Ποιος είχε την ευθιξία να αναλάβει ευθύνη; Ουδείς υπεράνω του νόμου, ουδείς υπεράνω της πατρίδας μας




Της Μαρίας Παναγιώτου

Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τα γεγονότα του Μαρτίου του 2013 είναι λογικό να κυριαρχούν στη δημόσια συζήτηση. Και αυτό επειδή αφενός οι πληγές και οι μνήμες είναι ακόμα νωπές και αφετέρου επειδή τα αποτελέσματα των οικονομικών σκανδάλων εκείνης της περιόδου είναι ακόμα αισθητά.

Αμείλικτο, όμως, παραμένει το ερωτήματα γιατί δεν εισακούστηκαν οι προειδοποιήσεις όσων έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου. Χαρακτηριστική περίπτωση οι προειδοποιήσεις του Μαρίνου Σιζόπουλου ο οποίος στις 20 και 27 Νοεμβρίου 2008 είχε εγγράψει στη Βουλή θέμα για τον ανεξέλεγκτο τρόπο που λειτουργούσαν οι κυπριακές τράπεζες, για την ανεξέλεγκτη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό για σκοπούς αμφίβολων επενδύσεων και παραχώρησης επισφαλών δανείων, σημειώνοντας ότι αυτό μπορούσε να οδηγήσει σε κρίση.

Ο νυν πρόεδρος της ΕΔΕΚ καλούσε τις κυπριακές εποπτικές Αρχές να λάβουν μέτρα ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο και τα χρήματα να παραμείνουν στην Κύπρο, χρηματοδοτώντας με μορφή δανεισμού την απόκτηση πρώτης κατοικίας από νεαρά ζευγάρια και τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων νέας και υψηλής τεχνολογίας. Ουδείς έπραξε οτιδήποτε.

Ένα άλλο ερώτημα που κυριαρχεί είναι κατά πόσο ο νυν ΠτΔ γνώριζε για το κούρεμα. Ο ΠτΔ όχι μόνο γνώριζε για το κούρεμα, αλλά το είχε αποδεχθεί ως αρχή και ως μέθοδο επίλυσης του προβλήματος. Αυτό εξάλλου τεκμηριώνεται από σημείωμα της Κομισιόν ημερομηνίας 20 Μαρτίου 2013. Οι προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠτΔ για δύο δάνεια γέφυρα (που δεν δόθηκαν ποτέ) επίσης αποδεικνύουν ότι γνώριζε για το κούρεμα. Στην ίδια κατεύθυνση, η παρουσία και μόνο του ΠτΔ σε συνεδρία του Eurogroup στην οποία ούτως ή άλλως η Κυπριακή Δημοκρατία αντιπροσωπευόταν από τον τότε ΥΠΟΙΚ, είναι μία ακόμη απόδειξη ότι γνώριζε το τι επρόκειτο να συζητηθεί. Ταυτόχρονα, ο τερματισμός εμπρόθεσμων καταθέσεων πριν από το κούρεμα και η φυγάδευση χρημάτων στο εξωτερικό είναι μία ακόμη επιβεβαίωση. Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε πως ουδέποτε δόθηκαν ικανοποιητικές απαντήσεις για τη διαφυγή κεφαλαίων κατά την περίοδο που οι τράπεζες ήταν κλειστές αλλά, ούτε και μας εξηγήθηκε γιατί δεν αξιοποιήθηκαν όσα κατέγραψε εκείνη την περίοδο το κλειστό σύστημα παρακολούθησης των κτιρίων διοίκησης των τραπεζών.

Στο ερώτημα εάν υπήρχαν εναλλακτικές επιλογές και προτάσεις για να αποφύγουμε το κούρεμα, η απάντηση είναι επίσης θετική. Στις 16 Μαρτίου 2013 μετά το πρώτο Eurogroup, στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Μαρίνος Σιζόπουλος (εκπροσωπώντας την ΕΔΕΚ), πρότεινε αντί για κούρεμα, το συγκριμένο ποσό να συγκεντρωθεί με την ίδια αναλογία με δανεισμό από τους καταθέτες με αντάλλαγμα κρατικά ομόλογα δεκαετούς διάρκειας. Η πρόταση απορρίφθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χωρίς να συζητηθεί.

Στο ερώτημα εάν μπορούσε να γίνει καλύτερος χειρισμός για άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης, η απάντηση είναι επίσης θετική. Στις 13 Μαρτίου 2013 το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε το κούρεμα να γίνει για 5,8 δισ. Τελικά το κούρεμα ήταν 9,4 δισ. επειδή θεωρήθηκε μηδενική η φερεγγυότητα των εγγυητών. Συνεπώς, όσοι ήταν εγγυητές σε δάνεια που έγιναν στην Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή θα έπρεπε να είχαν απαλλαγεί για χρέη που έγιναν μέχρι τη μέρα του κουρέματος. Αποτέλεσμα της μη απαλλαγής των πιο πάνω ήταν η περαιτέρω αύξηση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.

Είναι αυταπόδεικτο πως κάποιοι γνώριζαν για το κούρεμα. Είναι επίσης αυταπόδεικτο πως κάποιοι έτρεξαν να προφυλαχθούν, σε αντίθεση με άλλους που έπεσαν θύμα των λανθασμένων πολιτικών αποφάσεων και δεσμεύσεων.

Σε ένα σκάνδαλο αυτής της διάστασης οι ευθύνες είναι ποινικές, πειθαρχικές και πολιτικές. Από τις έρευνες του Γενικού Εισαγγελέα μπορούν ενδεχομένως να αποδοθούν οι πειθαρχικές και οι ποινικές ευθύνες.

Για να αναληφθούν όμως οι πολιτικές ευθύνες χρειάζεται βούληση και ήθος. Από τους πρώην και νυν κυβερνώντες ποιος είχε την ευθιξία να αναλάβει την πολιτική ευθύνη; Ουδείς!

Οι Δυνάμεις της Αλλαγής διά στόματος Νικόλα Παπαδόπουλου ξεκαθαρίζουν πως κατά τις πρώτες 100 μέρες διακυβέρνησής τους θα προχωρήσουν σε εκείνες τις έρευνες ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες σε αυτούς που αληθινά έφταιξαν.

Ουδείς υπεράνω του νόμου, ουδείς υπεράνω της πατρίδας μας!

  • Εκπρόσωπος Τύπου ΕΔΕΚ, μέλος Κ.Ε. ΕΔΕΚ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: