Παρέμβαση του Μαυρίδη στον Γιούνκερ για παραβάσεις του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής




Τους σοβαρούς κινδύνους στη δημόσια υγεία, που επιβάλλει προληπτική διαχείριση, και άλλες παραβάσεις του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, που αφορά το εμπόριο από τα κατεχόμενα, έθεσε με γραπτή παρέμβασή του ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D), προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Γιούνκερ.

Η ανακοίνωση του γραφείου του κ. Μαυρίδη έχει ως εξής:

Ο κ. Μαυρίδης είχε θέσει το θέμα ενώπιον της Επιτροπής σε προηγούμενη επιστολή του μαζί με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών της Κύπρου βάσει των οποίων 16 τόνοι ντομάτας τουρκικής προέλευσης μεταφέρθηκαν από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές για πώληση.

Τα προϊόντα είχαν ψευδώς πιστοποιηθεί από το Τουρκοκυπριακό Επιμελητήριο ως τουρκοκυπριακής προέλευσης, αλλά η Κυπριακή Δημοκρατία αδυνατούσε να προβεί σε άμεσα μέτρα για αποτροπή της παρανομίας και των επιπτώσεών της. Ο κ. Μαυρίδης ζητούσε από την Επιτροπή να παρέμβει για να διασφαλιστεί, μεταξύ άλλων, ότι το Τουρκοκυπριακό Επιμελητήριο δεν προβαίνει σε ψευδείς πιστοποιήσεις. Ο κ. Γιούνκερ απάντησε (12 Απριλίου 2016) ότι «η Επιτροπή ζήτησε αμέσως από το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο να διεξαγάγει έρευνα σχετικά με το ζήτημα αυτό και να ενημερώσει την Επιτροπή για τα αποτελέσματά της. Η Επιτροπή έλαβε διαβεβαιώσεις ότι τα συνοδευτικά έγγραφα που εκδίδονται από το Επιμελητήριο υπόκεινται σε διεξοδικό έλεγχο».

Ο Ευρωβουλευτής θεωρεί εμπαιγμό την στάση της Επιτροπής η οποία, παραβιάζοντας κάθε αρχή αμεροληψίας και κοινής λογικής, ανάθεσε στο Τουρκοκυπριακό Επιμελητήριο να διεξαγάγει έρευνα για τον εαυτό του. Ο κ. Μαυρίδης θέτει ξανά α) ζήτημα για τη δημόσια υγεία λόγω χρήσης, απαγορευμένων από την ΕΕ, ουσιών και πρακτικών στην παραγωγή προϊόντων, που καθιστά την προληπτική διαχείριση επιβεβλημένη, β) παραβάσεις στο δικαίωμα ενημέρωσης των καταναλωτών για την προέλευση των προϊόντων γ) παραβάσεις των κανόνων ανταγωνισμού λόγω αθέμιτων πρακτικών και δ) ζήτημα νομιμότητας, δεδομένου ότι κάποια προϊόντα προέρχονται από την Τουρκία κατά παράβαση του Κανονισμού π.χ. είναι αδύνατο να παραχθούν στα κατεχόμενα, είτε ο όγκος παραγωγής τους είναι εξωπραγματικός.

Τέλος, ο κ. Μαυρίδης επισημαίνει την ανάγκη για αξιόπιστη έρευνα για τις κατηγορίες για ψευδείς πιστοποιήσεις από το Τουρκοκυπριακό Επιμελητήριο και ζητά να ενημερωθεί για τα αποτελεσματικά μέτρα που θα διασφαλίζουν «προληπτικά ότι δεν γίνεται χρήση απαγορευμένων ουσιών για λόγους δημόσιας υγείας, τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας και ότι προϊόντα δεν προέρχονται από την Τουρκία».

Ο κ. Μαυρίδης εκφράζει την θλίψη του που η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν έθεσε τέτοια σοβαρά ζητήματα ενώπιον της Επιτροπής, αλλά όπως καταγράφεται στην τελευταία Έκθεση της Επιτροπής για το εμπόριο από τα κατεχόμενα, η Κυπριακή Κυβέρνηση εκφράζει «την προθυμία της να εξετάσει την επέκταση του καταλόγου εμπορευμάτων που μπορούν να εισέλθουν» στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα.

Περισσότερες ειδήσεις Κύπρος εδώ

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 21/11/2017 19:15

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: