«Ο βασιλιάς είναι γυμνός»: Δεν συγκινείται κανείς ακόμα και όταν τα τουρκικά F-16 σκίζουν τον αέρα…




Γράφει ο Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή

Την αφορμή για το σημερινό σημείωμα έδωσε ένα μικρό κείμενο στην κοινωνική δικτύωση ενός υποψιασμένου πολίτη στο οποίο σχολιάζεται με τρόπο εξαιρετικά καυστικό η συμπεριφορά της πλειοψηφίας των Ελλήνων Κυπρίων (Ε/Κ) έναντι του κατακτητή της γης τους.

Το δημοσίευμα έγινε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 34 χρόνων από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Μέρα κατά την οποία στα κατεχόμενα γίνονται (στην παρουσία υψηλόβαθμων Τούρκων πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων) λαμπροί εορτασμοί με αποκορύφωμα τη στρατιωτική παρέλαση και τις πτήσεις των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τη Λευκωσία. Παράνομες πτήσεις τουρκικών F-16 γίνονται ασφαλώς καθημερινά, αλλά την ημέρα αυτή οι προκλήσεις ξεπερνούν κάθε προηγούμενο…

Γράφει λοιπόν στη σελίδα του στο facebook ο κ. Αλέκος Μιχαηλίδης :

«Ακόμα να καταλάβουν πως πια δεν συγκινείται κανείς με τα τουρκικά F-16. Κανείς. Κρότοι κι αν σκίζουν τον αέρα της Κύπρου, κανείς δεν σταματά την καθημερινότητά του μόλις μάθει πως είναι τουρκικά. Αφενός γιατί είναι πια μια συνήθεια. Οι Τούρκοι γιορτάζουν την “κυριαρχία” και το καημένο το ψευδοκράτος τους στην κατεχόμενη Κύπρο. Σιγά τα ωά. Αφετέρου γιατί είναι τόσο βαθιά η παρακμή που δεν αποτελούν ζήτημα τα τουρκικά F-16, ο φασισμός πάνω απ’ τα κεφάλια μας. Άλλωστε, λαλίστατα οι φλύαροι (Δεύτερη Ανάγνωση) έχουν έτοιμες τις απαντήσεις. Ήταν απάντηση, θα λένε, στα ελλαδικά και σχεδόν χωρίς βενζίνη F-16 της 1ης Οκτώβρη. Ούτως ή άλλως, κάθε 15 Νοέμβρη ξεσκονίζουν τα δεφτέρια τους και ξαναγράφουν την τουρκική περίληψη των πραγμάτων: “Το ψευδοκράτος έγινε εξαιτίας της ΕΟΚΑ, των 13 σημείων, της Τηλλυρίας, της Κοφίνου”. Και πάει λέγοντας. Μ’ αυτά και μ’ αυτά, με το φάντασμα του φασισμού να πλανιέται πάνω απ’ τα κεφάλια μας, δεν θα είχαν κανένα ενδοιασμό να χειροκροτήσουν τα F-16, όπως κάνουν οι Τουρκοκύπριοι ομόσταυλοί τους. Οι γερμανοτσολιάδες. Δεν θα κόμπιαζαν να θαυμάσουν τους Τούρκους φαντάρους να παρελαύνουν, να προελαύνουν και να βασανίζουν ξανά και ξανά την κατεχόμενη Λευκωσία. Προς τι, λοιπόν, η είδηση; Έπρεπε να το περιμένουμε. Τι κι αν ο δάσκαλος Σολτζενίτσιν επέμενε πως “η βία συγκαλύπτεται μόνο με ψέματα και τα ψέματα συντηρούνται μόνο με τη βία”; Εδώ, όπως έγινε συνήθεια ο βιασμός, έγιναν και τα F-16 του Ερντογάν και του Ακιντζί που πέταξαν και θα ξαναπετάξουν πάνω από τη Μια Μηλιά, την Κυθρέα, το Δίκωμο. Τι είναι αυτά; Αφού τους έδωσαν άλλα ονόματα οι χρήστες τους. Ξέρουμε, εξαιτίας της ΕΟΚΑ, των 13 σημείων, της Κοφίνου κ.λπ κ.λπ κ.λπ. Viva La Muerte, φασίστες. Βίβερε Περικολοζαμέντε…».

Προσυπογράφοντας απ’ αρχής μέχρι τέλους τα παραπάνω σημειώνω ακόμη:  Γιόρτασαν λοιπόν και πάλιν οι τουρκαλάδες στις 15 Νοεμβρίου την επέτειο ανακηρύξεως του ψευδοκράτους τους [το αυτοαποκαλούμενο «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου (ΤΔΒΚ)»]! Ποιανού ψευδοκράτους, όμως! Ας είμαστε (μεταξύ μας τουλάχιστον), λίγο πιο ειλικρινείς κι ας πάψουμε να κρυβόμαστε μια ζωή πίσω από το δάκτυλο μας. Ας αφήσουμε στην άκρη την υποκρισία και τα κροκοδείλια δάκρυα. «Ο βασιλιάς (Κυπριακή Δημοκρατία) είναι γυμνός»! Τον έχουν ξεγυμνώσει οι ίδιοι οι υπήκοοι του! Ο εχθρός έχει αλώσει κάθε τους αντίσταση… Ούτε ένα ψιθυριστό ΟΧΙ δεν μπορούν να ψελλίσουν! Ούτε ένα συγγνώμη δεν μπορούν να ζητήσουν από εκείνους που έβαψαν με το αίμα τους στο συρματόπλεγμα! Τους βάφτισαν τρελούς και ξόφλησαν! Ή τουλάχιστον νομίζουν ότι ξόφλησαν!

Ιδού και οι αποδείξεις; Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της JCC Payments, της μεγαλύτερης εταιρείας παροχής υπηρεσιών διαχείρισης συναλλαγών με κάρτες στο νησί, οι Ελληνοκύπριοι (Ε/Κ) ξόδεψαν 5,4 εκατ. ευρώ στα κατεχόμενα (το ψευδοκράτος δηλαδή) και στην Τουρκία με πιστωτικές κάρτες κατά το πρώτο επτάμηνο του 2017 μεγαλύτερο ποσοστό δαπανήθηκε για ξενοδοχεία (1,6 εκατ.), αερογραμμές (1,6 εκατ.), άλλα είδη λιανεμπορίου (560 χιλ.) και διασκέδαση (510 χιλ.). Μόνο τον Ιούλιο οι Ε/Κ ξόδεψαν περίπου μισό εκατ. ευρώ στα κατεχόμενα κι άλλο μισό εκατ. στην Τουρκία.

Τα στοιχεία αυτά δε φαίνεται να εκπλήσσουν και πολλούς. Είναι, άλλωστε, κοινό μυστικό στο νησί. Άνθρωποι όλων των ηλικιών διασχίζουν τα λίγα μέτρα της Νεκρής Ζώνης στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας, δείχνουν ταυτότητα, συμπληρώνουν το ειδικό έντυπο για την απονομή προσωρινής βίζας, υπογραφή, σφραγίδα και περνάνε στο κατεχόμενο μέρος της πόλης. Αλλά ο παραλογισμός δεν σταματά εκεί. Τα καζίνο στα κατεχόμενα κάνουν χρυσές δουλειές. Και οι οίκοι ανοχής το ίδιο! Από το 2003 που άνοιξαν τα οδοφράγματα (στην οδό Λήδρας άνοιξε τον Απρίλιο του 2008) και κατέστη δυνατή η πρόσβαση στη κατεχόμενη γη μας, ολοένα και περισσότεροι Ε/Κ δε διστάζουν να αναζητήσουν εκεί κάθε είδους διασκεδάσεις. Δεν είναι, επίσης, καθόλου σπάνιο το φαινόμενο πολλοί Ε/Κ να περνούν στα κατεχόμενα τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Και δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να απολαύσουν την κυπριακή μαγεία της φύσης και τις δαντελένιες ακρογιαλιές, υπό τη σκιά της των σημαιών του ψευδοκράτους και της Τουρκίας. Πολλοί Ε/Κ προτιμούν να ταξιδεύουν από το παράνομο αεροδρόμιο Ercan της Τύμπου, όπου εκτελούν δρομολόγια οι τουρκικές αερογραμμές κι άλλες τουρκικές αεροπορικές εταιρείες, που συνδέουν το ψευδοκράτος με τις σημαντικότερες πόλεις της Τουρκίας (Κων/λη, Σμύρνη, Άγκυρα, Άδανα, Αττάλεια) κι από εκεί με τον υπόλοιπο κόσμο. Κι αυτό μόνο και μόνο επειδή το κόστος είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με πτήσεις από τα νόμιμα διεθνή κυπριακά αεροδρόμια της Λάρνακας και της Πάφου!!! Ο χώρος στάθμευσης στο αεροδρόμιο του ψευδοκράτους είναι γεμάτο με αυτοκίνητα των κατακτημένων.

Η κατάσταση αυτή είναι πλέον αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας των Ε/Κ και μάλλον δεν τους προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση, όπως αφελώς θα περίμενε κάποιος τρίτος. Και ευλόγως διερωτάται ο καθείς: Αλήθεια πως περιμένουμε να πεισθούν οι ξένοι που επισκέπτονται το νησί να μην κάνουν τις διακοπές τους στα κατεχόμενα και πώς να τους πείσουμε για το δίκαιο του αγώνα μας; όταν υπάρχουν άνθρωποι που συνδιαλέγονται με τον κατακτητή και του πουλούν αντί πινακίου φακής ακόμη και την κατεχόμενη με τη βία των όπλων γη των πατέρων τους!!!

Υστερόγραφο: «Ο βασιλιάς είναι γυμνός» λοιπόν! Πρόκειται για το ηθικό δίδαγμα από το γνωστό παραμύθι «Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα», του μεγάλου παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν που με τα παραμύθια του μεγαλώσαμε… Στο παραμύθι, υπάρχει ένας βασιλιάς ο οποίος θέλοντας να εντυπωσιάσει τους υπηκόους του με τα πλούσια ρούχα του, ήθελε να έχει καινούργια φορεσιά κάθε μέρα. Ο ράφτης του, ο οποίος δεν μπορούσε να ανταποκριθεί και ήταν και απατεώνας, τον είχε πείσει ότι φορούσε καινούρια ρούχα κάθε μέρα, τα οποία όμως… δεν υπήρχαν! Κι ενώ ο ράφτης έλεγε ψέματα, ο βασιλιάς θεωρώντας ότι υπάρχει μία πραγματικότητα την οποία δεν αντιλαμβανόταν, εξέφραζε τον θαυμασμό του για τα ρούχα και πήγαινε στις επίσημες παρελάσεις γυμνός. Οι υπήκοοι, οι οποίοι φοβούνταν να πούνε ελεύθερα τη γνώμη τους, θαύμαζαν τα ρούχα του βασιλιά, τα οποία… δεν υπήρχαν! Κι αυτό συνεχιζόταν για καιρό. Ώσπου μία ημέρα, σε μία παρέλαση, ένα μικρό παιδί, αθώο και χωρίς φόβο, φώναξε δυνατά: «Μα ο βασιλιάς είναι γυμνός!», σπάζοντας το κλίμα της ψεύτικης πραγματικότητας!

  • Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή
  • Επίκουρος καθηγητής στο Τ.Ε.Ι. Λάρισας
  • Από το Μονάγρι Λεμεσού – a.[email protected]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: