Όλες οι ΑΕΚ του κόσμου: Από την Κωνσταντινούπολη και όπου ρίζωσε ο Δικέφαλος Αετός




Του Πανίκου Παναγιώτου

Όταν ο Έλληνας προσφυγοποιείται μπορεί οι κατακτητές να του κλέβουν τα χώματά του, αλλά ποτέ δεν μπορούν να του κλέψουν τη γλώσσα και την κληρονομιά του. Πρόκειται για αξίες βαθιά ριζωμένες στο χρόνο, που έχουν ονόματα και μνήμες.

Συνδέουν το χθες με το σήμερα και το αύριο, αποτελώντας πυξίδα πολιτισμού και διαχρονικής συνέπειας σε ακατάλυτες ιδέες. Και ένα απ’ αυτά τα ονόματα του ξεριζωμένου Ελληνισμού, που έχει τη δική του ιστορική βαρύτητα, είναι η Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως (ΑΕΚ), όπως και όλες οι άλλες ομάδες της προσφυγιάς, του κατατρεγμού και της ξενιτιάς. 

Ο συνάδελφος -δημοσιογράφος της ΕΡΤ- Νίκος Αγγελίδης, που για πολλά χρόνια έζησε και εργάστηκε στη Νέα Υόρκη, κατάφερε με σημαντική έρευνα και προπαντός με ανυπέρβλητη αγάπη για την ομάδα του να συγκεντρώσει στοιχεία και αξιόλογο φωτογραφικό υλικό για τους αθλητικούς φορείς ΑΕΚ και στις πέντε ηπείρους, εκδίδοντας το βιβλίο: «Όλες οι ΑΕΚ του κόσμου». Πρόκειται για ένα ανεκτίμητο κειμήλιο μιας ελληνικής διαδρομής με αφετηρία την Κωνσταντινούπολη και με προορισμό κάθε γωνιά της Γης όπου βρέθηκαν Έλληνες που επιμένουν να διατηρούν εθνικές, πολιτιστικές και αθλητικές παρακαταθήκες.

«Θυμάμαι τον παππού μου (Κωνσταντινουπολίτης) να κλαίει όταν έβαζε γκολ η ΑΕΚ» αναφέρει στο βιβλίο του ο Νίκος Αγγελίδης, σημειώνοντας ότι «μικρό παιδί κούρνιαζα στην αγκαλιά του, ακούγοντας τα πιο γλυκά παραμύθια του κόσμου, για την ομορφότερη πόλη του κόσμου. Ονειρευόμουν να μεγαλώσω, να τον πάρω μαζί μου στο γήπεδο με το αναπηρικό καροτσάκι του. Να δούμε μαζί την ΑΕΚ. Δεν μπόρεσα. Τον έχω μαζί μου κάθε φορά που φαντάζομαι το πέταγμα του αετού, κάθε φορά που ο δικέφαλος χαϊδεύει τις ψυχές μας, κάθε φορά που η μικρή όμορφη προσφυγοπούλα μας κερδίζει μάχες και σκορπίζει χαρά, κάθε φορά που δεν στέκεται εκεί που πρέπει και μας πληγώνει».

Το βιβλίο παρουσιάστηκε πρόσφατα στη Νέα Υόρκη σε εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής με ομιλητές τον συγγραφέα και τους συνάδελφους Μιχάλη Ιγνατίου και Αποστόλη Ζουπανιώτη. Ο Μιχάλης ανέφερε ότι είχε ξεκινήσει την επαγγελματική καριέρα του ως αθλητικός ρεπόρτερ και μίλησε για τη «δυνατή σχέση φιλίας» που είχε με τον δημοσιογράφο Γιώργο Αγγελίδη, πατέρα του συγγραφέα, ο οποίος έφυγε πρόωρα από τη ζωή το 1993. «Η απώλεια του Γιώργου Αγγελίδη ήταν τεράστια για τον Ελληνισμό της Διασποράς», τόνισε μεταξύ άλλων. «Είναι ένα βιβλίο καλής και δυνατής έρευνας» όπως είπε, επισημαίνοντας ότι «ο άνθρωπος, ο δημοσιογράφος που αφιερώνει τόσα χρόνια στην έρευνα, αξίζει την τιμή μας. Σημαίνει πιστεύει στο αντικείμενό του, στη συγκεκριμένη περίπτωση σε τούτο το βιβλίο για την ΑΕΚ».

Ο Αποστόλης ευχαρίστησε τον συγγραφέα για την τιμή που έκανε σ’ έναν φίλαθλο του Ολυμπιακού να παρουσιάσει το βιβλίο. «Το βαρύ αυτό βιβλίο, σαν την ιστορία της ΑΕΚ, είναι κάτι παραπάνω από τα πέντε χρόνια σκληρής έρευνας του συγγραφέα του σ’ ολόκληρο τον κόσμο», τόνισε μεταξύ άλλων, σημειώνοντας ότι «είναι κάτι παραπάνω από την ιστορία της προσφυγιάς και των ξεριζωμένων Ελλήνων της Μικράς Ασίας, οι οποίοι σε όποια γωνιά της Ελλάδας κι αν στέριωσαν, είχαν στο φτωχικό προσφυγικό τους κοντά στο εικονοστάσι και στα ενθύμια από τον τόπο που γεννήθηκαν τον δικέφαλο αετό».

ΑΕΚ στο νησί της Αφροδίτης

Ένα από τα κεφάλαια του βιβλίου είναι το «ΑΕΚ στο νησί της Αφροδίτης», με την επισήμανση ότι «στην Κύπρο, λόγω των δεσμών με την Ελλάδα, αλλά και της τουρκικής εισβολής, πολλά σωματεία έχουν έμβλημα τον δικέφαλο αετό. Άλλα φορούν  κιτρινόμαυρα, άλλα λέγονται ΑΕΚ, όλα τα σωματεία όμως -προσφυγικά και μη- θυμίζουν τη μεγάλη ΑΕΚ».

Το βιβλίο του Νίκου Αγγελίδη θα παρουσιαστεί στις 15 Δεκεμβρίου στα γραφεία του Παγκύπριου Συνδέσμου Οπαδών ΑΕΚ Λεμεσού, στις 16 Δεκεμβρίου στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Οπαδών ΑΕΚ Ορόκλινης Λάρνακας και στις 17 Δεκεμβρίου στο Ολυμπιακό Μέγαρο Λευκωσίας. Στις 30 Νοεμβρίου και την 1η Δεκεμβρίου το βιβλίο θα παρουσιαστεί στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: