Ο Γιούνκερ εμπαίζει τη Λευκωσία και εξυπηρετεί την κατοχική δύναμη, αλλά ο Αναστασιάδης χειροκροτεί




Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ

Το εμπόριο από τα κατεχόμενα επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση ως «τιμωρία» κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας για την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν το 2004.

Τότε, διάφοροι ξένοι, μαζί και ο Νίκος Αναστασιάδης που κατάγγειλε την Κυπριακή Κυβέρνηση στην ΕΕ, βυσσοδομούσαν να τιμωρηθεί η Κύπρος με τρισχειρότερα.

Για να αποφευχθούν τα τρισχειρότερα, όπως το απευθείας εμπόριο από τα κατεχόμενα, επικράτησε ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής για εμπόριο προϊόντων που παράγονται στα κατεχόμενα και διακινούνται προς τις ελεύθερες περιοχές, μόνο εφόσον πληρούν τις προδιαγραφές της ΕΕ (ασφάλειας, υγείας, εργασίας, περιβάλλοντος, ενημέρωσης καταναλωτή κ.ά.).

Την πιστοποίηση των προϊόντων ανέλαβε το Τουρκοκυπριακό Επιμελητήριο και η Κυπριακή Δημοκρατία ανέλαβε να ασκεί ελέγχους στα οδοφράγματα.

Για κάθε Κανονισμό, γίνεται περιοδικά αξιολόγηση της εφαρμογής του για να διορθώνονται προβλήματα, «τρύπες» και παραβάσεις. Έκτοτε συσσωρεύτηκαν πολλές παραβάσεις που αφορούν

  • α) στην δημόσια υγεία λόγω χρήσης, απαγορευμένων από την ΕΕ, ουσιών και πρακτικών που επιβάλλουν προληπτική παρέμβαση,
  • β) στην ενημέρωση των καταναλωτών για την προέλευση των προϊόντων
  • γ) αθέμιτες πρακτικές που αλλοιώνουν παράνομα τον ανταγωνισμό και
  • δ) στην επάρκεια και παραβατικότητα του Τουρκοκυπριακού Επιμελητηρίου που «βαφτίζει» προϊόντα από την Τουρκία ως τουρκοκυπριακά. Υπήρξαν μάλιστα περιπτώσεις προϊόντων που αποκλείεται να παρήχθησαν στα κατεχόμενα, αφού το είδος ή ο όγκος παραγωγής είναι εξωπραγματικός.

Αντί οι Κυβερνώντες να ευθυγραμμιστούν με την Ευρωπαϊκή νομιμότητα που είναι και το συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνεχίζοντας όσα έκαναν το 2004, αφήνουν σήμερα περίπου ανεξέλεγκτη την κατάσταση και δεν βλέπουν παραβιάσεις του Κανονισμού, επειδή τον … «αποδέχτηκε η Κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου»! Μέχρι εκεί φτάνει η κομματική τύφλωση και φανατισμός παραγκωνίζοντας τον πατριωτισμό.

Αντί η Κυβέρνηση να φροντίσει, έστω, αυστηρή εφαρμογή του Κανονισμού που είναι στο χέρι της, επιτρέπει τις παραβιάσεις και εγκληματεί εναντίον της δημόσιας υγείας όπου επιβάλλεται προληπτική παρέμβαση.

Δείγμα της Κυβερνητικής πολιτικής είναι οι τελευταίες (για 2015 και 2016) επίσημες Εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Κανονισμό. Στο Κεφάλαιο (2016) για «Παρατυπίες» γράφει:

«Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, δεν αναφέρθηκαν περιπτώσεις παρατυπιών.» Η Κυβέρνηση δεν εντόπισε ούτε μια παρατυπία, ούτε μια καταγγελία. Τόσο ρόδινα που εύλογα «η Επιτροπή αναζητεί τρόπους για την ενίσχυση του εμπορίου διαμέσου της πράσινης γραμμής» και η Κυπριακή Κυβέρνηση «έχει εκφράσει την προθυμία της να εξετάσει την δυνατότητα επέκτασης του καταλόγου εμπορευμάτων που μπορούν να εισέλθουν» από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές. Αυτά σήμερα.

Ο εμπαιγμός του Γιούνκερ ενάντια στην Κύπρο είναι πρωτοφανής. Συγκεκριμένες καταγγελίες με στοιχεία για εμπλοκή του Τουρκοκυπριακού Επιμελητηρίου σε ψευδείς πιστοποιήσεις προϊόντων (πρόσφατα επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος Ιδιοκτητών Θερμοκηπίων) που έθεσα παλαιότερα στον κ. Γιούνκερ, με επιστολή του ενημέρωσε ότι ανέθεσε την διεξαγωγή έρευνας στο Τουρκοκυπριακό Επιμελητήριο (τον κατηγορούμενο!) που φυσικά αρνήθηκε τις καταγγελίες και ο κ. Γιούνκερ το αποδέχτηκε ως αξιόπιστο… Είναι και για τον κ. Γιούνκερ όλα ρόδινα. Άλλωστε, ούτε η Κυπριακή Κυβέρνηση εντόπισε καμιά παρατυπία. Όσο για σημερινές παραβιάσεις του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, φταίνε άλλοι; Την προστασία της δημόσιας υγείας, των καταναλωτών και παραγωγών, θα πρέπει να φροντίσει άλλος;

Δεν εξυπηρετούνται έτσι τα συμφέροντα της Κύπρου, πράγμα που συμμερίζονται πολίτες ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων.

  • Ο Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S&D) – [email protected]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: