Ο Χαρίρι έφτασε στη Βηρυτό αφού έκανε δύο σταθμούς, στο Κάιρο και τη Λάρνακα




Ο Σάαντ αλ-Χαρίρι επέστρεψε στην Βηρυτό τρεις εβδομάδες μετά την αιφνιδιαστική παραίτησή του από πρωθυπουργός του Λιβάνου, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

“Το αεροπλάνο που μετέφερε τον Χαρίρι προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού”, ανέφερε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του παραιτηθέντος πρωθυπουργού.
Ο Χαρίρι αναχώρησε από την Γαλλία και κατά τη διάρκεια της ημέρας μετέβη στο Κάιρο και μετά στην Κύπρο πριν επιστρέψει στον Λίβανο.

— Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι είχε το βράδι της Τρίτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στην Κύπρο. Οπως αναφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης σε ανάρτησή του στο twitter, η συνάντηση ήταν θερμή και παραγωγική.

Η άφιξή του στην Κύπρο, το βράδυ της Τρίτης, έκανε το γύρο του κόσμου, με τα μεγαλύτερα πρακτορεία και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να καλύπτουν την έκτακτη είδηση, καθώς η επίσκεψη Χαρίρι δεν ήταν προγραμματισμένη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη διήρκησε 45 λεπτά. Όπως ανέφερε μετά το πέρας της συνάντησης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, «τόσο εμείς, όσο και ο ίδιος επιθυμούμε να επανέλθει η ομαλότητα στον Λίβανο».

ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ: Ο Χαρίρι είχε αναχωρήσει νωρίτερα από το Κάιρο με προορισμό το Λίβανο, σύμφωνα με πηγές του αεροδρομίου της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

Ο Σάαντ αλ-Χαρίρι, που παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά από το αξίωμα του πρωθυπουργού του Λιβάνου στις 4 Νοεμβρίου, αναχώρησε από το Κάιρο με προορισμό το Λίβανο, έπειτα από μια σύντομη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ανέφεραν πηγές του αεροδρομίου της αιγυπτιακής πρωτεύουσας. Πρίν φτάσει στο ίβανο έκανε ένα σταθμό στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Η παραίτηση του Χαρίρι προκάλεσε πολιτική κρίση στον Λίβανο και έφερε τη χώρα στην πρώτη γραμμή σύγκρουσης ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και στο Ιράν.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν δήλωσε παράλληλα σήμερα ότι τα αραβικά κράτη θα πρέπει να αντιμετωπίζουν με λογική το Λίβανο, αλλιώς η χώρα θα οδηγηθεί «προς τη φωτιά».

Η προειδοποίηση του Αούν έρχεται έπειτα από την έκτακτη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή έπειτα από αίτημα του Ριάντ κατά την οποία Άραβες υπουργοί Εξωτερικών κατηγόρησαν την σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία.

«Το μήνυμά μου προς τους Άραβες αδελφούς είναι: η αντιμετώπιση του Λιβάνου προϋποθέτει αρκετή σοφία και ορθολογισμό, αλλιώς σε εναλλακτική περίπτωση οδηγεί τη χώρα στην φωτιά» δήλωσε ο Αούν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα την παραμονή της επετείου της ανεξαρτησίας της χώρας.

Αναφερόμενος στην παραίτηση του Χαρίρι, ο Αούν τόνισε ότι η «τελευταία κυβερνητική κρίση» «πέρασε», αλλά δεν ήταν ένα ασήμαντο ζήτημα.

ΛΑΡΝΑΚΑ, ΚΥΠΡΟΣ, ΚΑΙΡΟ, ΑΙΓΥΠΤΟΣ, ΒΗΡΥΤΟΣ, ΛΙΒΑΝΟΣ, ΚΥΠΕ, ΑΠΕ, AFP

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: