Ο πύραυλος ήταν ICBM σύμφωνα με το Πεντάγωνο: Ο Τραμπ το έμαθε ενώ βρισκόταν στο Κογκρέσο




Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανέφερε ότι βάσει μιας πρώτης εκτίμησης που έκανε, ο πύραυλος που εκτόξευσε η Πιονγκγιάνγκ ήταν ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM).

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από το Σάιν Νι, στη Βόρεια Κορέα. Διένυσε μια απόσταση 1.000 χλμ προτού καταλήξει στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Επιπλέον, το Πεντάγωνο επιβεβαιώνει ότι ο βορειοκορεατικός πύραυλος δεν απείλησε τις ΗΠΑ, αμερικανικά εδάφη ή τους συμμάχους τους.

Αυτή η νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ, που τους τελευταίους δύο μήνες δεν είχε προχωρήσει σε κάποια πυραυλική δοκιμή, αποτελεί ένδειξη ότι το βορειοκορεατικό καθεστώς αψηφά τις διπλωματικές προσπάθειες του Ρεπουμπλικανού προέδρου, που πρόσφατα επέστρεψε από μια μακρά περιοδεία στην Ασία, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, στόχευε στο «να ενώσει τον κόσμο εναντίον της απειλής που θέτει» η Βόρεια Κορέα.

Ο Τραμπ βρισκόταν σε επίσκεψη στο Κογκρέσο τη στιγμή της εκτόξευσης και «ενημερώθηκε σχετικά με την κατάσταση στη Βόρεια Κορέα ενώ ο πύραυλος βρισκόταν ακόμη σε πορεία» είπε η Σάρα Σάντερς, η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου.

Ο Τραμπ αναμένεται να κάνει δηλώσεις από ώρα σε ώρα. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου, ο συνταγματάρχης Ρομπ Μάνινγκ, διευκρίνισε ότι ο αμερικανικός στρατός ανίχνευσε «γύρω στις 13.30 τοπική ώρα (20.30 ώρα Ελλάδας)» μια «πιθανή εκτόξευση πυραύλου εκ μέρους της Β. Κορέας».

Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε προς τα ανατολικά από την επαρχία Πιονγκάν, μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. Η Σεούλ είχε κάνει λόγο για ενδείξεις κάποιας δραστηριότητας σε μια πυραυλική βάση στη Βόρεια Κορέα, ενώ η Πιονγκγιάνγκ δεν είχε προχωρήσει σε εκτόξευση από την 15η Σεπτεμβρίου.

Περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις εδώ


28/11/2017 22:09
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters- Sputnik
Ουάσινγκτον

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: