Πρόσβαση και σε «μυστικά» μέρη της Ιεράς Μονής: Ανοίγει και πάλι η Παναγία Σουμελά…




Έτοιμη να ανοίξει και πάλι τις θύρες της και να υποδεχθεί χιλιάδες πιστούς και επισκέπτες είναι η Ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά η οποία παραμένει κλειστή σχεδόν δυο χρόνια προκειμένου να γίνουν έργα συντήρησης της.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές ήταν αναγκαίες οι εργασίες για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που δημιουργούσε η συχνή αποκοπή βράχων από το βουνό στην πλαγιά του οποίου είναι κτισμένη η Ιερά Μονή.

Τα έργα, όπως αναφέρει η αγγλόφωνη έκδοση της Χουριέτ, έγιναν μετά από ειδικές μελέτες του τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και προέβλεπαν την απομάκρυνση μεγάλων βράχων που κρέμονταν πάνω από την Μονή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα αφαιρέθηκαν σχεδόν 600 τόνοι βράχων και έτσι τώρα πλέον οι εργασίες θα ολοκληρωθούν και η Ιερά Μονή προβλέπεται να ανοίξει τον Αύγουστο 2018.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Τουρισμού και Πολιτισμού της Τραπεζούντας, έγιναν εργασίες αναστήλωσης και στο ίδιο το κτίριο της Μονής ενώ βελτιωτικές παρεμβάσεις έγιναν και στον δρόμο που οδηγεί εκεί. Οι τουρκικές αρχές ελπίζουν ότι θα έχει ανοίξει πλήρως η Ιερά Μονή μέχρι το τέλος του 2018 καθώς μετά τις τωρινές εργασίες θα είναι επισκέψιμα και όλα τα «μυστικά» τμήματα της Μονής ,τα οποία δεν ήταν προσιτά για τους επισκέπτες στο παρελθόν.

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια είχε επιτραπεί η λειτουργία χοροσταντουτος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου τον Δεκαπενταύγουστο στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά προσελκύοντας δεκάδες χιλιάδες πιστούς κυρίως Ποντίους από την Ελλάδα, την Ρωσία και όλο τον κόσμο.

Ν.Μ., LIBERAL

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: