Ο Βασίλης Κικίλιας στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Σημαντικές οι επαφές του




Η άμυνα και η ασφάλεια βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών που πραγματοποίησε ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας στην Ουάσινγκτον, όπου συναντήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Νντιπάρτμεντ.

«Η ενδυνάμωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων στο κομμάτι της άμυνας και της ασφάλειας για εμάς είναι πρωταρχικής σημασίας γιατί όπως έχουμε επανειλημμένως τονίσει εκεί που δεν υπάρχει ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρχουν επενδύσεις» είπε ο κ. Κικίλιας κατά την έξοδο του από τον Λευκό Οίκο.

Όπως υποστήριξε η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα που παραδοσιακά έχει συμβάλει στην ανάπτυξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και βασικός στόχος της επίσκεψη είναι η διερεύνηση νέων προοπτικών συνεργασίας που θα συμβάλουν στην περαιτέρω ενίσχυση της σχέσης των δύο χωρών.

«Θέλω να πω ότι δεν είναι μόνο το παρελθόν, γιατί διαχρονικά η Νέα Δημοκρατία έχει υποστηρίξει σθεναρά αυτή τη σχέση των δύο χωρών, είναι και το μέλλον και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εγγυάται τη συνέχεια και την περαιτέρω ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων σε ότι μας αφορά».

Παράλληλα, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε πως ο τομέας της ασφάλειας και της άμυνας είναι κομβικής σημασίας για την εμπέδωση ενός κλίματος σταθερότητας, το οποίο αποτελεί βασική προϋπόθεση για την προσέλκυση νέων επενδύσεων που θα μπορέσουν να δώσουν στη χώρα την αναπτυξιακή δυναμική που χρειάζεται για να ξεπεράσει τις οικονομικές της δυσκολίες.

«Εκεί που δεν μπορούν να υπάρχουν επενδύσεις δεν μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας και το ζητούμενο είναι μέσα από αυτή τη σχέση και μέσα από αυτή τη συνεργασία που θα πρέπει να είναι αμοιβαίου συμφέροντος να μπορέσει τελικά η χώρα να κερδίσει κάτι, να βγει από τη κρίση και να ευημερήσει».

Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Η συνάντηση με τον Αμερικανό υφυπουργό εξωτερικών πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, με τον κ. Τζόναθαν Κοέν να επαναλαμβάνει την πάγια αμερικανική θέση που αναγνωρίζει την Ελλάδα ως πόλο σταθερότητας σε μια γεωπολιτικά ευαίσθητη περιοχή. Από την πλευρά του, ο τομεάρχης εθνικής άμυνας της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις «ισχυρές». Τόνισε, όμως, ότι η Νέα Δημοκρατία θα επιδιώξει την περαιτέρω διεύρυνση και αναβάθμιση τους στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας.

Επιπλέον, στην συνάντηση έγινε αναφορά και για το κρίσιμο θέμα της αναβάθμισης των ελληνικών μαχητικών, όπου ο κ. Κοέν ανέλυσε το πως λειτουργεί η γραφειοκρατική και διαδικαστική διαδικασία της αμερικανικής πλευράς για το εν λόγω ζήτημα.

Ο κ. Κικίλιας ενημέρωσε τον Αμερικανό υφυπουργό πως η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει την αναβάθμιση αρκεί όπως είπε να υπάρχει μια «προοπτική», υπό την έννοια δηλαδή ότι θα «γίνει με διαφάνεια και με σεβασμό στα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων. Θα είναι αμοιβαίας ωφέλειας και θα πρέπει να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και στην χώρα μας».

High-Tech Συζητήσεις στον Λευκό Οίκο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συνάντηση του κ. Κικίλια στον Λευκό Οίκο με τον ελληνικής καταγωγής σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ για θέματα τεχνολογίας, Μάικλ Κράτσιος. Ο κ. Κικίλιας άκουσε με πολύ ενδιαφέρον την έμφαση που δίνει η νέα αμερικανική κυβέρνηση στα θέματα έρευνας και τεχνολογίας προκειμένου να θωρακίσει τις ΗΠΑ από κυβερνοεπιθέσεις.

Από την πλευρά του, ο τομεάρχης εθνικής άμυνας υποστήριξε πως οι νέες τεχνολογίες αναμένεται να διαδραματίσουν ένα όλο και πιο καθοριστικό ρόλο στον τομέα της ασφάλειας και για αυτό όπως είπε το ζητούμενο μέσα από την ελληνοαμερικανική συνεργασία είναι η μεταφορά της τεχνογνωσίας που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αφομοιώσει τις νέες καινοτομίες στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, του 3D printing, των βιομετρικών δεδομένων, και των drones.

Όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας τα θέματα της ασφάλειας και της άμυνας γίνονται όλο και πιο πολύ αλληλένδετα. Για αυτό στόχος πρέπει να είναι όχι μόνο η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών αλλά η μετεξέλιξη και αναβάθμιση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σύμφωνα με τα πρότυπα του αμερικανικού Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας (Department of Homeland Security).

«Ήθελα να δω τον Μάικ Κράτσιος γιατί η τεχνολογία και το πως αυτή επηρεάζει την άμυνα και την ασφάλεια και την οικονομία στα επόμενα χρόνια θα είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα. Εμείς αυτό που ζητήσαμε είναι κομμάτι της τεχνογνωσίας».

Το Περιβάλλον Πενς

Γίνεται όλο και πιο φανερό ότι τα θέματα γεωπολιτικής και εξωτερικής πολιτικής που αφορούν την περιοχή μας δεν περνούν πλέον απευθείας από το οβάλ γραφείο αλλά μάλλον φιλτράρονται πρώτα από το επιτελείο του Αμερικανού Αντιπροέδρου Μάικ Πένς.

Αυτό προκύπτει και από την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον. Μάλιστα όταν κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος είχε ερωτηθεί γιατί ο κ. Τσίπρας επέλεξε να δώσει τα στοιχεία με τις τουρκικές παραβιάσεις στον Πενς και όχι στον Τραμπ είχε απαντήσει πως αυτό είναι θέμα «ενδοκυβερνητικού καταμερισμού εργασίας» μέσα στο Λευκό Οίκο. Όπως εξήγησε, η αίσθηση που αποκόμισε είναι πως η πλευρά Τραμπ ασχολείται περισσότερο με θέματα οικονομίας, εμπορίου, διοίκησης και τεχνολογίας, ενώ η πτέρυγα του Πενς έχει αναλάβει να σηκώσει το βάρος των θεμάτων γεωπολιτικής και εξωτερικής πολιτικής. Δεν είναι άλλωστε κρυφό πως η εξωτερική πολιτική θεωρείται ότι αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα του Ντόναλντ Τραμπ.

Στην συνάντηση που πραγματοποίησε ο κ. Κικίλιας με την σύμβουλο του αντιπροέδρου για θέματα Ευρώπης και Ρωσίας, Μόλι Μοντγκόμερι, και τον Άλτον Μπάλαρντ από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, συζητήθηκαν θέματα στρατηγικής συνεργασίας στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας, ενώ εξετάστηκαν και οι εξελίξεις στη νοτιοανατολική μεσόγειο και ο γεωστρατηγικός ρόλος που διαδραματίζει η Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο κ. Κικίλιας έθεσε την ανάγκη για την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της ανταλλαγής των πληροφοριών.

Αμερικανός Guest Star στη Θεσσαλονίκη

Φημολογείται εδώ και καιρό ότι δρομολογείται μια επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου στην Ελλάδα εντός του νέου έτους, όπου αναμένεται ότι θα παραστεί στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, καθώς η Αμερική θα είναι η τιμώμενη χώρα για το 2018. Από τις επαφές που είχε ο κ. Κικίλιας προέκυψε ότι όντως υπάρχει μια τέτοια διεργασία και συνεπώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πιθανό αν και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ακόμα ως κάτι τελειωτικό.

 

 

 

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: