Paradise Papers και μαύρη λίστα φορολογικών παραδείσων συζητήθηκαν στο Ecofin




Tα paradise papers βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων των 28 Υπουργών Οικονομίας και οικονομικών που συνεδρίασαν σήμερα στις Βρυξέλλες, με τα περισσότερα Κράτη Μέλη να συμφωνούν πως πρέπει να επισπευστεί η εφαρμογή των μέτρων κατά την φοροαποφυγής μέσω offshore, και να υπάρχουν σοβαρές ελπίδες για υιοθέτηση μαύρης λίστας με 50 μη συνεργαζόμενες χώρες ως τον Δεκέμβρη.

Όπως εξήγησε εξάλλου ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, τουλάχιστον από πλευράς Κομισιόν επαναβεβαιώθηκε η ισχυρή δέσμευση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και των αθέμιτων φορολογικών πολιτικών, προσθέτοντας ότι η έγκριση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ σε πολλές από τις προτάσεις που έχει υποβάλει η Κομισιόν εκκρεμεί.

“Ελπίζω ότι οι πρόσφατες διαρροές θα αποτελέσουν ευνοϊκή πολιτική συγκυρία για την επίτευξη συμφωνία”, σημείωσε.

Οι 28 επιπλέον αντάλλαξαν απόψεις και για τη λεγόμενη “μαύρη λίστα” των φορολογικών παραδείσων της υφηλίου που έχει καταστήσει η Κομισιόν, σε συνέχεια των αποκαλύψεων των “Panama papers”, με σκοπό να υπάρξει τελική συμφωνία στο Ecofin της 5ης Δεκεμβρίου.

“Οι απόψεις αυτές θα ληφθούν υπόψη έτσι ώστε να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το Δεκέμβριο” δήλωσε από την πλευρά του ο Τόμας Τόνιστε, υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας και προεδρεύων του Συμβουλίου για το τρέχον εξάμηνο κατά τη συνέντευξη Τύπου.

Πάντως ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι καμία χώρα της ΕΕ δεν περιλαμβάνεται σε αυτή τη λίστα.

Νωρίτερα ο Μπρούνο Λεμέρ είχε δηλώσει ότι η Κομισιόν ετοιμάζει μια μαύρη λίστα με 50 ώρες. “Από μόνο του το να είναι μία χώρα σε αυτήν τη λίστα δε λέει τίποτα. Χρειάζεται να ξέρουμε πώς λειτουργεί το όλο σύστημα”.

Είχε σημειώσει δε ότι ως ΕΕ “βρισκόμαστε επίσης στη διαδικασία κατάρτισης μιας λίστας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα ήθελα να υποστηρίξω πλήρως το έργο που έχει κάνει η Επιτροπή να ορίσει έναν κατάλογο χωρών”.

“Η ύπαρξη αυτού του καταλόγου είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά χρειάζονται επίσης κυρώσεις και πρέπει να τις εφαρμόσουμε. Δεν μπορούμε πλέον να αποδεχόμαστε τη φοροδιαφυγή, διότι αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τη δυνατότητα ενός αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος σε διεθνές επίπεδο”, σημείωσε ο Μπρουνό Λε Μερ.

“Τα κράτη πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Αν δεν τις τηρήσουν, πρέπει να επιβάλουμε κυρώσεις¨ είπε ο Λεμέρ, προσθέτοντας ότι “καταρχήν χρειαζόμαστε περισσότερη διαφάνεια στους μεσάζοντες. Πρέπει να γνωρίζουμε ποιος είναι πραγματικά πίσω από αυτούς. Πρέπει να γνωρίζουμε ποιος είναι πραγματικά πίσω από τα φορολογικά συστήματα που δημιούργησαν οι φορολογικοί σύμβουλοι. Αυτό είναι το πρώτο ζήτημα. Περισσότερη διαφάνεια και πρέπει επίσης να εφαρμόσουμε τους κανόνες που έχουμε”.

¨”Ισχύει το ίδιο και για τα κράτη”, είπε και τόνισε ότι “υπάρχουν και τώρα υποχρεώσεις συνεργασίας, ανταλλαγής πληροφοριών και διαφάνειας, αλλά τα κράτη πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους”.

“Και αν δεν τις τηρήσουν, πρέπει να επιβάλουμε κυρώσεις σε αυτά τα κράτη”, προειδοποίησε.

“Για παράδειγμα, σκεφτόμαστε το ενδεχόμενο μείωσης της οικονομικής στήριξης που παρέχουν διεθνείς θεσμοί όπως το ΔΝΤ ή η Παγκόσμια Τράπεζα σε αυτά τα κράτη που δεν παρέχουν τις απαραίτητες πληροφορίες για τη φοροδιαφυγή. Αυτή είναι η πρόταση που θα τεθεί σήμερα στο τραπέζι στο ECOFIN”.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 07/11/2017 16:47

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: