενάριο» χωρίς τις εγγυημένες καταθέσεις. Εν ολίγοις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Κυπριακή Κυβέρνηση να υποβάλει διορθωμένο κούρεμα (χωρίς τις εγγυημένες καταθέσεις) αλλά δεν υπέβαλε οτιδήποτε. Έτσι, καταλήξουμε στο καταστροφικό δεύτερο κούρεμα, για το οποίο ευθύνονται άλλοι ισχυρίζεται η Κυβέρνηση. Κάθε καλόπιστος μπορεί να κρίνει ποιος οδήγησε τα πράγματα στο δεύτερο κούρεμα και επαναλαμβάνουμε ότι τότε δεν υπήρξε κάποια αντίδραση στις Δηλώσεις της Επιτροπής ή της ΕΚΤ.

Στα πιο πάνω στοιχεία και επίσημες θέσεις οργάνων της ΕΕ, Αναστασιάδης και Αβ. Νεοφύτου τηρούν σιωπή έκτοτε. Στρατευμένοι επικοινωνιολόγοι που επιχείρησαν να εξηγήσουν τα γεγονότα, υποπίπτουν σε νέες αντιφάσεις και επιτίθενται εναντίον όσων απλά παραθέτουμε τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ που έλαβαν μέρος στην τότε διαδικασία. Δείγμα έκδηλης αντίφασης είναι το εξής. Για διάψευση του Ντράγκι (3 Απριλίου 2013) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (20 Μαρτίου 2013), αναφέρονται σε δηλώσεις που προηγήθηκαν των συγκεκριμένων ανακοινώσεων και γεγονότων π.χ. προβάλλουν δηλώσεις της 16ης Μαρτίου 2013 ή που γίνονταν στην Κύπρο! Ενώπιον δικαστικής διαδικασίας, θα κρίνονταν αναξιόπιστοι και ίσως κατηγορούνταν για επιδίωξη εξαπάτησης του Δικαστηρίου.

Για κάθε καλόπιστο αναγνώστη επαναλαμβάνουμε ότι το Πρώτο Κούρεμα που περιελάμβανε τις εγγυημένες καταθέσεις, ανακοινώθηκε στις 16 Μαρτίου 2013. Την επόμενη μέρα παρενέβη η ΕΚΤ επιβάλλοντας την εξαίρεση των εγγυημένων καταθέσεων. Ακολούθησε η ψηφοφορία στη Βουλή χωρίς να γνωρίζει την παρεμβατική διόρθωση της ΕΚΤ, πράγμα που επιβεβαιώνουν και αρχηγοί κομμάτων (ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ κ.ά.). Αυτό φανερώνει το μέγεθος της εξαπάτησης. Για όσους προβάλλουν ότι η Κυβέρνηση πρότεινε «φορολογικό τέλος» στις εγγυημένες καταθέσεις και ότι “δεν ήταν κούρεμα, αλλά φορολογία”, η ΕΚΤ απέρριψε οριστικά αυτό το σενάριο, όπως και αν ονομαστεί.

Η επίσημη Δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 20 Μαρτίου 2013, μετά την απόρριψη της Βουλής, παραμένει καταπέλτης: πρέπει «τώρα οι Κυπριακές Αρχές να παρουσιάσουν εναλλακτικό σενάριο». Η Κυβέρνηση δεν υπέβαλε τότε εναλλακτικό σενάριο και καταλήξαμε στο Δεύτερο Κούρεμα που Αναστασιάδης και Αβ. Νεοφύτου θεωρούν καταστροφικό αλλά φταίνε άλλοι!

  • Ο Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S&D) – [email protected]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: