Φωτογραφία Αρχείου Iranian Supreme Leader Ayatollah Ali Khamenei. EPA, SUPREME LEADER OFFICIAL WEBSITE

“Νέος Χίτλερ” ο Χαμενεΐ λέει ο πρίγκιπας-διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας: Στο κόκκινο οι σχέσεις με Ιράν

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας αποκάλεσε τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν «τον νέο Χίτλερ της Μέσης Ανατολής» σε συνέντευξη που παραχώρησε στους New York Times και η οποία δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη, κλιμακώνοντας τον πόλεμο δηλώσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν, που είναι και υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, επεσήμανε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η επέκταση της Ισλαμικής Δημοκρατίας υπό τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

«Όμως μάθαμε από την Ευρώπη ότι ο κατευνασμός δεν λειτουργεί. Δεν θέλουμε έναν νέο Χίτλερ στο Ιράν για να επαναλάβει όσα συνέβησαν στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή», πρόσθεσε.

Η ένταση μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας οξύνθηκε τον Νοέμβριο όταν ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Σάαντ Χαρίρι, που στηρίζεται από το Ριάντ, παραιτήθηκε μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος από τη σαουδαραβική πρωτεύουσα, καταγγέλλοντας την επιρροή του σιιτικού λιβανέζικου κινήματος Χεζμπολάχ στη χώρα του και απειλές κατά της ζωής του.

Η Χεζμπολάχ χαρακτήρισε την κίνηση του Χαρίρι κήρυξη πολέμου που υποκινήθηκε από τις σαουδαραβικές αρχές, κάτι που αρνήθηκαν.

Έκτοτε ο Χαρίρι ανέστειλε την παραίτησή του.

Εξάλλου στη διάρκεια των δυόμιση ετών που επεμβαίνει στον πόλεμο στην Υεμένη εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι, η Σαουδική Αραβία έχει εξαπολύσει χιλιάδες αεροπορικά πλήγματα.

Ο Σάλμαν δήλωσε στους Times ότι ο πόλεμος στη χώρα αυτή εξελίσσεται καλά για το Ριάντ και ότι ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός ελέγχει το 85% της Υεμένης.

Ωστόσο οι Χούτι εξακολουθούν να ελέγχουν τα βασικά αστικά κέντρα παρά την επέμβαση του αραβικού συνασπισμού, που λαμβάνει πληροφορίες και καύσιμα για τα αεροσκάφη του από τις ΗΠΑ.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

24/11/2017 09:52
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters
Ριάντ

Be the first to comment on "“Νέος Χίτλερ” ο Χαμενεΐ λέει ο πρίγκιπας-διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας: Στο κόκκινο οι σχέσεις με Ιράν"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*