Πρόεδρος Αναστασιάδης στο «Φ»: Εμπλοκή Ιταλίας στα ενεργειακά, παρουσία Κομισιόν




 Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποκάλυψε στην εφημερίδα “Φιλελεύθερος” πως στη συνεργασία Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου προστίθεται και η Ιταλία και θα είναι τετραμερές το σχήμα σε ό,τι αφορά τα θέματα της Ενέργειας.

Σε συνέντευξή του στο «Φ», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως στις αρχές Δεκεμβρίου θα φιλοξενήσουμε στην Κύπρο τη δεύτερη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας, Ισραήλ με εκπροσώπηση και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε πως οι σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πεδίο της Ενέργειας θα υλοποιηθούν κανονικά διασφαλίζοντάς τους μέσα και από τις συνεργασίες αυτές.

Για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι όσον αφορά το διακοινοτικό διάλογο, αυτός μπορεί άμεσα να αρχίσει. Αλλά όσον αφορά μια Σύνοδο για την Κύπρο, η εμπειρία της Γενεύης και του Κραν Μοντανά, επιβεβαιώνει αυτό το οποίο έχει συμφωνηθεί μεταξύ Κοτζιά- Τσαβούσογλου, ότι δηλαδή απαιτείται καλή προετοιμασία. Σημειώνοντας ότι θα καταβάλει όλες τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, ο Νίκος Αναστασιάδης ρωτήθηκε τι θα πράξει εάν εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για το Κυπριακό και κατά πόσο υπάρχει άλλη οδός σε περίπτωση αποτυχίας. Είπε ότι θα πρέπει με τις πολιτικές δυνάμεις, να υπάρξει μια ειλικρινείς διαβούλευση «για να δούμε τι είναι το ‘’σχέδιο Β’’ που θα δημιουργεί συνθήκες ειρήνης, θα προστατεύει τον ελληνισμό και θα διαφυλάσσει τη λειτουργικότητα του κράτους» και «αναγνωρίζοντας ή και αντιμετωπίζοντας και τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων». Αλλά, επισήμανε, αυτό δεν είναι της παρούσης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε περίπτωση επανεκλογής του θα θέσει δυο μεγάλους στόχους: Την επίλυση του Κυπριακού και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει πως επειδή πρόκειται για μια τελευταία θητεία, δεν θα έχει πολιτικούς αντιπάλους στο τέλος της θητείας.

Ο κ. Αναστασιάδης αξιολόγησε την προεκλογική εκστρατεία και παρέπεμψε σε κάποια αρνητικά φαινόμενα, φέρνοντας και παραδείγματα.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο θα έλεγε mea culpa για το κούρεμα καταθέσεων το Μάρτιο του 2013, ο Πρόεδρος απάντησε αρνητικά. «Mea culpa μπορώ να πω για ότι δεσμεύτηκα ότι δεν θα δεχόμουν κούρεμα», είπε και πρόσθεσε πως είχε άγνοια της κατάστασης και «υποσχόμουν κάτι το οποίο εκ των υστέρων διάφανη ότι δεν μπορούσα να τηρήσω».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: